Ma 2023 december 04. Borbála, Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.
ea0bc908d4ee472f65bb759ddfe06fca.jpg

Szellem a fazékból - Mi az igazi afrodiziákum?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mivel a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út, mindenki a csábítás receptjeit kereste évszázadokon át. Aki ismerte a növények és a tűzhely titkait, ujja köré csavarhatott bárkit. Nemcsak az ételt főzte meg, hanem a férfit is.

De hogy kinek-kinek milyen étel vagy fűszer korbácsolja fel az érzékeit, nehéz megmondani.

Madame de Pompadour húsz éven keresztül ámbrás, pézsmaolajos csokoládéval (és ártatlan képpel) fogadta XV. Lajost, akárhányszor csak belépett a hálószobájába. Próbálkozott más afrodiziákummal is, osztrigával, göngyölt nyelvhallal, zellerkrémlevessel - hiszen a király szenvedélyének tüze nemegyszer bánatos hamvaiba holt -, de a csokoládé szerotonintermelést fokozó hatása mindig bevált. Aztán megjelent a színen Du Barry grófnő, aki nem is grófnő volt, hanem kurtizán, főzni sem tudott (bár róla nevezték el a Dubarry szeletet), viszont szép volt és húsz évvel fiatalabb. És ettől kezdve Pompadour márkinő hiába kavargatta a csokoládét.

A vágy titokzatos tárgya feltehetően mégsem a csokoládé, hanem a nő. Vagy a férfi. Ahogy Isabel Allende chilei írónő mondja: "Ha a férfiban és a nőben van valami közös, akkor az a szerelem és az evés. A faj- és a létfenntartás ösztöne elkísér bennünket a bölcsőtől a koporsóig. A falánkságtól egyenes út vezet a bujasághoz. A szerelemhez azonban nem elég két ember. Kell hozzá négy hormon is: dopamin, szerotonin, endorfin és feniletilamin."

Mivel a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út, mindenki a csábítás receptjeit kereste évszázadokon át. Aki ismerte a növények és a tűzhely titkait, ujja köré csavarhatott bárkit. Nemcsak az ételt főzte meg, hanem a férfit is. Tudta ezt Kleopátra egyiptomi királynő, ezért kenegette bőrét mandulás mézzel. Először elbódította Julius Caesart, majd fenyőmagos, mazsolás angolnával Antoniust, a hadvezért is. A rossz nyelvek szerint ópiumos mákot és hasist is kevert a tönkölyliszthez - biztos, ami biztos.

A pletykás történetírók feljegyezték, hogy Josephine császárné ibolyaillatot permetezett a hajára, szegény Napóleon meg szarvasgombát falt marékszám, nehogy szégyenben maradjon. Hippokratész görög orvos a borsmenta főzetét ajánlja szerelmi játékokra, Plutarkhosz meg azt írja krónikájában, hogy Nagy Sándor egy makedón afrodiziákumnak köszönheti születését: a különös leveshez angolnát főztek sáfránnyal ízesített fenyőborban, és az ízét szurokfűvel, szerecsendióval bolondították meg.

Azt, hogy kinek-kinek milyen étel vagy fűszer korbácsolja fel az érzékeit, nehéz megmondani. Ma már mosolygunk azon, ha valaki a szerelmes együttlét előtt petrezselyemgyökeret rág, pedig különböző kultúrákban évszázadokig hittek benne, és nem is tévedtek nagyot, hiszen a növény apiol vegyülete izgatóan hat az idegrendszerre, serkenti a vérkeringést. Kiment a divatból a rinocérosz, a tigriskarom, a krokodilpéniszpor, és nehéz azt is elképzelni, hogy akad Indiában modern feleség, aki a kos heréjét édes tejbe áztatná, vagy mézzel csurgatott verébtojást kínálna a férjének.

Az afrodiziákum kifejezés egyébként Aphrodité (a rómaiaknál Vénusz) nevéből származik. Az istennő a mitológia szerint a tenger habjaiból emelkedett ki, és fésűkagylóban (mások szerint osztrigában) állva ért partot. Léptei nyomán virágok, gombák, fűszernövények sarjadtak. Ezek az afrodiziákumok.

Klasszikus vágyfokozó az osztriga. Minden idők legnagyobb csábítója, Casanova - saját bevallása szerint - négy tucatot is elpusztított reggelente. De ez semmi Balzac rekordjához képest, az író a párizsi Véry étteremben gond nélkül lenyelt 100 fine de claire-t, és hirtelenjében nem is tudta megmondani, hódításaira büszkébb-e vagy étvágyára. Rajta is túltett a porosz vaskancellár, Otto von Bismarck, akinek az apró, zöldessárga húsú gravette volt a kedvence. Ennyi jód- és cinktartalom az egekig emelte a tesztoszteron hormonokat (és a libidót), úgyhogy rejtély, hogyan tudtak ezek a férfiak egyáltalán politikára vagy írásra gondolni.

Külön fejezetet érdemel a konyha gyémántja, a szarvasgomba. A gímgombát mindenki az afrodiziákumok közé sorolja - vita nélkül. Sokak szerint a legdrágább kulináris orgazmus. A híres francia gasztropápa, Brillat-Savarin például azt mondja, hogy a trifla mindkét nemnél felkelti az ízlelés és az érzékiség gyönyöreinek emlékét, még mielőtt megkóstolnánk. Tehát már az illatával elbódít.

Akadnak azonban egészen elképesztő receptek is. A XIII. században élt hírneves német skolasztikus filozófus, Albertus Magnus például a következő metódust ajánlja szerelmi légyottokra: "Egy órával a szerelmi aktus előtt kenjük be bal nagylábujjunkat, valamint a vesénk tájékát bőségesen orbáncfű és fokhagyma balzsammal. Hölgyünk sosem fogja elfelejteni ezt a mágikus pillanatot."

Ha a fokhagyma átható illatára gondolunk, a hatásban nem kétkedhetünk. A helyzet az, hogy tudományos megbízhatósággal eddig egyetlen természetes vágyfokozó hatását sem sikerült bizonyítani. Vannak ugyan olyan növények (leginkább az ázsiai ginzeng és a sáfrány), amelyek serkenthetik a szerelmi vágyat, de csak akkor, ha az magától is megjelenik. Segít az is, ha bebeszéljük magunknak, hogy néhány szelet szarvasgombától férfiasabbak leszünk. A titok azonban nem az étkekben rejlik.

A nőket - mondja Isabel Allende - többnyire maga a szakács varázsolja el. "Bennünket, nőket mindig elbűvölnek azok a férfiak, akik értenek az ételek készítéséhez. Nem, nem azokra a kétbalkezes pancserekre gondolok, akik bohócsipkában idétlenkednek, és szakértőnek mondva magukat nagy felhajtással szénné égetnek egy pár kolbászt az udvari grillsütőn, hanem az epikureusokra, akik szerelmes gyöngédséggel válogatnak a friss és kívánatos alapanyagok között, művészi módon készítenek belőlük ételt, és úgy kínálják oda, mint ajándékot az érzékeknek és a léleknek."  Mert ez az igazi afrodiziákum. A szeretet, amit a másik ember iránt érzünk.

 Vinkó József - ]]>www.valasz.hu
]]>
Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (531) Mozaik (83) Belföld (10) Heti lámpás (281) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Tereb (146) Sport (729) Egészség (50) Flag gondolja (34) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1309) Titkok és talányok (12) Kultúra (6) Gazdaság (693) Jobbegyenes (2722) Politika (1581) Életmód (1) Történelem (16) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7246) Szépségápolás (15) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>