Ma 2021 október 20. Vendel napja van. Holnap Orsolya napja lesz.
a09a80986e96a5c4e281e6db55faff5a.jpg

Szellem a fazékból - Rántott leves

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nincsen ebéd leves nélkül. Legalábbis a magyar ember számára. Mindig is "a leves indította el a lélekben azt a komoly, emelkedett lelki folyamatot, amely feltétele volt annak, hogy az étkezés valóban meleg és igazi emberi ünnepséggé alakuljon át, s ne csak bendőtömés és táplálkozás legyen belőle.

A helyesen megválasztott levessel kezdődhetett csak az a szelíd és méltóságteljes szertartás, melynek során nemcsak a gyomor telt meg, hanem a lélek is jóllakott." Márai Sándor írja ezt Krúdyról szóló művében, amiben az öreg hajós, Szindbád végleg hazatalál. A leves a családiasság és a meghittség érzését kelti. Felidézi a vasárnapi ebédek hangulatát. Rituálé ez, sőt áhítat. Ezért helyezik főként a férfiak csaknem minden étel fölé. Aki sok levest eszik, sokáig él. Hiszen aki sokáig él, annak sok levest kellett megennie. Nem véletlen, hogy a "restaurant" szó eredetileg nem is éttermet jelentett, hanem "szíverősítő" húslevest. Amitől még a halott is feltámad. "Restaurer" annyit tesz: "helyrehozni, meggyógyítani".

Az ilyen leves a "gyomor szeretője", mondja Antonin Careme, III. Napóleon konyhamestere. Elixír. Ezért mormolja Szindbád (Latinovits Zoltán) a tyúkhúslevest kanalazva: "Élet, élet, szent megunt élet. Milyen jó visszatérni beléd." És ezért kérdezi lelkesülten a Húsleves dicsérete című versében Berda József: "Érzed-e, mondd, a velős csont, az illatos-ízes zöldség, s a még fűszeresebb gyömbér testet-lelket gyógyító erejét?"

Egy ilyen leves halhatatlanná tesz. Miként Jókait a bableves, amit maga úgy nevezett: "görögolvasó angyalbakanccsal", hiszen a jó bableveshez akkora paszuly kell, mint "a görög szerzetesek rózsafüzérje", meg füstölt disznóláb, ami formáját tekintve olyan, mint "az angyalok lábbelije". Vagy Mikszáthot a palócleves, amit az író Gundel Jánostól rendelt az István Főherceg szálloda Mikszáth-szobájában, mondván, készítsen olyan levest, amely "magában foglalja a magyar konyha minden zamatát". És ki emlékezne Újházi Ede színészre, ha a Wampetics vendéglőben nem találja ki a róla elnevezett levest, amit eredetileg nem is tyúkból készítettek, hanem vén, kálvinista kakasokból?

Levesétel mindenből készülhet. Felforralt aludttejből, korpaciberéből, hagymás zsírral ízesített tésztaléből, abálóléből, tejjel habart aszalt gyümölcsből, a semmiből is, mint A kőleves című mesében. Ahogy a legszebb muskátlik is a legszegényebb házak ablakaiban nyíltak, a legizgalmasabb leveseket is a nyomor készítette. Felsorolni is lehetetlen az erjesztett savanyú, köménymagos, barna-, árva-, suhintott és csicsókalevesek számát. És ami egyesek szemében koldusétel, arra mások nosztalgiával emlékeznek. Móricz hősei számára a rántott leves a szegénység szimbóluma volt. Krúdynak (igaz, csurgatott tésztával, tojássárgájával és füstölt hús levével) korhelygyógyító varázsszer.

Hamvas Béla meg egyenesen esszét írt hozzá: "Ha költő lennék, a legszebb versemet a rántott leveshez írnám. A normális élet az, ami az ételek között a rántott leves. Semmi különös. Szenzáció nélküli. Az ember a nap bármely órájában eheti, reggelire, ebédre, vacsorára, forrón, langyosan, vagy hidegen. Zsíron, vagy olajon pörkölt liszt és víz. A püthagóreusok kétféleképpen ismerték, sósan, esetleg köménymaggal, ahogy mi esszük, vagy a halványan pirított lisztet tejjel föleresztve, mézzel édesítve."

Ma a zacskós levesek korát éljük. Hamisítják a bablevest, az Újházi-tyúkhúslevest, a palóclevest. De a rántott levest nem. A csurgatott tojáslevest sem. A kapáshalat (sóban, vízben főtt krumplilevest) sem. Érthető. Hiszen Kádár elvtárs megmondta: "A króóómplileves, az legyen króóómplileves, elvtársak!" Tőle pedig még az élelmiszergyártók is tartanak.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Mondom a magamét (5644) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (33) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (506) Heti lámpás (255) Politika (1578) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Tv fotel (65) Nagyvilág (1463) Mozaik (83) Jobbegyenes (2132) Gazdaság (662) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Tereb (138) Történelem (14) Mozi világ (440) Belföld (6) Vetítő (30) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>