Ma 2024 június 24. Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
30b38bbc7e401849ce785963b952fdbf.jpg

Bayer Zsolt: Krakkóban

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A lengyelek nemzeti ünnepe, november 11-e alkalmából körülbelül ötszázan mentünk Krakkóba a Gazeta Polska meghívására. Aki ott volt, soha többé nem felejti el azt a két napot. Ahogy megérkeztünk a waweli székesegyházba az esti misére, a zsúfolásig megtelt templomban a lengyelek felállva tapsolták meg a magyarokat.

Ahogy zúgott odabent a „viva vengri” – és zúgott odakint az utcán is, együtt a „Viktor Orbán, Viktor Orbán!” kórussal. Mert igen, a lengyel nemzetiek, akik a Gazeta Polska klubokba tömörülnek és a PIS-re szavaznak, példaképüknek tekintik a magyar miniszterelnököt, és követendőnek a politikáját.

A PIS pedig a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint 11 százalékkal vezet mindenki előtt Lengyelországban. Vagyis – bár csak 2015-ben lesznek választások – nagy valószínűséggel a PIS Lengyelország következő kormánypártja, és annak elnöke, Jaroslaw Kaczynski a következő lengyel miniszterelnök. S ez még akkor is így van, ha Aczél-Acsády Endre ideges emiatt.

Mert ideges. És idegességét egy cikkben vezeti le, ahol egyebek mellett szót ejt arról, hogy a Gazeta Polska „egy szélsőjobboldali, uszító szennylap, mely persze boldogan társul minden összeesküvés-elmélethez. Ott lépdeltek mögötte a »cöfösök«”. Nem. A Gazeta Polska nem uszító szennylap, és még csak nem is szélsőjobboldali – bár kétségkívül létezik olyan nézőpont, ahonnét az egész világ szélsőjobboldalinak tűnik.

Ám pusztán ezért nem venném a fáradságot, hogy reagáljak Aczél-Acsády írására. Ellenben nevezett úrnak feltűnik, hogy a november 11-i krakkói menetben valakik egy hatalmas székely zászlót is vittek, ennek kapcsán pedig ezt vetette papírra: „Ám van egy kérdésem: a CÖF-ösök meg a társaságukban levő politikai celebek – közöttük a történelmi ismereteivel (is) egyfolytában hivalkodó Bayer Zsolt – tudták egyáltalán, hol vannak és milyen zászlót lengetnek? Aligha. Tudniillik van itt egy kis bibi (nem is egy). Lengyelország közel 130 éves »felosztottság« után (Oroszország, Poroszország, a Monarchia), 1918-ban lett ismét független. Erről a versailles-i békeszerződés rendelkezett egy év múltán formálisan is. De az ugyanebből a szerződésből »kinőtt« másik, Párizs környéki béke szakította el Erdélyt, s ilyenformán a székelyeket Magyarországtól! Egyszóval ami ünnep volt (és ma is az) a lengyeleknek, az a székelyeknek pont az ellenkezője: tragédia. A CÖF voltaképp Versailles-t ünnepelte… (Szeretném Hofi képét látni…) Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a székelyek hőse, Bethlen Gábor, a legendás, ritka politikai érzékkel megáldott XVII. századi erdélyi fejedelem a reformáció élharcosa volt, protestáns hatalmak és erők szövetségese. Mit keresett tehát a székely zászló az ortodox módon katolikus Lengyelországban november 12-én?”

Hát akkor nézzük a tényeket!

Amikor 1920-ban kitört a háború Lengyelország és Szovjet-Oroszország között, az Új Nemzedék című lap ezt írta: „Nem tudjuk, mit tesz a Koalíció, de nekünk készen kell állnunk arra, hogy Lengyelország oldalára álljunk. Lengyelország sorsa a mi sorsunk.”

S úgy lett. Teleki Pál elrendelte, hogy a Weiss Manfréd Művek összes lőszer- és fegyvertartalékát bocsássa Lengyelország rendelkezésére, továbbá, hogy a gyár a következő hetekben csak Lengyelország számára termelhet. A szovjetekkel vívott döntő ütközet előtt 48 millió Mauser típusú lőszert, 13 millió Mannlicher típusú lőszert, megszámlálhatatlan tüzérségi lőszert, harmincezer Mauser karabélyt, több millió karabélyalkatrészt és 440 tábori konyhát szállítottunk a lengyeleknek.

És a lengyelek ezt sem felejtették el nekünk.

Josef Pilsudski marsall a lengyel győzelem után több beszédében mondott köszönetet a magyaroknak, amiért felbecsülhetetlen mértékben járultak hozzá a „visztulai csodához”, vagyis a szovjetek legyőzéséhez. S 1921-ben a szejm megtagadta a trianoni békeszerződés ratifikálását, vagyis Lengyelország soha nem ismerte el jogi értelemben Magyarország feldarabolását.

A lengyelek erre is emlékeznek. És őrzik az emlékezetet. Mi ezt is elfelejtettük. És csak önmagunkat hibáztathatjuk mindezért.

Meg persze egy kicsit az Aczél-Acsády-féle kútmérgezőket és boldog ostobákat. Akiknek még az sem tűnik fel, hogy a székelység döntő része, például a teljes Csíki-medence – Bethlen protestantizmusa ellenére – katolikus vallású. Lásd még: csíksomlyói búcsú. Úgyhogy ha már Aczél-Acsády szerint vallási alapon kell Lengyelországba látogatni, akkor ezen az alapon is rendjén való volt a székely zászló jelenléte Krakkóban.

Amúgy Aczél-Acsády nem hisz semmit. Ő csak feladatot teljesít. Hiszen azt tette egész szánalmas és aljas életében.

Bayer Zsolt – magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (9) Gazdaság (711) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1310) Életmód (1) Belföld (11) Autómánia (61) Egészség (50) Vetítő (30) Jobbegyenes (2819) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7668) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (320) Történelem (18) Szépségápolás (15) Politika (1582) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Sport (729) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Mozaik (83) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>