Ma 2024 június 17. Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.
46fd2e8c8992c192e1516380c97aeb7e.jpg

Szellem a fazékból - Hideg nyalat

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nem kellett hozzá nagy ész, hogy a rekkenő hőségben az italokat hóban lehűtsük. Csak hó kellett hozzá meg jég. Kínában volt.

Ott már ötezer éve jégvödörben tárolták a mézes gyümölcslevet. Hódításai során jégvermeket ásatott Nagy Sándor is. Néró császár meg háromszáz mérföldről hozatta a havat, és kezdetleges "hűtőszekrényt" fabrikált. Salamon király aratáskor frissítőnek, Hippokratész fájdalomcsillapításra ajánlotta a jégkását. Törökországban a serbetet hűtötték benne. A francia III. Henrik rendeletben szabályozta, hogy a királyi asztalról nem hiányozhat a hóval teli csésze. Aztán egy spanyol orvos, Blasius Villafranca rájött, hogy ha vízbe salétromsót keverünk, a víz lehűl. A XVII. században már Itália-szerte arról pletykáltak, hogy a mantuai herceg az ördöggel cimborál, mert hőségben is képes megdermeszteni a vizet.

A fagylaltot mégis Procopio dei Coltelli találta fel. A szicíliai cukrász-pék kövér ember volt, s a forróságban literszám vedelte a limonádét. Egyszer túl sok salétromos sót dobott a vízbe, s a limonádé megfagyott. A mestert annyira elbűvölte a jelenség, hogy (lévén amatőr bűvész) a "szilárd vizet" felvette attrakciói közé. Sőt! Idővel árusítani kezdte. Ez volt a sorbet őse. Aztán Párizsba költözött, s 1672-ben megnyitotta első fagylaltozóját, más források szerint a fagylalt receptjét Medici Katalin vitte Párizsba. Ami biztos: a XVII. század végén számos olasz szakácskönyvben szerepel fagylaltrecept, s a nápolyi Filippo Baldini 1775-ben könyvet is írt a jeges csemegéről De sorbetti címmel. Az első (kézzel hajtott) fagylaltgépet az amerikai Nancy Johnson találta fel 1843-ban, a hűtőgépet Carl von Linde1876-ban. A spanyol tekercs (a melegen staniclivá formázott ostya) állítólag ibériai találmány, ám a tölcsért Charles E. Miches szabadalmaztatta 1904-ben. 1923-ban az ohiói Harry Burt pedig feltalálta a pálcikás jégkrémet.

Magyarországon a sárospataki kéziratos szakácskönyv említi először a fagyos édességet. Néhány év múlva Erdély kormányzójának felesége (Apor Péter lánya) 14 jeges desszert receptjét írja le. 1788-ban a peleskei nótárius budai utazásáról szóló kalandregényében Gvadányi József hétköznapi dologként említi: "Elmentem, s megálltam / a híd túlsó végén, / Ahol egy szép sátor / állott a bal felén, / Ebben sok sétáló / mulatgatott kedvén, / Egyik limonádét, / másik fagyost kérvén."

Noha Báróczi Sándor testőrírónk már 1775-ben megalkotta "fagylalt" szavunkat, a jeges édességet a reformkorig csak "hideg nyalat"-nak, "fagyos"- nak nevezték. Hívták jégkosárkának is, hisz a tölcsér feltalálása előtt a fagylaltot kis kölcsöntálkákban árulták.

Fagylalt szavunk akkor vált általánossá, amikor 1823-ban Fischer Péter "dulciárius magister" (cukrászmester) a pesti Szervita (ma Martinelli) téren "Hébéhez" névvel megnyitotta fagylaldáját. Akkora sikere volt, hogy ide járt Jókai Mór és Deák Ferenc is. A vitriolos tolláról ismert újságíró, Nagy Ignác meg is jegyezte: "Jobbnak tartanám a fagylalda helyett a "bélgörcsde" elnevezést."

A legtöbb fagylaltot ma a világban az északiak fogyasztják. A finnek fejenként évi 16 litert. A portugálok alig a negyedét. A legkedveltebb a vanília és a csokoládé, legkevesebb a cseresznyésből fogy. Míg Kugler Géza házi cukrászata 78-féle fagylaltot ismert, ma szinte mindenből készül fagyos. Philippe Faur libamáj- és kaviár-, David Lebovitz kandírozottszalonna-ízű fagylaltot készít. De Japánban kaphatunk polipfagyit is vörös babbal. A legnagyobb sikere annak a nemzeti fagyos nyalatnak volt, amit március idusán készített Fischer Péter fia, Károly. De hogy a trikolórnak milyen íze volt, örökre titok marad.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Gasztronómia (539) Heti lámpás (319) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Gazdaság (711) Mondom a magamét (7654) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Életmód (1) Politika (1582) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2815) Belföld (11) Egészség (50) Kultúra (9) Flag gondolja (36) Tereb (146) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>