Ma 2023 május 30. Janka, Zsanett napja van. Holnap Angéla, Petronella napja lesz.
5449482baa1ab3a27d056f64faf294c7.jpg

Bayer Zsolt: Hol a tankönyv?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szeptember óta halljuk, hogy az iskolák nem kapták meg idejében a tankönyveket. Eddig minden rendben ment – szól a megfellebbezhetetlen ítélet –, ám amióta az állam betette a lábát a tankönyvellátás napfényes völgyébe, azóta teljes a káosz, a boldog békeidőknek vége, {...}

{...}a piaci alapon működő, magánérdekeltségen alapuló paradicsomot felváltotta a sötét, piszkos és tehetetlen „államérdek”, s lám, ez mindjárt meg is látszik a szolgáltatás színvonaltalanságán.

Akkor ideje megvizsgálnunk néhány tényt.

Először is: miért mondják az iskolák és a terjesztők, hogy eddig mindig minden rendben volt? Azért, mert az iskolai tankönyvfelelősök és a terjesztők az előző években szorosan és hézagmentesen működtek együtt. Ezt az együttműködést a közös anyagi érdekeltség olajozta hosszú éveken át.

 A tankönyvfelelősök 7-8 százalékos jutalékért dolgoztak, a terjesztők pedig 12-13 százalékért. A közös érdekből az is következett – sok más mellett –, hogy minden téves vagy késedelmes rendelésből, esetleg más okból eredő hibát, csúszást szép csöndben, egymás között elintéztek az érdekelt felek, a nyilvánosság teljes kizárásával. Pedig lett volna miről értesíteni a tisztelt publikumot. Nézzünk néhány példát!

Az egyik legnagyobb „piaci szereplő”, a Mozaik Tankönyvkiadó 2012-ben az átlagosnál jobban teljesített. A tavalyi évben csak a 10. évfolyamos nyelvtankönyve nem jelent meg idejében, azt november végén (!) kapták meg az iskolák. Csak hát erről elfelejtett beszámolni a Népszabadság… Meg arról is, hogy ugyanabban az évben a négyjegyű függvénytáblázatot sem jelentették meg, pedig tízezres tételben szedtek be rá megrendelést. S a kiadványnak még engedélyszáma sem volt, így nem lehetett belőle rendelni. Aztán ott volt az atlasz ügye, ami szintúgy elkerülte a sajtómunkások éber figyelmét, holott érdekes történet. A megígért és megrendelt atlaszok azért nem kerültek az iskolákba, mert a Cartographia plágium miatt beperelte a céget. A kiadó ugyanis egyszerűen ellopta a Cartographia „alapanyagait”, s e tényt a bíróság jogerős ítéletében ki is mondta. Ennek is köszönhetően azokat a földrajzi atlaszokat, amelyeket mégis kiszállított az iskoláknak, visszavette a cég, de a publikum erről sem szerzett tudomást. A Mozaiknak amúgy más plágiumügye is van. Információink szerint az egyik nyíregyházi iskola igazgatójának földrajzkönyvét egyszerűen egy másik szerző neve alatt jelentette meg.

A per a napokban indul. Ugyanez a kiadó – másik informátorunk szerint – soha egyetlen fillér jogdíjat sem fizetett eddig a Hungartnak, és emiatt is vizsgálat folyik ellene. Úgy tudjuk, eddig százmillió forint bírságot szabtak ki rájuk csak ebben az ügyben. Ugyanakkor a kiadó rejtélyes módon árasztja el az iskolákat ingyentankönyvekkel. Van olyan iskola, ahol kétszer annyi mozaikos kiadvány van egy évfolyamon egy adott tárgyból, mint ahány gyerek. Kérdés persze, hogy mindennek van-e nyoma a cég könyvelésében. És arról se feledkezzünk meg, hogy a Mozaik 2011-ben a 8. évfolyamos Sokszínű matematika című kiadványát fénymásolva, fejezetenként küldte meg az iskoláknak, ugyanis a könyv nem jelent meg határidőre. De ez sem okozott botrányt.

Amúgy a Kello egyik logisztikai partnere elmondta, eddig minden évben november végéig szállítottak ki tankönyveket az iskoláknak, vagyis a csúszás állandó. Csak a média figyelme nem állandó, és erősen függ attól, hogy ki van éppen kormányon. S arról se feledkezzünk meg, hogy amikor a Kello 2012 februárjában belépett a tankönyvterjesztés piacára, az akkori legnagyobb terjesztő a következő ajánlatot tette nekik: 11 százalék jutalék, de előre kifizetve!

Az oktatási kormányzat ekkor döntött úgy, hogy inkább nekiveselkedik az állami terjesztésnek. És a lépéssel rengeteg egyéni érdeket sértett. A rengeteg egyéni érdek pedig mind összefutott valahogy az ellenzéki médiumok szerkesztőségeiben, ahol összekovácsolták a „Példátlan káosz a tankönyvellátásban” című hazugsággyűjteményt, amelyet – ellentétben a földrajzi atlaszokkal, színes matekokkal, nyelvtanokkal és egyebekkel – késedelem nélkül átnyújtottak a nagyérdemű és tanulni már nem nagyon akaró publikumnak. Mindeközben a kiadók szünet nélkül bombázták az iskolákat ajánlataikkal, amelyek szerint ha megrendelnek egy osztálynyi tankönyvet, akkor a munkafüzeteket és a tanári példányokat ingyen szállítják. Így sok iskola csak tankönyvet rendelt a Kellótól, viszont a kiadók nem szállították ki a megígért munkafüzeteket és tanári példányokat. Aztán eljött a pótrendelések ideje, és a kiadók úgy gondolták, majd a visszáruból pótolják a hiányzó tételeket.

Az iskolai tankönyvfelelősök nem foglalkoznak a feleslegessé vált tankönyvek visszaküldésével, a kiadók pedig egyszerűen nem nyomtatnak újra. Mert így lehet szidni az államot, a Kellót és mindenekfelett Orbán Viktort.

Mert a végső cél mégiscsak ez. Ez az, amit lassan beleírnak majd az el nem készült, négyjegyű függvénytáblázatokba is. És ezért még jogdíjat sem kell fizetni.

Bayer Zsolt – magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (681) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (6835) Mozi világ (440) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Egészség (50) Belföld (9) Tereb (142) Tv fotel (65) Nagyvilág (1306) Autómánia (61) Vetítő (30) Történelem (15) Heti lámpás (264) Kultúra (6) Politika (1581) Jobbegyenes (2620) Irodalmi kávéház (521) Életmód (1) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>