Ma 2019 június 18. Arnold, Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
09f3457fc6b03d75079adec873f90c31.jpg

Királyfi

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Csak úgy süvítettek a pártus nyilak. Szinte hasították a levegőt. Ez a félelmetes fütyülő hang, még a harci lovak idegeire is hatással volt, pedig a háborúkban edzett állatok már megszokhatták. A paripák kaparták patáikkal a földet, nyakukat rángatták, a zabla miatt. A pártus lovak kis alacsonyak voltak, borzosak, s most tömpe orrukkal szagolgatták a nyári levegőt.

  Csak úgy süvítettek a pártus nyilak. Szinte hasították a levegőt. Ez a félelmetes fütyülő hang, még a harci lovak idegeire is hatással volt, pedig a háborúkban edzett állatok már megszokhatták. A paripák kaparták patáikkal a földet, nyakukat rángatták, a zabla miatt. A pártus lovak kis alacsonyak voltak, borzosak, s most tömpe orrukkal szagolgatták a nyári levegőt. A íjjal, karddal, és fokossal is felfegyverzett katonák izgatottan néztek ifjú vezérükre. Végre Izates legkisebb királyfi megadta a jelet, s indulhatott a támadás. Megfeszültek az íjak, és az izmok. A lovak horkanását, csatakiáltást, kardcsörgést, és a fokosok koppanását mind egyidejüleg lehetett hallani. A domboldalról, ahol a király foglalt helyet nagyszámú kíséretével, kitűnően lehetett látni, a völgyben zajló eseményeket. Most pl. azt, hogy Monobazos idősebb királyfi serege ellentámadásba lendül, és Izates menekülni kényszerül.

-Nézze csak király apám, Izates körül zárja őket !-szólt izgatottan Emese királylány édesapjához, Adiabene pártus tartomány királyához, az őszülő Monobazoshoz. Az nem felelt semmit, csak aggódva figyelte tovább, ahogy Izates csapata ketté válva, oldalról bekeríti az őket üldöző elleséges katonákat, hogy mint egy harapófogó, összeroppantsa. Csakhogy, most nem sikerült ezt az ősi pártus hadicselt tökéletesen végrehajtani. A bekerítő hadtest egyik szárnyára kevés ember jutott, így Izates vonalait áttörték, több helyen is. Észre vette ezt a harcmezőn álló, tartalékos parancsnok, Nakeb királyfi is, és haderőit azonnal a kívánt területre irányítva, mintegy oldalba támadva az ellenfelet, és így megnyerte az ütközetet.
A katonák izzadtan, porosan, de boldogan tápászkodtak fel a földről, ocsúdtak fel a harc kavalkádjából. Mindannyian vérüket, és életüket adták volna hazájukért, és királyukért, mégis, az ilyen nyári lovas tornákat, harci játékokat jobban kedvelték, mint az igazi háborút. Fokosaikat, kardjaikat vizsgálták, hogy kicsorbult-e, lovaik nyakát csapdosták. Közben a 3 fiú, Monobazos, a legidősebb, Nakeb a középső, és Izates, a legkisebb, apjuk elé, a király elé siettek lóháton, a dombra. A katonák mostmár elcsendesedtek, és erősen fülelve, várták, hogy a királyuk melyik fiát részesíti a legnagyobb kegyben, abban, hogy még életében maga mellé ülteti a trónra. A fiúk lovaikról leszállva, már a királyi trónus előtt térdepeltek mindhárman. Monobazos király megvárta, míg a fák árnyékában egy kicsit kilihegik magukat, majd felállt, és méltóságteljes hangon így szólt.
-Fiaim ! Mindhárman jól küzdöttetek, és megálltátok a helyeteket a nyári lovas játékokon. Egy háborúnak azonban, ha még játék háború is, mindig vannak vesztesei.-ezzel Monobazos fiára nézett.-Úgy látszik te inkább a lelki dolgok iránt vagy fogékonyabb. Mivel a tudományok érdekelnek, lehetőséget adok, hogy Szuzában, a mágus városban tanulj.
