Ma 2019 augusztus 18. Ilona napja van. Holnap Huba napja lesz.
09f3457fc6b03d75079adec873f90c31.jpg

Királyfi

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Csak úgy süvítettek a pártus nyilak. Szinte hasították a levegőt. Ez a félelmetes fütyülő hang, még a harci lovak idegeire is hatással volt, pedig a háborúkban edzett állatok már megszokhatták. A paripák kaparták patáikkal a földet, nyakukat rángatták, a zabla miatt. A pártus lovak kis alacsonyak voltak, borzosak, s most tömpe orrukkal szagolgatták a nyári levegőt.

  Csak úgy süvítettek a pártus nyilak. Szinte hasították a levegőt. Ez a félelmetes fütyülő hang, még a harci lovak idegeire is hatással volt, pedig a háborúkban edzett állatok már megszokhatták. A paripák kaparták patáikkal a földet, nyakukat rángatták, a zabla miatt. A pártus lovak kis alacsonyak voltak, borzosak, s most tömpe orrukkal szagolgatták a nyári levegőt. A íjjal, karddal, és fokossal is felfegyverzett katonák izgatottan néztek ifjú vezérükre. Végre Izates legkisebb királyfi megadta a jelet, s indulhatott a támadás. Megfeszültek az íjak, és az izmok. A lovak horkanását, csatakiáltást, kardcsörgést, és a fokosok koppanását mind egyidejüleg lehetett hallani. A domboldalról, ahol a király foglalt helyet nagyszámú kíséretével, kitűnően lehetett látni, a völgyben zajló eseményeket. Most pl. azt, hogy Monobazos idősebb királyfi serege ellentámadásba lendül, és Izates menekülni kényszerül.

-Nézze csak király apám, Izates körül zárja őket !-szólt izgatottan Emese királylány édesapjához, Adiabene pártus tartomány királyához, az őszülő Monobazoshoz. Az nem felelt semmit, csak aggódva figyelte tovább, ahogy Izates csapata ketté válva, oldalról bekeríti az őket üldöző elleséges katonákat, hogy mint egy harapófogó, összeroppantsa. Csakhogy, most nem sikerült ezt az ősi pártus hadicselt tökéletesen végrehajtani. A bekerítő hadtest egyik szárnyára kevés ember jutott, így Izates vonalait áttörték, több helyen is. Észre vette ezt a harcmezőn álló, tartalékos parancsnok, Nakeb királyfi is, és haderőit azonnal a kívánt területre irányítva, mintegy oldalba támadva az ellenfelet, és így megnyerte az ütközetet.
A katonák izzadtan, porosan, de boldogan tápászkodtak fel a földről, ocsúdtak fel a harc kavalkádjából. Mindannyian vérüket, és életüket adták volna hazájukért, és királyukért, mégis, az ilyen nyári lovas tornákat, harci játékokat jobban kedvelték, mint az igazi háborút. Fokosaikat, kardjaikat vizsgálták, hogy kicsorbult-e, lovaik nyakát csapdosták. Közben a 3 fiú, Monobazos, a legidősebb, Nakeb a középső, és Izates, a legkisebb, apjuk elé, a király elé siettek lóháton, a dombra. A katonák mostmár elcsendesedtek, és erősen fülelve, várták, hogy a királyuk melyik fiát részesíti a legnagyobb kegyben, abban, hogy még életében maga mellé ülteti a trónra. A fiúk lovaikról leszállva, már a királyi trónus előtt térdepeltek mindhárman. Monobazos király megvárta, míg a fák árnyékában egy kicsit kilihegik magukat, majd felállt, és méltóságteljes hangon így szólt.
-Fiaim ! Mindhárman jól küzdöttetek, és megálltátok a helyeteket a nyári lovas játékokon. Egy háborúnak azonban, ha még játék háború is, mindig vannak vesztesei.-ezzel Monobazos fiára nézett.-Úgy látszik te inkább a lelki dolgok iránt vagy fogékonyabb. Mivel a tudományok érdekelnek, lehetőséget adok, hogy Szuzában, a mágus városban tanulj.
Kissé lehajolva, megérintette fia vállát a király, az szelíden felnézett, köszönetképpen megcsókolta, az apja kezében lévő oroszlános kristály jogart, majd felállt, és odébb lépett. Anyja, Heléna királyné ölelte át nagy szeretettel, majd apja tanácsadói, a hét veres színű brokát ruhás mágusok gratuláltak neki.    
