Ma 2023 október 03. Helga napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
438563133b1965f3f584025b85e623a8.jpg

Max konyhája - Lusta lángos, sütőben sütve

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Lusta lángos, kemencés lángos, langalló vagy lángos kenyér? Mindegy mert nem a neve fontos, hanem az íze. Az íze és az hogy ideális vendégvárós étel, lehet tálalni mártogatós mellé, mint egy pita kenyeret.

Készülhet kenyértésztából, de nekem jobban ízlik a hidegen kelesztett, lángos tésztából nyújtott, és forró sütőben szép pirosra sütött. 

Hozzávalók (4 db, kb. 30 cm-es laphoz):

2,5 dkg élesztő
2 tk cukor
3,75 dl tej (1,5%-os)
1-2 ek olaj
60 dkg sima liszt
2 tk só

Hidegen kelesztett verzió:

Az hideg alkotó elemeket érkezési sorrendben a kenyérsütő tartályába helyezem. Mikor elkezdem kimérni az összetevőket, elindítom a gépet, tészta programon. Összekészítem a hozzávalókat érkezési sorrendben, a sót a liszt tetejére szórom, berakom a helyére a tartályt, így nincs ideje felmelegedni a tésztának, mert nemsokára indul a dagasztás.
A dagasztás végeztével lekapcsolom a kenyérsütőt, és kiveszem a tartályt. Egy fedeles műanyag tál belsejét kilisztezem, abba bele a tésztát, a tetejére is szórok lisztet, majd lefedve a hűtőbe teszem kelni. Reggel összerakom a tésztát, este kiveszem, formázom és sütöm. Ezzel a módszerrel, kb. 12-14 óra alatt kel meg szép lassan. Érdemes kivenni a hidegről, mikor hazaérünk, és az alatt a 20-25 perc alatt, míg odakészülünk, addig a tészta is felmelegszik egy kicsit.
 
 
Frissen készített verzió:

Bekapcsolom a gépet, és összekészítem a szobahőmérsékletű alkatrészeket, megdagasztatom, kiveszem, és egy tálban langyos helyen kelesztem 40-50 percet.
 
A megkelt tésztát 4 részre osztom, lisztezett nyújtólapon kinyújtom, megszurkálom egy villával (ettől nem fog megnőni), és előmelegített sütőbe, egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem.
 
Megspriccelem a tetejét egy kis vízzel, és 185-190 C°-on szép pirosra sütöm. Ha menet közben még megspricceljük egy kis vízzel, akkor szép hólyagos lesz a felülete.
Ha megsült, kivesszük, és megkenhetjük tejjel, fokhagymás olajjal vagy hagyjuk így.

Érdemes mindkét kelesztési verziót kipróbálni, nekem a hidegen kelesztett tészta állaga jobban tetszik.

Kenhetjük, vagy mártogathatjuk tetszés szerint.
 
Jó étvágyat hozzá!

 
 
 
 
Max

]]>http://maxkonyhaja.blogspot.com/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Sport (729) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (34) Heti lámpás (276) Tv fotel (65) Belföld (10) Történelem (16) Életmód (1) Irodalmi kávéház (530) Nagyvilág (1309) Autómánia (61) Politika (1581) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (689) Tereb (145) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Mondom a magamét (7110) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2685) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>