Kissé lehajolva, megérintette fia vállát a király, az szelíden felnézett, köszönetképpen megcsókolta, az apja kezében lévő oroszlános kristály jogart, majd felállt, és odébb lépett. Anyja, Heléna királyné ölelte át nagy szeretettel, majd apja tanácsadói, a hét veres színű brokát ruhás mágusok gratuláltak neki.    
-Nakeb fiam ! Téged a hadsereg legfőbb parancsnokának nevezlek ki, te pedig Izates, fogadd el koronámat, s ülj mellém a trónra.
A legkisebb fiú meghatottan nézett apjára. Tudta, hogy előbb utóbb ez a pillanat el fog érkezni, hiszen mindenki tapasztalhatta az adiabenei királyi udvarban, hogy ő, a legfiatalabb az apja kedvence, de talán túl korán érte ez a megtiszteltetés.
Még nem is vagyok nagykorú ! A fivéreim eddig is nehezteltek rám, amiért én vagyok a kedvenc, és most ez a nyilvános bejelentés. Ez lázadáshoz vezethet ! –gondolta Izates. Aggodalom azonban nem ülhetett most ki az arcára, ebben az ünnepélyes percben. A főtáltos Gáspár, már közeledett is, fehér ruhájában, szarvasagancsos fejfedőjében. Szemét a fejdíszből lelógó rojtok takarták el. Kíséretében jöttek az igricek, nézők, és a harsány. Mind a távoli Kusat városából, az Indus folyó mellől érkeztek erre a nagy eseményre. A király, és a táltos, közrefogták a még mindig térdeplő Izatest, és a domb oldalánál csörgedező kis patakhoz kísérték. Amíg két pártus lány kibontotta hajának két fonatát, a harmadik a páncéllá keményített bőrt oldozta le mellkasáról. Majd az ing is lekerült. Izates tudta, hogy most a férfivá avatás szertartása fog következni, ahol neki, mint a leendő királynak, a trónörökösnek, különösen is méltóságteljesen kell viselkednie, mégis, csak arra tudott gondolni, hogy lánykezek vetkőztetik, s babrálnak a hajával. A lányok pártát hordtak, innen tudta Izates, hogy már 16 évesek elmúltak. Miközben ezen morfondírozott, a dombon álló előkelő vendégek, a völgyben pihenő harcosokkal együtt, mindkét tenyerüket, az ég felé fordítva, a nyári, délidejű naphoz fohászkodtak : 
Istenünk, Mithrász ! Te aki megfényesíted a világot, drága napunk, erősítsd meg a mi tenyerünket a tiedből sugárzó kegyelemmel, a jó munkára, az összefogásra. Szívünket töltsd be a szeretet fényével. Adj boldog munkálkodást, okosságot, drága hazánk megtartására, hogy elpusztuljon a gonoszság sötétsége. Ezt kérjük előtted állva, feléd fordított tenyerünkkel mutatva meg önmagunkat.
A táltos, most a félmeztelen Izateshez lépett, és a beavatási szertartás megkezdéseként, hosszú haját elől, a két hajfonatot, amit az imént a lányok kibontottak, levágta. Az örvénylő víz hamar elsodorta a tincseket. Aztán a táltos két segédje, Izatessel együtt begázolt egy kissé a patakba, és megmosták a királyfi felső testét. Ezután különféle gyógynövényekből készült olajjal kenték be a hátát. Izates kilépve a vízből, elmondta a nagykorú fiúk szokásos fohászát :
- Mithrász ! Adj jó egészséget nekem, mentsd meg lelkemet a haláltól, hiszen te vagy az élő szeretet.
Szülei díszes bőrövet nyújtottak át neki, ami ilyen ünnepen a hagyományos pártus ajándék volt. Rögtön fel is csatolta. Egy ezüst csésze is az övhöz volt erősítve. A csésze a pártusok felszereléséhez tartozott, akár az íj, vagy a kard. Boldogan mutatta Emese nővérének, behúzódva az enyhet adó lombok alá.  