-Nakeb fiam ! Téged a hadsereg legfőbb parancsnokának nevezlek ki, te pedig Izates, fogadd el koronámat, s ülj mellém a trónra.
A legkisebb fiú meghatottan nézett apjára. Tudta, hogy előbb utóbb ez a pillanat el fog érkezni, hiszen mindenki tapasztalhatta az adiabenei királyi udvarban, hogy ő, a legfiatalabb az apja kedvence, de talán túl korán érte ez a megtiszteltetés.
Még nem is vagyok nagykorú ! A fivéreim eddig is nehezteltek rám, amiért én vagyok a kedvenc, és most ez a nyilvános bejelentés. Ez lázadáshoz vezethet ! –gondolta Izates. Aggodalom azonban nem ülhetett most ki az arcára, ebben az ünnepélyes percben. A főtáltos Gáspár, már közeledett is, fehér ruhájában, szarvasagancsos fejfedőjében. Szemét a fejdíszből lelógó rojtok takarták el. Kíséretében jöttek az igricek, nézők, és a harsány. Mind a távoli Kusat városából, az Indus folyó mellől érkeztek erre a nagy eseményre. A király, és a táltos, közrefogták a még mindig térdeplő Izatest, és a domb oldalánál csörgedező kis patakhoz kísérték. Amíg két pártus lány kibontotta hajának két fonatát, a harmadik a páncéllá keményített bőrt oldozta le mellkasáról. Majd az ing is lekerült. Izates tudta, hogy most a férfivá avatás szertartása fog következni, ahol neki, mint a leendő királynak, a trónörökösnek, különösen is méltóságteljesen kell viselkednie, mégis, csak arra tudott gondolni, hogy lánykezek vetkőztetik, s babrálnak a hajával. A lányok pártát hordtak, innen tudta Izates, hogy már 16 évesek elmúltak. Miközben ezen morfondírozott, a dombon álló előkelő vendégek, a völgyben pihenő harcosokkal együtt, mindkét tenyerüket, az ég felé fordítva, a nyári, délidejű naphoz fohászkodtak : 
Istenünk, Mithrász ! Te aki megfényesíted a világot, drága napunk, erősítsd meg a mi tenyerünket a tiedből sugárzó kegyelemmel, a jó munkára, az összefogásra. Szívünket töltsd be a szeretet fényével. Adj boldog munkálkodást, okosságot, drága hazánk megtartására, hogy elpusztuljon a gonoszság sötétsége. Ezt kérjük előtted állva, feléd fordított tenyerünkkel mutatva meg önmagunkat.
A táltos, most a félmeztelen Izateshez lépett, és a beavatási szertartás megkezdéseként, hosszú haját elől, a két hajfonatot, amit az imént a lányok kibontottak, levágta. Az örvénylő víz hamar elsodorta a tincseket. Aztán a táltos két segédje, Izatessel együtt begázolt egy kissé a patakba, és megmosták a királyfi felső testét. Ezután különféle gyógynövényekből készült olajjal kenték be a hátát. Izates kilépve a vízből, elmondta a nagykorú fiúk szokásos fohászát :
- Mithrász ! Adj jó egészséget nekem, mentsd meg lelkemet a haláltól, hiszen te vagy az élő szeretet.
Szülei díszes bőrövet nyújtottak át neki, ami ilyen ünnepen a hagyományos pártus ajándék volt. Rögtön fel is csatolta. Egy ezüst csésze is az övhöz volt erősítve. A csésze a pártusok felszereléséhez tartozott, akár az íj, vagy a kard. Boldogan mutatta Emese nővérének, behúzódva az enyhet adó lombok alá.  
A főtáltos most távolabb vonult, ahol egyedül elmélkedhet, mielőtt a legnagyobb áldozatot, a fehér lovat bemutatta volna Napistennek, Mithrásznak. A mágus lányok már korábban, még a színlelt csata alatt, az erdei kemencékben tüzet szítottak, tésztát dagasztottak, s mostanára már csaknem mind ki is sütötték a kis pogácsákat, amit majd a nép közt fognak kiosztani, a király pincéjéből származó borral együtt.
