Ma 2024 február 29. Anonymus napja van. Holnap Albin napja lesz.
616b7c66509d527d7ee504d4e98920d6.jpg

Natasha könyvespolca - Egy értelmetlen per története

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Amerikában imádnak pereskedni, nem csoda, hogy sokan ki is figurázzák ezt a viselkedésformát (- Kéne pár dolcsi. Pereljünk be valakit! - á la Kázmér és Huba). 

Hasonló, értelmetlennek látszó perről szól a Törékeny: egy anyatigris gondol egyet és hat évvel csonttörékenységben szenvedő gyermeke, Willow megszületése után gondol egyet és beperli legjobb barátnőjét, aki anno a nőgyógyásza volt. Azzal az indokkal teszi ezt, hogy ha alaposabban vizsgálta volna meg kismamaként, akkor kiderült volna kislánya betegsége és ő elvetette volna. Csakhogy a nő keresztény és saját bevallása szerint sosem választotta volna az abortuszt. Ráadásul intelligens és bájos, szőke lánya született, aki mindenkit el tud varázsolni. De a nő állítja, hogy nem a pénz vezérli tettét. Hát akkor meg mi?

"Tudom, hogy az emberek a szájukra vesznek majd, és azt mondják, nekem csak a pénz kell. Tudom, hogy a legszörnyűbb, legönzőbb, satöbbi, satöbbi anyának fognak tartani a világon. Nem érdekel. Engem csak Willow érdekel. Azt akarom, hogy egyetemre járhasson, saját élete lehessen, hogy valóra váljanak az álmai!"

Ő is tudja, hogy ezeket a vágyakat egyhamar nem lehet megvalósítani, ugyanis a csonttörékenységet még nem lehet gyógyítani, csak megelőzni. Ez pedig annyiból áll, hogy a kislány kizárólag tolószékben közlekedhet és óvakodnia kell minden, a csontjait érintő nyomástól. Az anyja pedig nem hagyhatja magára, különben megint történik egy baleset és több hónapig fekhet Willow a teljes testét fedő gipszben, miközben a szobából kell néznie, hogy korcsolyázik kint a nővére. És ez megy náluk már hat éve.

A család nehéz helyzetben van: az anyának állandóan a beteg lányára kell vigyázni, az apa mindig túlórázik, a nagyobbik lány a legszélsőségesebb eszközökkel próbálja felhívni magára szülei figyelmét, miközben Willow próbálja összetartani szétesésben levő környezetét. De vajon meddig képes rá?

Az írónő apró eszközökkel érte el, hogy kedveljem a történetét és ne dobjam félre az unszimpatikusan viselkedő anya miatt. Ilyenek a fejezetek között található, különböző igazságokat tartalmazó receptek, vagy a család vicces emlékeinek felidézése, amelyek szinte napsugárként villannak ki a regényre jellemző borongós hangulatból. Ellenszenves, mégis reális képet kapunk az egyes embertípusokról, melyekből egyedül az anya ügyvédje lóg ki - ugyanis ő is egy Willow, aki örökbefogadott gyerekként szeretné megtudni igazi anyjától: tényleg nem kellett volna megszületnie?

Meglepő módon Picoult helyenként önmagát megcáfolva ír: az anya bőszen bizonygatja, hogy ő nem a pénzért perel, de a per mellett szóló legerősebb indoka az, hogy minden pénzüket elemészti a sok gipsz, a tolókocsi, a kórházi kezelések, az egészségügyi kiadások és már nincs egy fillérük sem. De megesett, hogy az állításhoz képest pár sorral lejjebb állt a cáfolat.

Bár a regény komoly etikai kérdéseket feszeget, lehetett volna jobb is. Ettől függetlenül a(z anyai ösztönökkel rendelkező) nők körében valószínűleg nagy népszerűségnek fog örvendeni a könyv. De melyik Picoult-regénynél nincs így?

Könyv adatai:

- Kiadó: Athenaeum 2000 Könyvkiadó
- Oldalszám: 512
- Borító: puhatáblás, ragasztókötött
- ISBN: 9789632930367
- Megjelenés: 2010

 Natasha
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
]]>http://biblioteka.freeblog.hu]]>   

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Politika (1582) Egészség (50) Heti lámpás (306) Mozi világ (440) Mozaik (83) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Életmód (1) Kultúra (6) Nagyvilág (1309) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (17) Tv fotel (65) Gazdaság (699) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7429) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Tereb (146) Irodalmi kávéház (535) Belföld (10) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Jobbegyenes (2764)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>