Ma 2020 április 09. Erhard napja van. Holnap Zsolt napja lesz.
09f3457fc6b03d75079adec873f90c31.jpg

Királyfi

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Csak úgy süvítettek a pártus nyilak. Szinte hasították a levegőt. Ez a félelmetes fütyülő hang, még a harci lovak idegeire is hatással volt, pedig a háborúkban edzett állatok már megszokhatták. A paripák kaparták patáikkal a földet, nyakukat rángatták, a zabla miatt. A pártus lovak kis alacsonyak voltak, borzosak, s most tömpe orrukkal szagolgatták a nyári levegőt.

  Csak úgy süvítettek a pártus nyilak. Szinte hasították a levegőt. Ez a félelmetes fütyülő hang, még a harci lovak idegeire is hatással volt, pedig a háborúkban edzett állatok már megszokhatták. A paripák kaparták patáikkal a földet, nyakukat rángatták, a zabla miatt. A pártus lovak kis alacsonyak voltak, borzosak, s most tömpe orrukkal szagolgatták a nyári levegőt. A íjjal, karddal, és fokossal is felfegyverzett katonák izgatottan néztek ifjú vezérükre. Végre Izates legkisebb királyfi megadta a jelet, s indulhatott a támadás. Megfeszültek az íjak, és az izmok. A lovak horkanását, csatakiáltást, kardcsörgést, és a fokosok koppanását mind egyidejüleg lehetett hallani. A domboldalról, ahol a király foglalt helyet nagyszámú kíséretével, kitűnően lehetett látni, a völgyben zajló eseményeket. Most pl. azt, hogy Monobazos idősebb királyfi serege ellentámadásba lendül, és Izates menekülni kényszerül.

-Nézze csak király apám, Izates körül zárja őket !-szólt izgatottan Emese királylány édesapjához, Adiabene pártus tartomány királyához, az őszülő Monobazoshoz. Az nem felelt semmit, csak aggódva figyelte tovább, ahogy Izates csapata ketté válva, oldalról bekeríti az őket üldöző elleséges katonákat, hogy mint egy harapófogó, összeroppantsa. Csakhogy, most nem sikerült ezt az ősi pártus hadicselt tökéletesen végrehajtani. A bekerítő hadtest egyik szárnyára kevés ember jutott, így Izates vonalait áttörték, több helyen is. Észre vette ezt a harcmezőn álló, tartalékos parancsnok, Nakeb királyfi is, és haderőit azonnal a kívánt területre irányítva, mintegy oldalba támadva az ellenfelet, és így megnyerte az ütközetet.
A katonák izzadtan, porosan, de boldogan tápászkodtak fel a földről, ocsúdtak fel a harc kavalkádjából. Mindannyian vérüket, és életüket adták volna hazájukért, és királyukért, mégis, az ilyen nyári lovas tornákat, harci játékokat jobban kedvelték, mint az igazi háborút. Fokosaikat, kardjaikat vizsgálták, hogy kicsorbult-e, lovaik nyakát csapdosták. Közben a 3 fiú, Monobazos, a legidősebb, Nakeb a középső, és Izates, a legkisebb, apjuk elé, a király elé siettek lóháton, a dombra. A katonák mostmár elcsendesedtek, és erősen fülelve, várták, hogy a királyuk melyik fiát részesíti a legnagyobb kegyben, abban, hogy még életében maga mellé ülteti a trónra. A fiúk lovaikról leszállva, már a királyi trónus előtt térdepeltek mindhárman. Monobazos király megvárta, míg a fák árnyékában egy kicsit kilihegik magukat, majd felállt, és méltóságteljes hangon így szólt.
-Fiaim ! Mindhárman jól küzdöttetek, és megálltátok a helyeteket a nyári lovas játékokon. Egy háborúnak azonban, ha még játék háború is, mindig vannak vesztesei.-ezzel Monobazos fiára nézett.-Úgy látszik te inkább a lelki dolgok iránt vagy fogékonyabb. Mivel a tudományok érdekelnek, lehetőséget adok, hogy Szuzában, a mágus városban tanulj.
Kissé lehajolva, megérintette fia vállát a király, az szelíden felnézett, köszönetképpen megcsókolta, az apja kezében lévő oroszlános kristály jogart, majd felállt, és odébb lépett. Anyja, Heléna királyné ölelte át nagy szeretettel, majd apja tanácsadói, a hét veres színű brokát ruhás mágusok gratuláltak neki.    