 
 
Pap Nóri
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

Hozzászólások

terribrink
2018-10-31 11:29
If your sweetheart is a fan of the classics, you possibly can never go unsuitable with elegant Valentine's Day roses When February rolls round, discovering the perfect Valentine's Day <br> <br> flowers is simple with our vast assortment of great blooms.<br> <br> <br> <br> <br> <br> my weblog ... <a href="http://www.qhnbld.com/UserProfile/tabid/57/userId/4596273/Default.aspx">deliver flower tomorrow</a>
lionelmaur
2018-11-10 05:39
I drop a leave a response each time I like a post on a site or I have something to add to the discussion. It is triggered by the <br> <br> sincerness communicated in the post I looked at. And after this article <br> <br> Flag - Egy JOBB magyar magazin az értékek mellett!.<br> <br> I was excited enough to post a comment ;-) I actually do have some questions for you <br> <br> if it's allright. Could it be simply me or do some <br> <br> of these responses look like coming from brain dead people?<br> <br> :-P And, if you are posting at other social sites, I'd like to keep up with <br> <br> everything fresh you have to post. Would you make <br> <br> a list every one of your social sites like your linkedin profile,<br> <br> Facebook page or twitter feed?<br> <br> <br> <br> Here is my homepage - healthy weight ( calexcellence.org - <br> <br> http://www.calexcellence.org/UserProfile/tabid/43/UserID/2064832/Default.aspx )
eveharknes
2019-01-22 02:26
There is definately a lot to find out about this issue. I <br> <br> love all the points you made.<br> <br> <br> <br> my homepage - <a href="https://www.Cv-video.co.uk/members/LindsayMull/">foam ear Plugs decibel reduction</a>
2019-03-28 13:55
Hello there, I think your website could possibly be having internet browser compatibility <br> <br> problems. Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in I.E., <br> <br> it has some overlapping issues. I just wanted <br> <br> to provide you with a quick heads up! Other than that, wonderful blog!<br> <br> <br> <br> <br> <br> Look into my weblog ... ประตูอัตโนมัติ - https://www.999article.com/autodoors/
wademarin6
2019-04-29 09:54
Hey would you mind letting me know which hosting company you're <br> <br> using? I've loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this <br> <br> blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a honest price?<br> <br> <br> <br> Cheers, I appreciate it!<br> <br> <br> <br> my homepage <a href="https://w.zurich.co/content/work-home-out-expense-0">Geri</a>
emelycoleb
2019-05-18 03:14
If you wish for to take a good deal from this article then you have to apply these strategies to your won website.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my weblog; Sma Cable Connectors - http://winatlosingweight.com/forum/viewtopic.php?id=219189
emersonekl
2019-08-07 00:10
Hi! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I'm trying to get <br> <br> my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good results.<br> <br> <br> <br> If you know of any please share. Appreciate it!<br> <br> <br> <br> my blog post; <a href="http://augustwpgw87654.link4blogs.com/9759377/here-are-the-biggest-benefits-of-working-with-a-health-coach">weight milk</a>
francinetx
2019-05-20 08:08
Hi colleagues, how is everything, and what you desire to say regarding this <br> <br> post, in my view its in fact amazing for me.<br> <br> <br> <br> Here is my website ... passende Adapter - http://www.autoradio-adapter.eu/produkt-kategorie/autoradio-einbauset/
2019-07-26 06:34
Hey! Someone in my Facebook group shared this <br> <br> website with us so I came to take a look. I'm definitely loving the information. I'm book-marking and will be tweeting this to <br> <br> my followers! Wonderful blog and wonderful design.<br> <br> <br> <br> my web blog :: <a href="https://v.gd/bio_native_keto_review_15175">https://v.gd/bio_native_keto_review_15175</a>
patrick905
2019-07-26 13:20
Ridiculous story there. What happened after?<br> <br> Take care!<br> <br> <br> <br> Here is my webpage - <a href="http://Olumideadeleye.com/twimnairaland/index.php?topic=828838.0">Olumideadeleye.com</a>
williamgle
2019-05-08 09:40
Thanks , I have just been searching for info about this subject <br> <br> for ages and yours is the best I have discovered till now.<br> <br> But, what in regards to the bottom line? Are you sure in regards to the supply?<br> <br> <br> <br> <br> <br> My blog post ... <a href="http://david6c98xmt3.widblog.com/13860030/exceptional-gift-ideas-for-the-special-individual-in-your-life">home business opp</a>
celsahuey
2019-08-12 23:25