A főtáltos most távolabb vonult, ahol egyedül elmélkedhet, mielőtt a legnagyobb áldozatot, a fehér lovat bemutatta volna Napistennek, Mithrásznak. A mágus lányok már korábban, még a színlelt csata alatt, az erdei kemencékben tüzet szítottak, tésztát dagasztottak, s mostanára már csaknem mind ki is sütötték a kis pogácsákat, amit majd a nép közt fognak kiosztani, a király pincéjéből származó borral együtt.
 
 
Pap Nóri
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

Hozzászólások

terribrink
2018-10-31 11:29
If your sweetheart is a fan of the classics, you possibly can never go unsuitable with elegant Valentine's Day roses When February rolls round, discovering the perfect Valentine's Day <br> <br> flowers is simple with our vast assortment of great blooms.<br> <br> <br> <br> <br> <br> my weblog ... <a href="http://www.qhnbld.com/UserProfile/tabid/57/userId/4596273/Default.aspx">deliver flower tomorrow</a>
lionelmaur
2018-11-10 05:39
I drop a leave a response each time I like a post on a site or I have something to add to the discussion. It is triggered by the <br> <br> sincerness communicated in the post I looked at. And after this article <br> <br> Flag - Egy JOBB magyar magazin az értékek mellett!.<br> <br> I was excited enough to post a comment ;-) I actually do have some questions for you <br> <br> if it's allright. Could it be simply me or do some <br> <br> of these responses look like coming from brain dead people?<br> <br> :-P And, if you are posting at other social sites, I'd like to keep up with <br> <br> everything fresh you have to post. Would you make <br> <br> a list every one of your social sites like your linkedin profile,<br> <br> Facebook page or twitter feed?<br> <br> <br> <br> Here is my homepage - healthy weight ( calexcellence.org - <br> <br> http://www.calexcellence.org/UserProfile/tabid/43/UserID/2064832/Default.aspx )
eveharknes
2019-01-22 02:26
There is definately a lot to find out about this issue. I <br> <br> love all the points you made.<br> <br> <br> <br> my homepage - <a href="https://www.Cv-video.co.uk/members/LindsayMull/">foam ear Plugs decibel reduction</a>
2019-03-28 13:55
Hello there, I think your website could possibly be having internet browser compatibility <br> <br> problems. Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in I.E., <br> <br> it has some overlapping issues. I just wanted <br> <br> to provide you with a quick heads up! Other than that, wonderful blog!<br> <br> <br> <br> <br> <br> Look into my weblog ... ประตูอัตโนมัติ - https://www.999article.com/autodoors/
wademarin6
2019-04-29 09:54
Hey would you mind letting me know which hosting company you're <br> <br> using? I've loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this <br> <br> blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a honest price?<br> <br> <br> <br> Cheers, I appreciate it!<br> <br> <br> <br> my homepage <a href="https://w.zurich.co/content/work-home-out-expense-0">Geri</a>
emelycoleb
2019-05-18 03:14
If you wish for to take a good deal from this article then you have to apply these strategies to your won website.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my weblog; Sma Cable Connectors - http://winatlosingweight.com/forum/viewtopic.php?id=219189
francinetx
2019-05-20 08:08
Hi colleagues, how is everything, and what you desire to say regarding this <br> <br> post, in my view its in fact amazing for me.<br> <br> <br> <br> Here is my website ... passende Adapter - http://www.autoradio-adapter.eu/produkt-kategorie/autoradio-einbauset/
williamgle
2019-05-08 09:40
Thanks , I have just been searching for info about this subject <br> <br> for ages and yours is the best I have discovered till now.<br> <br> But, what in regards to the bottom line? Are you sure in regards to the supply?<br> <br> <br> <br> <br> <br> My blog post ... <a href="http://david6c98xmt3.widblog.com/13860030/exceptional-gift-ideas-for-the-special-individual-in-your-life">home business opp</a>
jacksongre
2019-04-30 19:20
