Ma 2024 június 23. Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
011ace98ef39a792b1ed464173a01420.jpg

Szellem a fazékból - Mi puhul a nyereg alatt?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Csak ülök és bámulok. Mint a moziban. Azt írja az egyik német lap, hogy a magyarok már a honfoglalás korában ismerték a húsklopfolás technikáját. Épp csak nem fahusánggal püfölték a tarját, mint a germánok, hanem betették a nyereg alá és lovagoltak rajta. Napokig.

Az eszem megáll. Azt hittem, hogy a nyereg alatt puhított hús legendáját 1921-ben végleg megcáfolta Solymossy Sándor néprajzkutató. De nem. Időről időre felüti a fejét, és nem lehet agyoncsapni. Klopfolóval sem.

Ammianus Marcellinus (akitől származik) többet ártott a magyar gasztronómiának, mint Benke Laci bácsi („Oskar-díjas világbajnok" sic!) és Sági Szilárd (gasztrokibic) együttvéve. A római történetíró (hajdan katona) a IV. század legvégén Rerum gestarum libri című könyvében a következőket írta a hunokról: „Oly' szívósak, hogy nincs szükségük sem tűzre, sem ízletes ételekre, hanem vadon élő növények gyökereit és bármiféle állat félig-nyers húsát eszik, amit aztán combjaik között és a lovak hátán porhanyósra melegítenek."

Figyelem! A szövegben szó sincs nyeregről. Nem is lehet, hiszen ebben az időben a rómaiak még nem ismerték a hun fanyergeket (két nyeregdeszka és két ív alakú kápa), sőt magát a nyerget sem, csak gyapjútakarón lovagoltak. Szegény őseinknek tehát (legalábbis Marcellinus szerint) - miközben menekülést színlelve hátrafelé nyilaztak - még combjukkal a ló véknyához kellett szorítani a felsál- és hátszínszeleteket is. Nehogy kipotyogjanak. Mert akkor oda a vacsora.

Vagy ezer évvel később (a XV. század első harmadában) egy bizonyos Johannes Schiltberger keresztes lovag (amúgy kalandos utazó, „a bajor Marco Polo") terjeszti tovább a legendát. „Láttam - írja nagy sikerű útirajzában -, hogy a tatárok pihenőt tartva húst vettek elő, vékonyra szeletelték és a nyereg alá dugdosták, majd lovagoltak tovább. Ezt evék, amikor éhesek lettek. Igaz, elébb besózták." Itt sincs szó magyarokról, de a „nyereg alatt puhított hús" mítosza ekkor terjed el a „művelt" Európában. És most már kalandozó őseinkre vonatkozik. A barbár magyarok előbb megeszik a ló hátán érlelt bélszínt, majd megeszik a lovat is.

A legendát Balthasar von Bergmann (balti néprajzkutató) megkísérelte árnyalni. A tudós azt írja 1804-ben, hogy a kalmük lovasok (a Volga torkolatvidékén) kinevették, amikor a nyereg alatt puhított hús kérdését firtatta. Szerinte a nomádok csak akkor tettek sózott, nyers hússzeleteket a ló hátára, ha azt a nyereg sebesre törte.

Vannak persze, akik úgy vélik, hogy az egész mítosz egyszerű félreértésen alapul. A hunok nem húst puhítottak a nyereg alatt, hanem ellenkezőleg, az elhullott állatok húsát felkockázták, elősütötték, napon megszárították, majd a húskockákat szétosztották a portyázó lovasok között, amit azok bőrzacskókban a nyeregkápára akasztottak, majd amikor megéheztek, ebből szedtek ki egy marékra valót. Erről ír a megrökönyödött XIV. századi firenzei bankár-író, Giovanni Villani is Krónikájában. „A nyereg alól kiveszik a húsport, vizet forralnak, és a vitézek száma szerint annyit tesznek bele, amennyi kell. A por megdagad, egy-két maroknyitól megtelik az edény, mintha kása volna benne." Íme, az „Attila húskonzerv".

Hasonlót vizionál Csíki Sándor is. A gasztroblogger szerint egy nálunk már elfeledett étel, a korong alakú, kőkeményre szárított, édes-savanykás joghurt (mongolul: aaruul, tadzsik nyelven: qurut, törökül: kurut) lehetett a nyereg alatt. Mongol lovasok számára ma is kedvelt csemege.

A tények makacs dolgok - mondhatnánk. Sajnos a legendák is.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Gazdaság (711) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (319) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7667) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2818) Tereb (146) Politika (1582) Életmód (1) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (11) Vetítő (30) Sport (729) Egészség (50) Történelem (18) Flag gondolja (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>