Howdy fantastic website! Does running a blog like this take a lot of <br> <br> work? I've absolutely no expertise in coding however I had been hoping to start my own blog soon. Anyhow, <br> <br> if you have any recommendations or tips for new blog owners please share.<br> <br> I understand this is off topic however I <br> <br> just wanted to ask. Many thanks!<br> <br> <br> <br> my web-site; Situs Judi Slot Terbaru - https://www.hoerparadies.de/wiki/PETUNJUK_DAN_RESEP_UNTUK_MEMIHAK_DI_MESIN_SLOT
jacksongre
2019-04-30 19:20
Hi there everybody, here every person is sharing these kinds of <br> <br> know-how, thus it's nice to read this webpage, and I used <br> <br> to pay a quick visit this weblog all the time.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Check out my blog post; Poker Online Indonesia - http://msinmuebles.com/
britneyboi
2019-05-23 11:43
You've made some really good points there. I looked on the net for more information about the issue and found most individuals will go along with your <br> <br> views on this site.<br> <br> <br> <br> My web blog - <a href="http://Casashanti.us/groups/the-very-best-car-rental-in-perth-272305491/">Alquiler Coches Valencia</a>
2019-06-01 11:19
Thanks fоr your рersonal marvelous posting! I tгuly enjoyed reаding it, you can be a great author.<br> <br> <br> <br> I will ensure that I bookmark your blog and definitely will come back later on. I <br> <br> want to encourage continue your great job, have a nice <br> <br> evening!<br> <br> <br> <br> My web-site ... <a href="http://ucckorea.kr/index.php?mid=board_AuHE49&document_srl=169255">flores tour</a>
juliox2161
2019-06-18 23:50
Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.<br> <br> I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is excellent <br> <br> blog. An excellent read. I'll certainly <br> <br> be back.<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my web-site - Tarah - http://rarefiedtennis.com/rt/wiki/index.php/Page_Optimization_Information
laurenepim
2019-07-29 09:24
I just could not go away your website prior to suggesting that I really loved <br> <br> the usual info an individual provide in your visitors?<br> <br> Is gonna be again frequently to inspect new posts<br> <br> <br> <br> My homepage <a href="http://shorl.com/dyfrutobravypi">http://shorl.com/dyfrutobravypi</a>
brendalaby
2019-03-20 14:49
This is the right site for anybody who hopes to understand this topic.<br> <br> You know a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa).<br> <br> You certainly put a new spin on a topic that's been discussed for decades.<br> <br> <br> <br> Great stuff, just excellent!<br> <br> <br> <br> Here is my blog post: <a href="http://akon.by/2013/02/08/at-this-time-the-chalan-beel-area-was-giving-free-water-to/">akon.by</a>
baileyrand
2019-07-25 04:05
It's a pity you don't have a donate button! I'd definitely donate to <br> <br> this excellent blog! I suppose for now i'll settle for book-marking and adding your RSS feed to <br> <br> my Google account. I look forward to fresh updates and will share this <br> <br> website with my Facebook group. Talk soon!<br> <br> <br> <br> Check out my webpage - http://dpordering.cetco.com/User-Profile/userId/1053072 - http://dpordering.cetco.com/User-Profile/userId/1053072
modestorow
2019-08-01 09:58
Definitely believe that which you stated.<br> <br> Your favorite reason seemed to be on the web the easiest factor to take <br> <br> into account of. I say to you, I definitely get irked whilst other people think about worries that they just do not recognize about.<br> <br> You controlled to hit the nail upon the top and also outlined out the entire thing with no need side-effects , <br> <br> other people could take a signal. Will probably be again to get more.<br> <br> Thank you<br> <br> <br> <br> my web site ... <a href="http://zbij.net/mega10boostingredients50268">http://zbij.net/mega10boostingredients50268</a>
lucinda284
2019-08-01 15:35
Highly energetic article, I liked that bit. Will there be a part 2?<br> <br> <br> <br> <br> <br> my homepage: <a href="http://www.everythinguae.com/user/profile/FreddieHebe">Gummy Smile</a>
joyv098954
2019-05-10 19:05
Hello! I'm at work browsing your blog from my new iphone 3gs!<br> <br> Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!<br> <br> Keep up the outstanding work!<br> <br> <br> <br> Review my web-site <a href="http://augustpkex38260.fitnell.com/22670405/a-few-of-the-very-best-things-to-do-in-california">alaska fishing vacation</a>
andreascol
2019-07-25 08:31
I've been browsing online more than 2 hours today, yet I <br> <br> never found any interesting article like yours.<br> <br> <br> <br> It's pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the <br> <br> internet will be a lot more useful than ever before.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my web site; http://www.crosspoint300.co.za/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=3244 - http://www.crosspoint300.co.za/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=3244
lasonyaa55
2019-06-04 21:14