-Nakeb fiam ! Téged a hadsereg legfőbb parancsnokának nevezlek ki, te pedig Izates, fogadd el koronámat, s ülj mellém a trónra.
A legkisebb fiú meghatottan nézett apjára. Tudta, hogy előbb utóbb ez a pillanat el fog érkezni, hiszen mindenki tapasztalhatta az adiabenei királyi udvarban, hogy ő, a legfiatalabb az apja kedvence, de talán túl korán érte ez a megtiszteltetés.
Még nem is vagyok nagykorú ! A fivéreim eddig is nehezteltek rám, amiért én vagyok a kedvenc, és most ez a nyilvános bejelentés. Ez lázadáshoz vezethet ! –gondolta Izates. Aggodalom azonban nem ülhetett most ki az arcára, ebben az ünnepélyes percben. A főtáltos Gáspár, már közeledett is, fehér ruhájában, szarvasagancsos fejfedőjében. Szemét a fejdíszből lelógó rojtok takarták el. Kíséretében jöttek az igricek, nézők, és a harsány. Mind a távoli Kusat városából, az Indus folyó mellől érkeztek erre a nagy eseményre. A király, és a táltos, közrefogták a még mindig térdeplő Izatest, és a domb oldalánál csörgedező kis patakhoz kísérték. Amíg két pártus lány kibontotta hajának két fonatát, a harmadik a páncéllá keményített bőrt oldozta le mellkasáról. Majd az ing is lekerült. Izates tudta, hogy most a férfivá avatás szertartása fog következni, ahol neki, mint a leendő királynak, a trónörökösnek, különösen is méltóságteljesen kell viselkednie, mégis, csak arra tudott gondolni, hogy lánykezek vetkőztetik, s babrálnak a hajával. A lányok pártát hordtak, innen tudta Izates, hogy már 16 évesek elmúltak. Miközben ezen morfondírozott, a dombon álló előkelő vendégek, a völgyben pihenő harcosokkal együtt, mindkét tenyerüket, az ég felé fordítva, a nyári, délidejű naphoz fohászkodtak : 
Istenünk, Mithrász ! Te aki megfényesíted a világot, drága napunk, erősítsd meg a mi tenyerünket a tiedből sugárzó kegyelemmel, a jó munkára, az összefogásra. Szívünket töltsd be a szeretet fényével. Adj boldog munkálkodást, okosságot, drága hazánk megtartására, hogy elpusztuljon a gonoszság sötétsége. Ezt kérjük előtted állva, feléd fordított tenyerünkkel mutatva meg önmagunkat.
A táltos, most a félmeztelen Izateshez lépett, és a beavatási szertartás megkezdéseként, hosszú haját elől, a két hajfonatot, amit az imént a lányok kibontottak, levágta. Az örvénylő víz hamar elsodorta a tincseket. Aztán a táltos két segédje, Izatessel együtt begázolt egy kissé a patakba, és megmosták a királyfi felső testét. Ezután különféle gyógynövényekből készült olajjal kenték be a hátát. Izates kilépve a vízből, elmondta a nagykorú fiúk szokásos fohászát :
- Mithrász ! Adj jó egészséget nekem, mentsd meg lelkemet a haláltól, hiszen te vagy az élő szeretet.
Szülei díszes bőrövet nyújtottak át neki, ami ilyen ünnepen a hagyományos pártus ajándék volt. Rögtön fel is csatolta. Egy ezüst csésze is az övhöz volt erősítve. A csésze a pártusok felszereléséhez tartozott, akár az íj, vagy a kard. Boldogan mutatta Emese nővérének, behúzódva az enyhet adó lombok alá.  
A főtáltos most távolabb vonult, ahol egyedül elmélkedhet, mielőtt a legnagyobb áldozatot, a fehér lovat bemutatta volna Napistennek, Mithrásznak. A mágus lányok már korábban, még a színlelt csata alatt, az erdei kemencékben tüzet szítottak, tésztát dagasztottak, s mostanára már csaknem mind ki is sütötték a kis pogácsákat, amit majd a nép közt fognak kiosztani, a király pincéjéből származó borral együtt.
