Ma 2024 május 20. Bernát, Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.
c43777e89d4bf9664a5ccb658eb9a14c.jpg

Digitálisan felújított Rejtőt a fa alá!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ismét egy gyönyörűen felújított Rejtő-képregény jelent meg: itt A láthatatlan légió. A Füles egykori sztárrajzolójának, Korcsmáros Pálnak a bámulatos rajzai szinte kivirágoztak a digitális restaurálás során.

Nem is olyan régen ]]>keseregtünk]]> a képregény mostani nehéz helyzete felett, és valóban: a mából visszanézve szinte egészen elképesztőnek látszik, hogy volt idő, amikor százezrek úgy várták a Korcsmáros Pál által félelmetes tempóban elkészített, mégis rendkívül színvonalas képregények folytatásait, mint ma egy szappanopera epizódjait.Persze lehet azzal érvelni, hogy akkoriban korlátozottabbak voltak a szórakozás lehetőségei, de ez még önmagában nem magyarázat a sikerre.

Bohém zsenik, ha találkoznak

Annál inkább a fékezhetetlen kezű grafikus, Korcsmáros Pál párját ritkító tehetsége (a városi legenda szerint egyszerre két kézzel is tudott rajzolni!). Az igazi ismertséget a Rejtő-feldolgozások hozták el számára, nem túlzás kijelenteni: a magyar ponyva legnagyobb mesterének műveit kicsit „korcsmárosan” olvassuk, amióta halhatatlan figuráinak – Fülig Jimmytől Piszkos Freden át Troppauer Hümérig – az újságíróból lett karikatúrista-grafikus adott karaktert. Az 1916-ban született Korcsmáros (tehát a halhatatlan regények szerzőjének kortársaként) maga is bohém figura volt, már-már rejtői alak.

Rejtői életkép

Sőt, ezt az örökséget otthonról hozta, hiszen állítólag őse volt az a Saphir néven alkotó szatíraíró, akiről Mikszáth az Akli Miklós című regényének főhősét mintázta. Nagybátyja a Fészek Klub ügyvezető igazgatója volt, ahol az unokaöcs elmerülhetett a művészek világmegváltó és nem éppen wellness-re hangolt világában. Fantasztikus rajztudását önképzéssel fejlesztette, és jó hasznát vette akkor is, amikor 1944-ben hamis igazolványokat és svéd menleveleket gyártva mentette meg mások életét. A háború után újságíróként dolgozott, és ritka kivételként cikkeit maga illusztrálta. Több lapnál is megfordult, és egyre népszerűbb lett karikatúristaként – eleinte főleg lengén öltözött nőalakjaival aratott sikert.

Részlet a felújítási munkálatokból.

Forrás: Facebook/Képes kiadó

1957-ben indult a Füles rejtvénymagazin, és ez Korcsmáros életében is fordulópontot jelentett: itt kezdte publikálni klasszikus regényeket – A nyomorultak, A kőszívű ember fiai, Egri csillagok stb. – feldolgozó folytatásos képregényeit. Haláláig, 1975-ig a lap munkatársa volt. Alkotói fénykora 1958 és 1969 közé esett, ekkor jelentkezett a Rejtő-regények feldolgozásaival – A szőke ciklon 1961-ben, A tizennégykarátos autó 1963-ban, Piszkos Fred, a kapitány (1964), míg Az elátkozott part 1965-ben jelent meg. Érdekes adalék, hogy A tizennégykarátos autó főhősének, Gorcsev Ivánnak a nevét a szovjet elvtársak érzékenységére való tekintettel kellett Fülig Jimmyre változtatni a képregényes adaptációban.

Digitális ráncfelvarrás

A most felújított formában megjelentetett A láthatatlan légió című kötet 1969-ben látott először napvilágot. Több Korcsmáros-műhöz hasonlóan ezúttal is aprólékos munka előzte meg a felújított változat megjelenését. Az eredeti, fekete-fehér, tussal rajzolt kockákat Garisa H. Zsolt és Varga „Zerge” Zoltán dolgozta át. A „digitális ráncfelvarrás” során újraalkották a szövegkönyvet, mivel az eredeti megoldásból kimaradtak fontos poénok és érdekes részletek. A megfakult, sárga oldalakat retusálni kellett, és ha kellett, új figurákat is hozzáálmodtak bizonyos képkockákhoz – természetesen Korcsmáros modorában. Végül a színezésnek köszönhetően új mélységet, szinte harmadik dimenziót is nyert az eredeti alkotás. Ilyen jellegű munkára egyébként még Nyugaton – ahol a képregény mindig is népszerűbbnek számított, mint hazánkban – is ritkán kerül sor.

Érveléstechnika

A felújított képregényalbum minősége – ahogy azt már a korábbi kiadások esetében is megszokhatta az olvasó – igencsak meggyőző, könyvtárgyként is esztétikus kiadvány született ismét. A munka során olyan szempontokat is figyelembe kellett venni, minthogy Korcsmáros aktualizálta, vagyis a hatvanas évekbe helyezte az eredetileg a két háború közötti időszakban játszódó történeteket, adva volt a feladat, hogy a képi világot „visszaaktualizálják”. Nem csak a nosztalgiázni vágyóknak lehet örömet okozó kiadvány a most megjelent képregény, valószínűleg azok is élvezettel lapozhatják, akik (megbocsáthatatlan módon) nem mélyültek el még a rejtői életműben. Kár, hogy a pár éve beharangozott Piszkos Fred-rajzfilm viszont láthatóan nem akar elkészülni.

mno.hu - Szathmáry István Pál

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Sport (729) Kultúra (9) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Heti lámpás (313) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Jobbegyenes (2805) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7610) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Politika (1582) Tereb (146) Egészség (50) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Autómánia (61) Gazdaság (709) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>