Amazing! This blkog looks exactly like my <br> <br> old one! It's on a entirely different topic but it has pretty much the same layout and design. <br> <br> Grreat choice off colors!<br> <br> <br> <br> my homepage ... <a href="http://shelbyshots.com/superb-advice-for-making-your-big-day-glow/">save my marriage today review amy waterman</a>
willardstr
2019-07-27 07:34
As I website owner I believe the subject material here is very great, thank you for your efforts.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to visit my blog :: <a href="http://teste.tvsbr.co/bionativeketoreviews350136">http://teste.tvsbr.co/bionativeketoreviews350136</a>
2019-07-27 17:47
Hello there, just turned into aware of your weblog through <br> <br> Google, and located that it's really informative. I am going <br> <br> to be careful for brussels. I will be grateful in case you proceed this in future.<br> <br> Many other people shall be benefited from your writing.<br> <br> Cheers!<br> <br> <br> <br> Here is my web blog <a href="https://nutshellurl.com/mega10boostsideeffects44374">https://nutshellurl.com/mega10boostsideeffects44374</a>
berniececr
2018-12-01 04:20
Hello.This post was extremely remarkable, especially since I <br> <br> was browsing for thoughts on this matter last Monday.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my weblog ... football competition, https://www.antiradary.net/forum_diskuse/profile.php?id=778979 - https://www.antiradary.net/forum_diskuse/profile.php?id=778979 ,
2019-07-30 20:08
Hello.This post was really fascinating, particularly <br> <br> since I was browsing for thoughts on this <br> <br> issue last Friday.<br> <br> <br> <br> Review my page ... <a href="http://vivy.us/bionativeketoingredients980426">http://vivy.us/bionativeketoingredients980426</a>
kristielow
2018-12-30 09:42
Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?<br> <br> A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog shine.<br> <br> Please let me know where you got your design. Bless you<br> <br> <br> <br> Here is my web blog :: gumtree south africa Cars For sale johannesburg <br> <br> - https://meetarr.com/item.php?id=191511
noellastea
2019-01-31 19:38
What's up mates, good paragraph and fastidious urging commented at this place, I am truly enjoying by these.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my homepage :: <a href="http://Distrettoculturale.Cultura.Marche.it/UserProfile/tabid/67/UserID/2191541/Default.aspx">best ad networks for publishers 2018</a>
anitra87o
2019-02-15 12:06
Raspberry Clafouti Recіpe + Bigger Imаge.<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my Ƅlog: <a href="https://dannreiner44064.hatenablog.com/entry/2019/02/04/081129">dannreiner44064.hatenablog.com</a>
hnxzachery
2019-07-09 16:17
[url=http://triviagra.com/]triviagra.com[/url]<br> <br> <br> <br> Here is my homepage: discount viagra - http://viagragenupi.com/
2019-03-28 07:08
Hi! I could have sworn I've been to this site before but <br> <br> after browsing through some of the post I realized <br> <br> it's new to me. Anyhow, I'm definitely glad <br> <br> I found it and I'll be bookmarking and checking back frequently!<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> My page <a href="https://meetarr.com/item.php?id=365299">Gay Porn</a>
2019-07-25 09:16
I genuinely value your piece of work, Great post.<br> <br> <br> <br> Also visit my web blog http://www.vbc006.com/nlink/bionativeketo364337 - http://www.vbc006.com/nlink/bionativeketo364337
valenciafo
2019-04-20 12:00
Hi there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren't loading correctly.<br> <br> I'm not sure why but I think its a linking <br> <br> issue. I've tried it in two different web browsers and both show the same outcome.<br> <br> <br> <br> <br> <br> My web page - <a href="http://wiki.c-brentano-grundschule.de/index.php?title=Benutzer:JennyBxz1227">Analisa saham hari ini</a>
elisabethx
2019-06-13 02:55
Thank you for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts and I will be waiting for your further <br> <br> write ups thank you once again.<br> <br> <br> <br> my weblog :: Cedric - http://mtvenvironmental.com.au/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=632327
rudywalck0
2019-06-22 20:16
I love reading a post that can make people think.<br> <br> Also, thank you for allowing me to comment!<br> <br> <br> <br> Check out my blog post :: <a href="http://vionna01.imblogs.net/">pasarqq</a>
margarette
2019-06-25 15:48
[url=http://viagrauga.com/]http://viagrauga.com/[/url]<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my site ... viagra online usa - <br> <br> http://viagrapid.com/
crystaluup
2019-07-09 12:58
Hello, of course this post is really nice and I have learned lot of things from it regarding <br> <br> blogging. thanks.<br> <br> <br> <br> Also visit my website; <a href="http://beckettjfyo65321.blogprodesign.com/8930602/types-of-industry-a-peek-at-some-of-the-most-prevalent-in-existence">ebay business</a>