Hi there everybody, here every person is sharing these kinds of <br> <br> know-how, thus it's nice to read this webpage, and I used <br> <br> to pay a quick visit this weblog all the time.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Check out my blog post; Poker Online Indonesia - http://msinmuebles.com/
britneyboi
2019-05-23 11:43
You've made some really good points there. I looked on the net for more information about the issue and found most individuals will go along with your <br> <br> views on this site.<br> <br> <br> <br> My web blog - <a href="http://Casashanti.us/groups/the-very-best-car-rental-in-perth-272305491/">Alquiler Coches Valencia</a>
2019-06-01 11:19
Thanks fоr your рersonal marvelous posting! I tгuly enjoyed reаding it, you can be a great author.<br> <br> <br> <br> I will ensure that I bookmark your blog and definitely will come back later on. I <br> <br> want to encourage continue your great job, have a nice <br> <br> evening!<br> <br> <br> <br> My web-site ... <a href="http://ucckorea.kr/index.php?mid=board_AuHE49&document_srl=169255">flores tour</a>
brendalaby
2019-03-20 14:49
This is the right site for anybody who hopes to understand this topic.<br> <br> You know a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa).<br> <br> You certainly put a new spin on a topic that's been discussed for decades.<br> <br> <br> <br> Great stuff, just excellent!<br> <br> <br> <br> Here is my blog post: <a href="http://akon.by/2013/02/08/at-this-time-the-chalan-beel-area-was-giving-free-water-to/">akon.by</a>
joyv098954
2019-05-10 19:05
Hello! I'm at work browsing your blog from my new iphone 3gs!<br> <br> Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!<br> <br> Keep up the outstanding work!<br> <br> <br> <br> Review my web-site <a href="http://augustpkex38260.fitnell.com/22670405/a-few-of-the-very-best-things-to-do-in-california">alaska fishing vacation</a>
lasonyaa55
2019-06-04 21:14
Amazing! This blkog looks exactly like my <br> <br> old one! It's on a entirely different topic but it has pretty much the same layout and design. <br> <br> Grreat choice off colors!<br> <br> <br> <br> my homepage ... <a href="http://shelbyshots.com/superb-advice-for-making-your-big-day-glow/">save my marriage today review amy waterman</a>
berniececr
2018-12-01 04:20
Hello.This post was extremely remarkable, especially since I <br> <br> was browsing for thoughts on this matter last Monday.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my weblog ... football competition, https://www.antiradary.net/forum_diskuse/profile.php?id=778979 - https://www.antiradary.net/forum_diskuse/profile.php?id=778979 ,
kristielow
2018-12-30 09:42
Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?<br> <br> A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog shine.<br> <br> Please let me know where you got your design. Bless you<br> <br> <br> <br> Here is my web blog :: gumtree south africa Cars For sale johannesburg <br> <br> - https://meetarr.com/item.php?id=191511
noellastea
2019-01-31 19:38
What's up mates, good paragraph and fastidious urging commented at this place, I am truly enjoying by these.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my homepage :: <a href="http://Distrettoculturale.Cultura.Marche.it/UserProfile/tabid/67/UserID/2191541/Default.aspx">best ad networks for publishers 2018</a>
anitra87o
2019-02-15 12:06
Raspberry Clafouti Recіpe + Bigger Imаge.<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my Ƅlog: <a href="https://dannreiner44064.hatenablog.com/entry/2019/02/04/081129">dannreiner44064.hatenablog.com</a>
2019-03-28 07:08
Hi! I could have sworn I've been to this site before but <br> <br> after browsing through some of the post I realized <br> <br> it's new to me. Anyhow, I'm definitely glad <br> <br> I found it and I'll be bookmarking and checking back frequently!<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> My page <a href="https://meetarr.com/item.php?id=365299">Gay Porn</a>
valenciafo
2019-04-20 12:00
Hi there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren't loading correctly.<br> <br> I'm not sure why but I think its a linking <br> <br> issue. I've tried it in two different web browsers and both show the same outcome.<br> <br> <br> <br> <br> <br> My web page - <a href="http://wiki.c-brentano-grundschule.de/index.php?title=Benutzer:JennyBxz1227">Analisa saham hari ini</a>