 
 
Pap Nóri
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

Hozzászólások

terribrink
2018-10-31 11:29
If your sweetheart is a fan of the classics, you possibly can never go unsuitable with elegant Valentine's Day roses When February rolls round, discovering the perfect Valentine's Day <br> <br> flowers is simple with our vast assortment of great blooms.<br> <br> <br> <br> <br> <br> my weblog ... <a href="http://www.qhnbld.com/UserProfile/tabid/57/userId/4596273/Default.aspx">deliver flower tomorrow</a>
lionelmaur
2018-11-10 05:39
I drop a leave a response each time I like a post on a site or I have something to add to the discussion. It is triggered by the <br> <br> sincerness communicated in the post I looked at. And after this article <br> <br> Flag - Egy JOBB magyar magazin az értékek mellett!.<br> <br> I was excited enough to post a comment ;-) I actually do have some questions for you <br> <br> if it's allright. Could it be simply me or do some <br> <br> of these responses look like coming from brain dead people?<br> <br> :-P And, if you are posting at other social sites, I'd like to keep up with <br> <br> everything fresh you have to post. Would you make <br> <br> a list every one of your social sites like your linkedin profile,<br> <br> Facebook page or twitter feed?<br> <br> <br> <br> Here is my homepage - healthy weight ( calexcellence.org - <br> <br> http://www.calexcellence.org/UserProfile/tabid/43/UserID/2064832/Default.aspx )
eveharknes
2019-01-22 02:26
There is definately a lot to find out about this issue. I <br> <br> love all the points you made.<br> <br> <br> <br> my homepage - <a href="https://www.Cv-video.co.uk/members/LindsayMull/">foam ear Plugs decibel reduction</a>
2019-03-28 13:55
Hello there, I think your website could possibly be having internet browser compatibility <br> <br> problems. Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in I.E., <br> <br> it has some overlapping issues. I just wanted <br> <br> to provide you with a quick heads up! Other than that, wonderful blog!<br> <br> <br> <br> <br> <br> Look into my weblog ... ประตูอัตโนมัติ - https://www.999article.com/autodoors/
wademarin6
2019-04-29 09:54
Hey would you mind letting me know which hosting company you're <br> <br> using? I've loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this <br> <br> blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a honest price?<br> <br> <br> <br> Cheers, I appreciate it!<br> <br> <br> <br> my homepage <a href="https://w.zurich.co/content/work-home-out-expense-0">Geri</a>
emelycoleb
2019-05-18 03:14
If you wish for to take a good deal from this article then you have to apply these strategies to your won website.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my weblog; Sma Cable Connectors - http://winatlosingweight.com/forum/viewtopic.php?id=219189
emersonekl
2019-08-07 00:10
Hi! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I'm trying to get <br> <br> my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good results.<br> <br> <br> <br> If you know of any please share. Appreciate it!<br> <br> <br> <br> my blog post; <a href="http://augustwpgw87654.link4blogs.com/9759377/here-are-the-biggest-benefits-of-working-with-a-health-coach">weight milk</a>
francinetx
2019-05-20 08:08
Hi colleagues, how is everything, and what you desire to say regarding this <br> <br> post, in my view its in fact amazing for me.<br> <br> <br> <br> Here is my website ... passende Adapter - http://www.autoradio-adapter.eu/produkt-kategorie/autoradio-einbauset/
2019-07-26 06:34
Hey! Someone in my Facebook group shared this <br> <br> website with us so I came to take a look. I'm definitely loving the information. I'm book-marking and will be tweeting this to <br> <br> my followers! Wonderful blog and wonderful design.<br> <br> <br> <br> my web blog :: <a href="https://v.gd/bio_native_keto_review_15175">https://v.gd/bio_native_keto_review_15175</a>
horacioi14
2020-04-09 10:57
Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this article and the rest <br> <br> of the website is also really good.<br> <br> <br> <br> Here is my web page - ufabet - https://www.ufa88s.com
patrick905
2019-07-26 13:20
Ridiculous story there. What happened after?<br> <br> Take care!<br> <br> <br> <br> Here is my webpage - <a href="http://Olumideadeleye.com/twimnairaland/index.php?topic=828838.0">Olumideadeleye.com</a>
mellissaga
2020-04-04 21:10
If you want to grow your familiarity just keep visiting this site and <br> <br> be updated with the newest news posted here.<br> <br> <br> <br> my web blog essential seo toolkit - https://bit.ly/2UFc9hk
margieboba
2020-04-08 14:13
Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog and wished to say that I've truly loved browsing your weblog posts.<br> <br> After all I'll be subscribing for your rss feed and I am hoping you write once more soon!<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my weblog ... <a href="https://www.sellitontheweb.com">สล็อตออนไลน์มือถือ</a>
2020-04-09 00:37
Wow, that's what I was seeking for, what a information! existing <br> <br> here at this website, thanks admin of this site.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my web site ... <a href="https://isekaiku.xyz/manga/tales-of-demons-and-gods/chapter-269/">baca manga zashiki onna</a>
ellenhdr58
2020-04-09 09:41
Excellent blog here! Also your site loads up fast!<br> <br> What host are you using? Can I get your affiliate hyperlink for your host?<br> <br> <br> <br> I wish my site loaded up as fast as yours lol<br> <br> <br> <br> Have a look at my weblog ... <a href="http://livedatahk.com/data-hk/">http://livedatahk.com/</a>
williamgle
2019-05-08 09:40
Thanks , I have just been searching for info about this subject <br> <br> for ages and yours is the best I have discovered till now.<br> <br> But, what in regards to the bottom line? Are you sure in regards to the supply?<br> <br> <br> <br> <br> <br> My blog post ... <a href="http://david6c98xmt3.widblog.com/13860030/exceptional-gift-ideas-for-the-special-individual-in-your-life">home business opp</a>
celsahuey
2019-08-12 23:25
Howdy fantastic website! Does running a blog like this take a lot of <br> <br> work? I've absolutely no expertise in coding however I had been hoping to start my own blog soon. Anyhow, <br> <br> if you have any recommendations or tips for new blog owners please share.<br> <br> I understand this is off topic however I <br> <br> just wanted to ask. Many thanks!<br> <br> <br> <br> my web-site; Situs Judi Slot Terbaru - https://www.hoerparadies.de/wiki/PETUNJUK_DAN_RESEP_UNTUK_MEMIHAK_DI_MESIN_SLOT
2020-04-05 22:37
I need to to thank you for this good read!! I definitely loved every little <br> <br> bit of it. I have you bookmarked to check out new things <br> <br> you post…<br> <br> <br> <br> Here is my web site <a href="https://bit.ly/39ITs0C">gambling online</a>
jacksongre
2019-04-30 19:20
Hi there everybody, here every person is sharing these kinds of <br> <br> know-how, thus it's nice to read this webpage, and I used <br> <br> to pay a quick visit this weblog all the time.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Check out my blog post; Poker Online Indonesia - http://msinmuebles.com/
britneyboi
2019-05-23 11:43
You've made some really good points there. I looked on the net for more information about the issue and found most individuals will go along with your <br> <br> views on this site.<br> <br> <br> <br> My web blog - <a href="http://Casashanti.us/groups/the-very-best-car-rental-in-perth-272305491/">Alquiler Coches Valencia</a>
2019-06-01 11:19
Thanks fоr your рersonal marvelous posting! I tгuly enjoyed reаding it, you can be a great author.<br> <br> <br> <br> I will ensure that I bookmark your blog and definitely will come back later on. I <br> <br> want to encourage continue your great job, have a nice <br> <br> evening!<br> <br> <br> <br> My web-site ... <a href="http://ucckorea.kr/index.php?mid=board_AuHE49&document_srl=169255">flores tour</a>
2020-04-06 14:40
Hey! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.<br> <br> Your blog provided us valuable information to work on. You have done a extraordinary job!<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my webpage; <a href="https://bit.ly/39O14PC">playing games</a>
juliox2161
2019-06-18 23:50
Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.<br> <br> I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is excellent <br> <br> blog. An excellent read. I'll certainly <br> <br> be back.<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my web-site - Tarah - http://rarefiedtennis.com/rt/wiki/index.php/Page_Optimization_Information
laurenepim
2019-07-29 09:24
I just could not go away your website prior to suggesting that I really loved <br> <br> the usual info an individual provide in your visitors?<br> <br> Is gonna be again frequently to inspect new posts<br> <br> <br> <br> My homepage <a href="http://shorl.com/dyfrutobravypi">http://shorl.com/dyfrutobravypi</a>
brendalaby
2019-03-20 14:49
This is the right site for anybody who hopes to understand this topic.<br> <br> You know a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa).<br> <br> You certainly put a new spin on a topic that's been discussed for decades.<br> <br> <br> <br> Great stuff, just excellent!<br> <br> <br> <br> Here is my blog post: <a href="http://akon.by/2013/02/08/at-this-time-the-chalan-beel-area-was-giving-free-water-to/">akon.by</a>