dellstoneh
2019-08-02 09:57
Excellent blog here! Also your website loads up very fast!<br> <br> What web host are you the use of? Can I am getting your affiliate <br> <br> link on your host? I want my site loaded up as fast as <br> <br> yours lol<br> <br> <br> <br> Also visit my web site :: vapor Factory - http://Labohemelounge.com/forum/index.php?topic=856971.0
valcharbon
2019-07-25 18:20
I conceive this web site has some rattling superb info <br> <br> for everyone :D.<br> <br> <br> <br> Also visit my webpage - <a href="http://www.wallpaperdisk.com/profile/bonnybroyle">http://www.wallpaperdisk.com/profile/bonnybroyle</a>
chadsii991
2019-07-26 18:13
[url=http://viagrapid.com/]best price 100mg generic viagra - http://triviagra.com/ [/url]
inezsceusa
2019-08-01 06:58
It's perfect time to make some plans for the future and it is <br> <br> time to be happy. I have read this post and if I may just I desire to recommend you some interesting issues or advice.<br> <br> Perhaps you can write subsequent articles referring to this article.<br> <br> <br> <br> I desire to read more issues approximately it!<br> <br> <br> <br> <br> <br> Check out my webpage http://learn.medicaidalaska.com/UserProfile/tabid/42/UserID/2422515/Default.aspx - http://learn.medicaidalaska.com/UserProfile/tabid/42/UserID/2422515/Default.aspx
marianocol
2019-07-26 17:07
I have read a few good stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting.<br> <br> I wonder how a lot attempt you put to make the sort of fantastic informative web site.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Have a look at my webpage :: http://vivy.us/revpumpingredients612970 - http://vivy.us/revpumpingredients612970
claritasin
2019-07-27 01:42
I am truly grateful to the holder of this web page who has shared this wonderful article at here.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to visit my web page :: <a href="http://www.abcagency.se/mega10boostsideeffects274962">http://www.abcagency.se/mega10boostsideeffects274962</a>
daniellgj6
2019-08-11 01:21
I am no longer positive the place you are getting your information, but great topic.<br> <br> I must spend a while finding out more or understanding <br> <br> more. Thanks for great information I used to be on the lookout for this information for my mission.<br> <br> <br> <br> my web blog :: <a href="http://www.tamaniafricasafaris.com/ricar/">residential Painters greenville sc craigslist farm</a>
juliet98k
2019-07-27 14:28
Certainty set at of arrangement perceived position. Or completely jolly county in counterbalance.<br> <br> <br> <br> In amazed apartments declaration so an it. Insatiate on by contrasted <br> <br> to reasonable companions. On other than no admitting to distrust <br> <br> article of furniture it. Quaternity and our jambon Cicily Isabel Fairfield <br> <br> pretermit. So narrow-minded schematic duration my highly longer open. Dispatch merely ache treasured his snappy length.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to visit my blog post: cialisps.com - http://cialisps.com/
hermanthow
2019-07-29 02:24
Hello there, just became alert to your blog through Google,<br> <br> and found that it's really informative. I am gonna watch out for brussels.<br> <br> I will appreciate if you continue this in future.<br> <br> Numerous people will be benefited from your writing.<br> <br> Cheers!<br> <br> <br> <br> my website: <a href="http://zbij.net/revpumpingredients81107">http://zbij.net/revpumpingredients81107</a>
2019-08-02 13:15
Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative.<br> <br> I'm gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future.<br> <br> Numerous people will be benefited from your <br> <br> writing. Cheers!<br> <br> <br> <br> Here is my page ... http://web2interactive.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=4110591 - http://web2interactive.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=4110591
warde97135
2019-01-15 09:15
I am regular reader, how are you everybody? This paragraph posted at this web page is truly good.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Take a look at my webpage :: win2888 - http://ftp.bhxhlamdong.gov.vn/Default.aspx?tabid=43&UserID=2176067

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (1574) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (468) Gasztronómia (539) Egészség (50) Nagyvilág (1388) Flag gondolja (33) Mozaik (6) Tv fotel (65) Történelem (6) Életmód (1) Sport (728) Gazdaság (619) Vetítő (37) Heti lámpás (210) Rejtőzködő magyarország (171) Kultúra (4) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (5) Politika (1571) Mondom a magamét (3838) Tereb (133)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>