- 0
Tokaj-hegyalja csodálatosan változatos, mind szőlőfajtáit (Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály, Zéta), mind pedig geológiai adottságait tekintve, ezért a legmagasabb minőség keresése hosszadalmas folyamat, amelyben alapvető a legkiválóbb minőségű szőlő megtermelése.
Ez csak őszinte és szigorú szőlőtermesztési technológiával érhető el. Mindig az évjárat és a terület adottságaihoz alkalmazkodom.
Balassa Birtok
Minden évjáratban csak annyi bor készül, amennyi abban az évben tökéletes lehet. A sorszámozott palackokba alapvetően száraz borok, megfelelő évjáratokban pedig késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült borok, borkülönlegességek kerülnek.
„1999 nyarán cseppentem bele a borok világába, egy véletlen folytán, és nagyon úgy tűnik, hogy maradni fogok...Szerencsém volt, kiváló borász mellett dolgozhattam, aki rögtön megszeretette velem a borok megalkotásának, születésének, megfoghatatlan légkörét, az olvadó méhviasz, az erjedő must, a borral teli pince illata az első pillanattól mély nyomot hagyott bennem."
2005 Furmint | |
Balassa Borászat | |
A Furmint, mint szőlőfajta, jellemzően karakteres, összetett savszerkezetű borokat ad, melyek savösszetételét jelentősen befolyásolják az adott termőhely talajtani adottságai, valamint az évjárat időjárása. A mádi Király-dűlő kötött agyagos talaja, valamint a 2005-ös évjáratra jellemző kemény, éles savak, különösen összetett savszerkezetet eredményezetek. Ezzel hosszú élet lehetősége adatott meg a boroknak, viszont a savak élessége hosszabb idejű hordós érlelést igényelt, amelyet szintén hosszú palackos érlelés követett. Az érlelés alatt az éles savak kellemessé tompultak, ami borkő-kristályok formájában a palackokban is megjelent. 2006 júniusában palackoztuk (720 palack). Alkohol: 13 %tf Cukor: 5 g/l Sav: 6,9 g/l |
2005 Zéta, töppedt szőlőből, Tarcal | |
Balassa Borászat | |
A zéta vagy oremus, a furmint, valamint a francia bouvier szőlőfajták keresztezésével született 1951-ben. Korai érésű, aszúsodásra, töppedésre kifejezetten hajlamos. Borászati szempontból nem könnyű fajta, hiszen sok törődést igényel, nehéz vele dolgozni. A 2005-ös évben szeptember végén szüreteltük, 28-as mustfokkal. A fürtök egészséges, töppedt és aszús szemeket egyaránt tartalmaztak. Fahordóban erjedt, majd érlelődött. 2006 májusában került 0,375 l-es palackokba (160 palack). |
2006 Furmint | |
Balassa Borászat | |
A lösz, bár simább savakat ad a rajta termő szőlőnek, különösen szép mézes, virágos illatokkal kárpótol a borban, ami egyedivé teszi a löszről készített száraz furmintoknak. Finom savszerkezete krémessé teszi a bort, de nem túl lággyá. Fahordóban erjedt, majd érlelődött, 2007 júniusában töltöttük (532 palack). |
2006 Hárslevelű | |
Balassa Borászat | |
A hárslevelű, mint szőlőfajta, hajlamosabb a töppedésre, viszont a ritkább fürtszerkezetből adódóan kevésbé aszúsodik. Általában késői szüreteléssel kitűnő édes desszertbor készül belőle. A 2006-os évjárat viszont alkalmat adott arra, hogy megmutathassa e A fajta adottságai nagyon szép illatokat eredményeznek a belőle készült boroknak. A hárslevelű mézessége szépen kiegészül a Mézes Mály lösztalajára jellemző virágos illattal. Tartályban erjedt, majd fahordóban érlelődött. 2007 júniusában töltöttük (316 palack). Alkohol: 14 %tf Cukor: 1,2 g/l Sav: 6,4 g/l |
2006 Zéta | |
Balassa Borászat | |
2006 októberében 31-es mustfokkal szüreteltük. A kitűnő évjáratnak köszönhetően a töppedési, valamint aszúsodási folyamat tökéletesen ment végbe. Az igen magas cukortartalom miatt egy igen lassú erjedés folyt le a rozsdamentes tartályban- Az érlelés már fahordóban történt. Szép gyümölcsös ízek, finom illatok jellemzőik ezt a Zétát. 2007 júniusában töltöttük (640 palack). Alkohol: 11,5 %tf Cukor: 136 g/l Sav: 7 g/l |
style.hu, balassabor.hu