Ma 2024 május 24. Eszter, Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
7106340c166f1f34ee1160d85154ed5b.jpg

Szellem a fazékból - Bizarr éttermek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Óvatos becslések szerint az éttermek harminc százalékát fenyegeti csőd világszerte. Nem csoda, ha a pánikba esett tulajdonosok a legképtelenebb ötletbe is belekapaszkodnak, csak hogy növeljék forgalmukat. S mivel az adrenalinszintet sokkal könnyebb emelni, mint megtanulni (jól) főzni, az elmúlt évben gombamód elszaporodtak a bizarr vendéglátóhelyek.

Sztyepan Pirinyak, leleményes ukrán üzletember például egy óriási fakoporsóban nyitotta meg kocsmáját Truszkaveciban. Az Örökkévalósághoz címzett fogadóban koszorúsalátát, búcsúkaviárt és (pirítóson) utolsó kenetet szolgáltak fel. Mivel a túlvilági menü kissé megfeküdte a hívők gyomrát, a kocsma bezárt, de már építik az újat Moszkvában. A tajvani Vang Tci nyilvános illemhelyen nyitott éttermet. A Modern Toilet nevű vendéglő (Tajpejben) pontosan olyan, mint egy budi, a kedves vendég WC-csészén ücsörög, vécékagylóból kanalazza levesét, becses száját klotyópapírral törli meg. A bizarr piszoár olyan sikeres, hogy Kína-szerte étteremlánccá bővült.Őfelsége fegyintézetében, az angliai Sutton községben börtönéttermet nyitottak (The Clink: Dutyi néven). Az ötlet nem új, hiszen Pisa mellett, Fortezza Mediceában már évek óta működik fegyencétterem, ahová hetekkel előre kell asztalt foglalni, a Dutyiban azonban elkobozzák a vendég mobiltelefonját, zsebeit átkutatják, rabruhába öltöztetik. Az árak pedig? „Fegyveres rablás, konyhakéssel elkövetve" - ahogy az egyik kritikus írja. Elszánt kalandorok vacsorázhatnak mínusz öt fokban is, a svédországi jukkasjärvi jéghotelben (a menü: sarki szeder, hófajd, rénszarvas), vagy a világ első víz alatti luxuséttermében, az Ithaaban, a Maldív-szigetekhez tartozó Rangali-korallzátony partjánál. De ehetünk Kalasnyikov szendvicset és kézigránát formájú hamburgert is. A bejrúti Buns and Guns nevű gyorsétteremben minden ételnek fegyver formája van, s a bejáratot csak homokzsákok között bukdácsolva, aknatűzben közelíthetjük meg.Az elkeseredés legjobb gyógyszere persze a káromkodás. Két lengyel fiatal néhány hete terápiás sörözőt nyitott a dél-spanyolországi Cullera városában. A Casa Pochóban (délután négy és kilenc között) kedvünkre anyázhatunk, szidhatjuk a szakácsot és a pincéreket, sőt a legszellemesebb sértéseket ingyen sörrel jutalmazzák.

Ha káromkodni nem is, lebegni Budapesten is lehet. Fantáziadús marketingigazgatók nálunk is foglalhatnak asztalt a felhők között (ötven méterrel a föld felett). A Dinner in the Sky Hungary nevű vállalkozás (potom kétmillió forintért) levegőben lógó éttermet kínál kalandvágyó újgazdagoknak. A lebegő vendéglőt (az ülésekbe szíjazott huszonkét vendéggel együtt) óriásdaru emeli a Városligeti Műjégpálya fölé, s a tériszonytól (és a válságtól) háborgó gyomrú kalandvágyók itt költhetik el vacsorájukat. Igaz, a Seven spice fantázianévre hallgató báránybordát a mennyei szakácsok félig nyersen tálalják, de a tapasztalat szerint a legtöbb vendégnek amúgy is torkán akad a falat.Az égi bisztrónál biztonságosabbnak tűnik a párizsi Dans Le Noir étterem, pedig itt vak pincérek szolgálnak fel koromsötétben. Először bemondjuk a nevünket, libasorba állva megkeressük asztalunkat, majd a négy égtájnak megfelelően elhelyezik előttünk az étkeket. Aki így sem találja meg a száját, magára vessen. Tilos a mobil, a nevetés, a zseblámpa, de annyi poharat, tányért törünk össze, amennyit akarunk. A kritikusok (és az alapítók) szerint a vakzabálás megdöbbentő hatással van érzékszerveinkre, a sötétben az ízek és illatok sokkal intenzívebben hatnak, ráadásul a számlát sem látjuk.


Fogadó az Örökkévalósághoz

Trendi pesti befektetők már szervezik is az első sötét éttermet, ahol bármit megetethetnek majd a nagyérdeművel. „A divat jó dolog - mondta Coco Chanel -, de nem árt némi óvatosság, hiszen semmi nem megy ki gyorsabban a divatból, mint maga a divat!"

Vinkó József, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (710) Flag gondolja (36) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (314) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Belföld (11) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Kultúra (9) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7616) Nézőpont (1) Politika (1582) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2805) Mozaik (83) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>