Ma 2024 február 29. Anonymus napja van. Holnap Albin napja lesz.
d260980d0c61b451a68679436c384d1c.jpg

Natasha könyvespolca - Kis testvér

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Marcus Yallow (nicknevén: w1n5t0n) a haverokkal ellóg a suliból, egy kis offline kincsvadászatra San Francisco utcáin. Aztán egyszer csak megrázkódik a föld a talpuk alatt, és szirénák valóságos koncertje hirdeti, hogy valami nagyon komoly dolog történt.

Első riadalmukban egy metróalagútba menekülnek, onnan viszont egyenesen a Nemzetbiztonsági Hivatal ölelő karjaiba futnak.
A terroristagyanús elemeknek bélyegzett tinikből napokon keresztül próbálják kiszedni a paranoiás hivatalnokok, milyen céllal robbantottak, és ők hiába tiltakoznak. Végül aztán hármukat elengedik, de negyedik, sebesült társuk nem kerül elő. Az átélt szörnyűségek hatására Marcusban megkérdőjeleződik, ki is az igazi ellenség, és kitől kell leginkább féltenie az otthonát. Számítógépe és az internet segítségével passzív ellenállási mozgalom szervezésébe kezd, hogy megtörje Nagy Testvér hatalmát.

Minimál borító, nagyon erős beltartalom. Máig nem tudom megérteni, hogy miért sci-fiként forgalmazzák ezt a könyvet, ugyanis science-fiction elem alig van benne – ha az 1984-et nem vesszük sci-finek, hanem társadalomkritikai műnek, akkor ez a könyv se legyen az. (Erről persze lehet vitatkozni.)

Cory Doctorow alakja a netes társadalom számára egyáltalán nem lehet ismeretlen: évek óta blogol, a BoingBoing.net egyik társszerzője, egy legendás képregényben, az XKCD-ben is felbukkant, nagyon jól ismeri a kortárs popkultúrát.

A regény főszereplője egy fiatal középiskolás srác, Marcus, aki San Franciscóban éli a középiskolások átlagos életét, mígnem egy terroristatámadás során fenekestül fel nem fordul az élete. A nemzetbiztonságiak ugyanis sok más amerikaival együtt vallatni kezdik, mindenki gyanakodni kezd mindenkire, a besúgás és a nemzetbiztonsági hivatal jelenléte az emberek életében állandósul, a középiskolásokra pedig főleg nyomás nehezedik. A fiatal korosztály lesz ugyanis a gyanú legnagyobb célpontja, mivel a fiatalok használnak olyan technológiákat, amelyekhez a felnőttek nem értenek, ők tudják a legjobban kiiktatni azokat az eszközöket, amelyek által fenyegetve érzik magukat. Marcus egy titkos föld alatti mozgalom vezéregyénisége lesz, az össznépi paranoia nála is érezteti a hatását, folyamatosan figyel, hogy ki árulhatja el és hogyan. A terroristák kilétére az egész regényben nem derül fény, de talán nem is ez a lényeg, hanem a szeptember 11-i események megidézésével egy terrorcselekmény utáni Egyesült Államok ábrázolása, és a jelenkor problémáira való rávilágítás.

Doctorow a regényében olyan problémákhoz nyúl, amelyeket a jelenkori regényírók is boncolgatnak, de csak érintőlegesen, ráadásul a szerző épp amiatt, hogy a popkultúra egyik prominens alakja, mindent tud a fiatalokról – Marcus alakja hihető és szerethető, a motivációi is érthetőek, illetve a barátai/szerelme alakja is élő, lélegző. Az internet működése és a hatalmas föld alatti mozgalom hálózatának kialakulásának folyamata lenyűgöző, az olvasó úgy érezheti, hogy ezt bármikor meg lehet tenni, én például ezen regény hatására kezdtem el érdeklődni a kódolás iránt. Szerencsére a szerző egy hosszú utószóban vázolja a regény megteremtésének körülményeit, illetve többféle könyvet, tanulmányt is javasol a téma iránt érdeklődőknek – kár, hogy ezek csak angol nyelven elérhetők.


A regény kiadása tehát a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatának tagjaként a kiadó egyik (ha nem a) legjobb döntése volt, viszont épp ezért volt az zavaró, hogy helyesírási hibák, elütések tömegével találkozunk benne. A fordítás gördülékeny és nagyon korrekt, élmény volt olvasni, az elütések nyomasztóan sok száma viszont elkedvetlenített a könyv végére, mivel nagy kár, hogy egy ennyire remek könyvvel valaki ennyire nem törődött ebből a szempontból. Ezenkívül viszont mindenképp érdemes megvásárolni, instant klasszikus ugyanis.

Számomra az év könyve.

(Vid Eskin)

Könyv adatai:

- Kiadó: Metropolis Media Group
- Oldalszám: 350
- Borító: puhatáblás, ragasztókötött
- ISBN: 9789639828483
- Megjelenés: 2010
 

Natasha
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
]]>http://biblioteka.freeblog.hu]]>   

 


  

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2764) Autómánia (61) Nagyvilág (1309) Belföld (10) Kultúra (6) Tv fotel (65) Politika (1582) Egészség (50) Szépségápolás (15) Sport (729) Gazdaság (699) Mondom a magamét (7429) Flag gondolja (36) Történelem (17) Heti lámpás (306) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (535) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Tereb (146) Mozi világ (440) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>