elisabethx
2019-06-13 02:55
Thank you for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts and I will be waiting for your further <br> <br> write ups thank you once again.<br> <br> <br> <br> my weblog :: Cedric - http://mtvenvironmental.com.au/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=632327
warde97135
2019-01-15 09:15
I am regular reader, how are you everybody? This paragraph posted at this web page is truly good.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Take a look at my webpage :: win2888 - http://ftp.bhxhlamdong.gov.vn/Default.aspx?tabid=43&UserID=2176067
2019-01-15 11:40
Hello.This article was extremely motivating, especially since I was looking for thoughts on this matter last Tuesday.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my homepage different bingo, <a href="http://lawkor.com/Board/930604">lawkor.com</a>,
oscarpilgr
2019-01-16 00:51
Some genuinely tremendous work on behalf of the owner of this web site, <br> <br> dead outstanding content.<br> <br> <br> <br> My web site - cách chữa bệnh trĩ ngoại - http://www.creatorofchange.com/user-profile/tabid/90/userId/2240369/Default.aspx
irischrist
2019-02-18 22:25
I'm extremely impressed with your writing talents and also with the format in your blog.<br> <br> Is this a paid theme or did you customize it yourself?<br> <br> Either way stay up the excellent high quality writing, it's uncommon to see a nice weblog like this one nowadays..<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my blog - Divorce in England and Wales - http://www.vetriolovenerdisanto.it/index.php/component/k2/itemlist/user/3179060
virginiasl
2019-02-13 18:01
Hi, I think your site might be having browser compatibility issues.<br> <br> When I look at your blog in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it <br> <br> has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!<br> <br> Other then that, very good blog!<br> <br> <br> <br> Here is my website - <a href="http://Househuntisrael.com/fault-and-no-fault-divorce-look-for-a-lot-of-typical-grounds-of-fault/">Free File fast</a>
maxwellfer
2019-05-27 16:22
Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this write-up and the rest of the site is <br> <br> really good.<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my homepage; <a href="http://Dscardip.com/board/index.php?page=User&userID=705756">Valencia Escorts</a>
okyshona95
2019-01-16 20:30
Hi there, There's no doubt that your blog might be having web browser compatibility problems.<br> <br> When I look at your website in Safari, it looks fine however, <br> <br> if opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues.<br> <br> I simply wanted to give you a quick heads up!<br> <br> Besides that, great blog!<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my blog post - how to Get a divorce In nyc - http://pattern-wiki.org/wiki/Save_Marriage_-_Appreciation_Respect_And_Responsibility
walter4188
2019-01-18 13:04
It's awesome to pay a visit this website and reading the views of all <br> <br> friends regarding this article, while I am also zealous of getting <br> <br> knowledge.<br> <br> <br> <br> my homepage :: <a href="http://Thisisit4u.eu/forum/viewtopic.php?f=5&t=2894708">Handicapped dating sim</a>
margaretro
2019-01-22 09:13
Thanks for sharing such a good idea, piece <br> <br> of writing is good, thats why i have read <br> <br> it completely<br> <br> <br> <br> My weblog Conference Programs Online - http://Wiki.C-Brentano-Grundschule.de/index.php?title=Benutzer:BrittanyHarcus
elliepicke
2019-03-25 15:30
Hi it's me, I am also visiting this web site regularly, this website is truly good and <br> <br> the people are actually sharing fastidious thoughts.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my web site <a href="http://wikipediajapan.org/index.php?title=Your_Criteria_While_Discovering_The_Best_Blog_Hosting_Websites">wikipediajapan.org</a>
2019-03-28 09:46
viagra heart pounding [url=http://viagrabs.com]viagra online[/url] viagra and diabetic retinopathy.<br> <br> <br> <br> <br> <br> my page: viagra online pharmacy - http://www.viagrabs.com/