baileyrand
2019-07-25 04:05
It's a pity you don't have a donate button! I'd definitely donate to <br> <br> this excellent blog! I suppose for now i'll settle for book-marking and adding your RSS feed to <br> <br> my Google account. I look forward to fresh updates and will share this <br> <br> website with my Facebook group. Talk soon!<br> <br> <br> <br> Check out my webpage - http://dpordering.cetco.com/User-Profile/userId/1053072 - http://dpordering.cetco.com/User-Profile/userId/1053072
modestorow
2019-08-01 09:58
Definitely believe that which you stated.<br> <br> Your favorite reason seemed to be on the web the easiest factor to take <br> <br> into account of. I say to you, I definitely get irked whilst other people think about worries that they just do not recognize about.<br> <br> You controlled to hit the nail upon the top and also outlined out the entire thing with no need side-effects , <br> <br> other people could take a signal. Will probably be again to get more.<br> <br> Thank you<br> <br> <br> <br> my web site ... <a href="http://zbij.net/mega10boostingredients50268">http://zbij.net/mega10boostingredients50268</a>
steffenxtj
2020-04-05 01:58
I really like looking through an article that will make men and women think.<br> <br> Also, many thanks for allowing me to comment!<br> <br> <br> <br> <br> <br> My web page ... idnplay - https://wintercoatstore.site/
kiarainq2
2020-04-08 08:34
Hey! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be okay.<br> <br> I'm definitely enjoying your blog and look forward to new updates.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> My homepage <a href="http://livedatahk.com/">Prediksi HK</a>
lucinda284
2019-08-01 15:35
Highly energetic article, I liked that bit. Will there be a part 2?<br> <br> <br> <br> <br> <br> my homepage: <a href="http://www.everythinguae.com/user/profile/FreddieHebe">Gummy Smile</a>
brandiepoi
2020-04-04 12:51
Thanks for sharing your thoughts on flag.<br> <br> Regards<br> <br> <br> <br> Here is my website :: ceme online - https://wintercoatstore.site/
earnestine
2020-04-09 02:56
Nice post. I used to be checking continuously this weblog and <br> <br> I am inspired! Extremely useful info specifically the remaining phase :) I deal with such info much.<br> <br> I used to be seeking this particular info for a very lengthy time.<br> <br> Thanks and best of luck.<br> <br> <br> <br> my blog post - <a href="https://isekaiku.xyz/manga/leviathan/">baca manga urban cultivation frenzy</a>
leerunyon
2020-04-09 03:46
It's truly very complex in this busy life to listen news on TV, therefore I only use world wide web for that reason, and get the most up-to-date information.<br> <br> <br> <br> My weblog - baca manga one piece 976 sub indo - https://isekaiku.xyz/manga/sono-mono-nochi-ninariie-shinichirou/
joyv098954
2019-05-10 19:05
Hello! I'm at work browsing your blog from my new iphone 3gs!<br> <br> Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!<br> <br> Keep up the outstanding work!<br> <br> <br> <br> Review my web-site <a href="http://augustpkex38260.fitnell.com/22670405/a-few-of-the-very-best-things-to-do-in-california">alaska fishing vacation</a>
andreascol
2019-07-25 08:31
I've been browsing online more than 2 hours today, yet I <br> <br> never found any interesting article like yours.<br> <br> <br> <br> It's pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the <br> <br> internet will be a lot more useful than ever before.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my web site; http://www.crosspoint300.co.za/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=3244 - http://www.crosspoint300.co.za/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=3244
demetriabr
2020-04-05 02:26
Heya! I understand this is kind of off-topic but I had <br> <br> to ask. Does managing a well-established blog such as yours require a massive amount work?<br> <br> I'm completely new to blogging but I do write in my <br> <br> journal daily. I'd like to start a blog so I can share my experience <br> <br> and thoughts online. Please let me know if you have any <br> <br> recommendations or tips for brand new aspiring blog <br> <br> owners. Thankyou!<br> <br> <br> <br> My blog post; <a href="https://wintercoatstore.site/">idn poker</a>
arleengarr
2020-04-09 10:35
An intriguing discussion is definitely worth comment. There's <br> <br> no doubt that that you should write more on this topic, <br> <br> it might not be a taboo subject but usually people don't <br> <br> speak about such issues. To the next! Best wishes!!<br> <br> <br> <br> <br> <br> My web blog - http://livedatahk.com/ - http://livedatahk.com/data-sydney/
francescat
2020-04-04 21:59