monroeespi
2019-05-02 16:23
Wow, superb weblog layout! How lengthy have you been blogging for?<br> <br> <br> <br> you made running a blog glance easy. The total <br> <br> look of your website is great, as well as the content!<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> my weblog :: <a href="https://Vw88wap.com/forum/profile.php?id=468698">Valencia escorts</a>
darrinjenn
2019-04-14 21:34
Greetings! Very helpful advice within this post!<br> <br> It is the little changes that make the most important changes.<br> <br> Many thanks for sharing!<br> <br> <br> <br> my site <a href="https://www.999article.com/mattress-factory/">โรงงานที่นอน</a>
rigobertog
2019-05-24 01:03
I like the valuable information you provide in your articles.<br> <br> I will bookmark your blog and check again here frequently. I'm quite certain I <br> <br> will learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my homepage; <a href="https://yaliberty.org/members/process-server/">toronto process servers</a>
arnoldodar
2019-05-30 15:12
My brother suggested I might like this blog.<br> <br> He was totally right. This post truly made my day. You cann't imagine just how much <br> <br> time I had spent for this info! Thanks!<br> <br> <br> <br> my homepage ... <a href="http://Www.Jobref.de/node/2306324">Coaxial Cable connector How to</a>
2019-02-11 08:34
The inexperienced comes from the pigmenjt chlorophyll.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Mʏ weeb рage Adele - https://Brendanqbw325535.Hatenablog.com/entry/2019/01/29/075917
lutherwood
2019-04-09 16:28
I think that what you said was very logical. However, think about this, suppose you were to create a awesome headline?<br> <br> I ain't suggesting your information is not good, however what if you added a <br> <br> title that makes people want more? I mean Flag - Egy JOBB magyar magazin az értékek mellett!<br> <br> is kinda plain. You should peek at Yahoo's home page and see how they create news titles <br> <br> to grab people to open the links. You might add a video or a pic or two <br> <br> to grab readers excited about everything've written. In my opinion, it <br> <br> could make your blog a little livelier.<br> <br> <br> <br> Here is my page; bored pile equipment for sale - https://www.999article.com/bored-pile/
siennahedg
2019-04-29 01:25
Hello, Neat post. There's a problem together with your web <br> <br> site in internet explorer, would test this? IE still is the marketplace leader and a large component of <br> <br> people will leave out your fantastic writing due to this problem.<br> <br> <br> <br> <br> <br> my blog ... Cheapest vps Hosting Europe - http://wiki.masterhpc.es/index.php/User:AlisaWoolacott6
madiej5628
2019-05-19 10:30
Great delivery. Solid arguments. Keep up the great spirit.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Visit my blog post <a href="http://www.radio-adapter.eu/blog/">web site</a>
charmainqu
2019-05-26 22:37
Hello, the whole thing is going perfectly here and ofcourse <br> <br> every one is sharing information, that's actually good, keep up writing.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my web page: <a href="https://www.Itinerents.com">Www.Itinerents.com</a>
mamienewel
2019-06-11 05:44
Thanks in support of sharing such a pleasant thinking, <br> <br> article is pleasant, thats why i have read it entirely<br> <br> <br> <br> my page ... <a href="http://eduardoexkv36925.blogs-service.com/14301301/a-number-of-the-advantages-of-cool-beach-holidays">marketing ideas</a>
williemae1
2019-03-05 20:06
Free MP3 Downloads Summary:So is it safe getting free MP3 downloads using <br> <br> file sharing networks. Raphael transformed the style of Madonna <br> <br> inside the religious themes into a secular and graceful human mother successfully.<br> <br> However, even now, there are lots of people around America, who prefer letting their friends click photographs and then try to capture memorable moments of the wedding day.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my webpage: b ( Bridgett - http://www.sociowiki.eu/index.php?title=How_To_Find_High_Quality_Training )
michaelran
2019-04-13 15:37
Hmm it appears like your site ate my first comment (it <br> <br> was super long) so I guess I'll just sum it up what I wrote and say, I'm thoroughly enjoying your blog.<br> <br> I as well am an aspiring blog blogger but I'm <br> <br> still new to the whole thing. Do you have any helpful hints for first-time blog writers?<br> <br> I'd genuinely appreciate it.<br> <br> <br> <br> my weblog ... what is the national Divorce rate - http://Sigmaclub-Ui.org/index.php/component/k2/itemlist/user/1446168
lionelmaur
2018-11-10 05:39
I drop a leave a response each time I like a post on a site or I have something to add to the discussion. It is triggered by the <br> <br> sincerness communicated in the post I looked at. And after this article Flag - Egy JOBB magyar magazin az értékek mellett!.<br> <br> I was excited enough to post a comment ;-) I actually do have some questions for you if it's <br> <br> allright. Could it be simply me or do some of these responses look like <br> <br> coming from brain dead people? :-P And, if you are posting at other social sites, <br> <br> I'd like to keep up with everything fresh you have <br> <br> to post. Would you make a list every one of your social sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my website - healthy weight ( calexcellence.org - http://www.calexcellence.org/UserProfile/tabid/43/UserID/2064832/Default.aspx )
augustusho
2018-12-28 10:18
I enjoy what you guys are usually up too. Such clever <br> <br> work and exposure! Keep up the very good works guys <br> <br> I've included you guys to blogroll.<br> <br> <br> <br> My website <a href="https://Meetarr.com/item.php?id=199012">lamborghini cars for sale south africa</a>
chiquitami
2019-02-01 07:30
An interesting discussion is worth comment. I think that you need to <br> <br> write more on this topic, it might not be a taboo matter but usually folks <br> <br> don't speak about such subjects. To the next! Cheers!!<br> <br> <br> <br> <br> <br> my web page ... <a href="http://intranet.cammanagementsolutions.com/UserProfile/tabid/1269/UserID/2528219/Default.aspx">Foam Ear Plugs Nsn</a>
nicolassug
2019-02-07 08:18
I must get across my admiration for your kindness in support of individuals that should have <br> <br> help with that content. Your special commitment to passing the message up and down turned out <br> <br> to be especially significant and has continuously encouraged some <br> <br> individuals like me to reach their dreams. Your personal <br> <br> useful guideline implies much to me and substantially more to <br> <br> my mates. Many thanks; from everyone of us.<br> <br> <br> <br> Have a look at my web site - <a href="https://twismedia.com/blog/126823/how-to-make-psychic-skillset-easy-and-effective/">psychic Companies</a>
genaosburn
2019-02-09 11:51
Wow, this paragraph is nice, my sister is analyzing these kinds of things, therefore I am going to inform her.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my weblog - http://Wiki.C-Brentano-grundschule.de/ - http://wiki.c-brentano-Grundschule.de/index.php?title=Why_Do_Some_Bloggers_Funds_When_Really_Don_t
chiquitast
2019-02-13 14:55
Some gаrdeners usee wire containers lined with hay.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my blog post ... <a href="http://kellygagnon70995.jw.lt/index/__xtblog_entry/13288952-prime-5-free-mp3-converters-for-mac?__xtblog_block_id=1">http://kellygagnon70995.jw.lt/index/__xtblog_entry/13288952-prime-5-free-mp3-converters-for-mac?__xtblog_block_id=1</a>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (125) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (5) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (463) Gazdaság (611) Tv fotel (65) Autómánia (61) Nagyvilág (1385) Rejtőzködő magyarország (171) Mozi világ (440) Jobbegyenes (1539) Szépségápolás (15) Életmód (1) Mozaik (6) Kultúra (4) Sport (727) Politika (1571) Egészség (50) Vetítő (37) Történelem (4) Mondom a magamét (3683) Gasztronómia (539) Flag gondolja (32) Heti lámpás (207)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>