Currently it looks like Movable Type is the preferred blogging platform out there right now.<br> <br> (from what I've read) Is that what you are using <br> <br> on your blog?<br> <br> <br> <br> Here is my web-site idn poker - https://wintercoatstore.site/
2020-04-07 16:58
Hello There. I discovered your weblog the use of msn. This is an extremely neatly written article.<br> <br> I will be sure to bookmark it and come back to learn more of your <br> <br> helpful info. Thank you for the post. I'll certainly return.<br> <br> <br> <br> Here is my web-site ... <a href="https://famyth.com/buy-instagram-mentions/">Buy Mentions on Instagram</a>
2020-04-08 05:45
Greetings! Very useful advice within this article! It is the <br> <br> little changes which will make the most important changes.<br> <br> Many thanks for sharing!<br> <br> <br> <br> Look into my site :: buy acid tabs California - https://bit.ly/2yzbBBb
dominickch
2020-04-08 14:22
Very nice post. I just stumbled upon your <br> <br> blog and wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts.<br> <br> <br> <br> In any case I will be subscribing to your rss feed <br> <br> and I hope you write again very soon!<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my web blog <a href="http://dewapokerku.net/">dewapoker</a>
bethsoukup
2020-04-08 09:50
Hello there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?<br> <br> <br> <br> I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any recommendations?<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my blog <a href="https://www.floresrewards.com">UFA</a>
wendellgil
2020-04-08 12:02
No matter if some one searches for his vital <br> <br> thing, so he/she needs to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my blog post; <a href="http://www.pokerclub88.link/">pokerclub88</a>
lasonyaa55
2019-06-04 21:14
Amazing! This blkog looks exactly like my <br> <br> old one! It's on a entirely different topic but it has pretty much the same layout and design. <br> <br> Grreat choice off colors!<br> <br> <br> <br> my homepage ... <a href="http://shelbyshots.com/superb-advice-for-making-your-big-day-glow/">save my marriage today review amy waterman</a>
willardstr
2019-07-27 07:34
As I website owner I believe the subject material here is very great, thank you for your efforts.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to visit my blog :: <a href="http://teste.tvsbr.co/bionativeketoreviews350136">http://teste.tvsbr.co/bionativeketoreviews350136</a>
toshawellm
2020-04-04 19:57
Incredible! This blog looks just like my old one!<br> <br> It's on a completely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Superb choice of <br> <br> colors!<br> <br> <br> <br> Check out my homepage: djarum - https://smoking-room.net/shop/
refugiodes
2020-04-06 05:57
I could not refrain from commenting. Well written!<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my site :: <a href="https://undipoker.com/">poker online pulsa</a>
2019-07-27 17:47
Hello there, just turned into aware of your weblog through <br> <br> Google, and located that it's really informative. I am going <br> <br> to be careful for brussels. I will be grateful in case you proceed this in future.<br> <br> Many other people shall be benefited from your writing.<br> <br> Cheers!<br> <br> <br> <br> Here is my web blog <a href="https://nutshellurl.com/mega10boostsideeffects44374">https://nutshellurl.com/mega10boostsideeffects44374</a>
breannam73
2020-04-08 20:40
Hi! I could have sworn I've been to this website before but after reading through some of the post I realized it's <br> <br> new to me. Anyhow, I'm definitely happy I found it and I'll be bookmarking and checking back frequently!<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my web blog ... baca manga l - https://isekaiku.xyz/manga-genre/seinen/
ilaberming
2020-04-06 06:31
I like the helpful information you provide in your articles.<br> <br> I'll bookmark your blog and check again here frequently.<br> <br> I'm quite certain I will learn lots of new stuff right here!<br> <br> Best of luck for the next!<br> <br> <br> <br> Also visit my web-site - <a href="http://45.63.26.99/pkvgames/">dominoqq</a>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (5) Irodalmi kávéház (485) Jobbegyenes (1731) Mondom a magamét (4433) Tereb (139) Titkok és talányok (12) Sport (729) Flag gondolja (33) Vetítő (37) Gasztronómia (539) Gazdaság (646) Kultúra (5) Egészség (50) Nagyvilág (1449) Tv fotel (65) Heti lámpás (239) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (14) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (171) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Autómánia (61) Mozaik (83) Életmód (1) Politika (1571)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>