Ma 2023 november 30. András, Andor napja van. Holnap Elza napja lesz.
956de5ea23f812339df9d827d9acc572.jpg

Szellem a fazékból: Makaróni

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egy barátja megkérte az idős Dumas-t, ugyan küldené el neki a makaróni receptjét, ha már úgyis Nápolyban él és szakácskönyvet készül kiadni.

Dumas meglepődött (mindig is utálta a makarónit), majd zavarában levelet írt Rossini mesternek, kérvén a receptet.

„Természetesen” – mondta a maestro, és meghívta az írót egy „fenséges” makarónivacsorára. Dumas azonban csak piszkálta az ételt. Rossini feldühödött és közölte: Dumas méltatlan a receptre. A három testőr szerzőjének sem kellett több, városszerte elhíresztelte, hogy Rossini nem is tud főzni (igaz, már komponálni sem), operái olyanok, mint a makarónija: plitty-platty-plutty.

De recept nem volt.

Szerencsére pár nap múlva becsöngetett Dumas-hoz Grillo márki, a híres olasz tragika, Ristori asszony férje. Dumas, aki már kezdett betekeredni a makaróniproblémába, egyből megkérdezte: „Tud makarónit főzni?” „Én nem – válaszolta a jámbor férj –, ám épp azért jövök, hogy meghívjam vacsorára. Biztosíthatom, főzőmesterünk Nápoly legjobb szakácsa.” „Pompás” – kiáltotta Dumas.

A vacsora napján aztán egyből kivonult a konyhába és mindent feljegyzett. Négy font felsál, egy font füstölt sonka, négy font paradicsom, négy fej fehér hagyma, kakukkfű, babérlevél, petrezselyem, fokhagyma, mehet bele szárzeller is. A húst forró zsiradékban körbepirítjuk, beletesszük a hozzávalókat, felöntjük vízzel, sózzuk-borsozzuk, és borral locsolgatva pároljuk. Aztán belekeverjük (héja nélkül) a paradicsomot, felöntjük húslével, és mehet két-három órára a sütőbe. Ha kész, a húst akár ki is dobhatjuk. (Persze inkább megesszük kapribogyóval.) Mert nekünk csak a szószra van szükségünk. Sűrítjük, pépesítjük, aztán beletömjük a zitába. Zita a legnagyobb makaróni (a cannelloni most nem számít), közepes testvére a maccheroncelli, legkisebb húga meg a spagetti. „Szóval – mondta az öreg makarónimester –, egy szép cserépedényt olívaolajjal kikenünk, bele egy réteg közepesen főtt zita, reszelt parmezán, bazsalikomlevél, meglocsoljuk a szósszal, majd újra tészta, sajt, szósz, amíg el nem fogy. A tetejére parmezánt reszelünk, rádobunk néhány kocka vajat, és tíz percre mehet a forró sütőbe. Amikor kész, kivesszük és elkiáltjuk magunkat: Éljen Garibaldi!”

De Dumas-t ez már nem érdekelte. Lefőzte Rossinit. Övé a hiteles recept, beteheti Konyhaszótárába. Pedig az öreg szakács még mesélt volna egyet-mást. Például hogy a makarónit nem is Marco Polo hozta be Kínából: már fél évszázaddal korábban szerepelt egy milánói orvosi recepten. Meg hogy Al-Idríszi arab tudós már 1138-ban azt írta, hogy „a Palermo melletti Trabita városában annyi itriyahot (száraztésztát) készítenek, hogy elegendő volna a moszlimok és a keresztények többségének”. Makaróniról ír Boccaccio is a Dekameron nyolcadik napjának harmadik történetében is. A Haslagok országában van egy hegy „csupádon-csupa reszelt parmezán sajtból, melynek tetején olyan emberek laknak, kik makarónit és raviolit csinálnak, melyeket is kappanlevesben megfőznek, annak utána pedig mind legurigatják, s ki-ki mennél többet vesz belőlük, annál több marad neki”.

Érdekes az a tény is, hogy a makaróni kifejezés a XV. századi Itáliában komikus versformát jelentett. Magyarországon is létezett makarónivers, Csokonai idejében a diákok fitogtatták vele latin műveltségüket: „Tyúkfiat Egressel szakács ebédemre készics el / Mádi borom hidegén a kotyogósba légyen / Lisztibus ex albis Szaporás habarate galuscas / Ez facient vigados borque pohárque viros.” Divat volt a makaróni az öltözködésben is: a XVIII. századi Angliában az arisztokrata csemeték különcködő divathóbortját, főként a hosszú fejfedőt nevezték így.

Az sem közismert, hogy Thomas Jefferson Párizsban főzőiskolába járt, és ott leste el a makarónikészítés titkait. Amikor 1801-ben az Egyesült Államok elnökévé választották, felvetette a Fehér Ház étlapjára a sajtos makarónit. Nem vicc. Makarónikészítő masinát is tervezett, mint később Rossini. Nem véletlen az sem, hogy Dumas, a francia a tésztát mácsiknak nevezte, Rossini meg, az olasz, rajongott érte. A makaróni ugyanis több, mint egyszerű étel. Olaszországot a mai napig a tészta tartja össze.

Vinkó József - ]]>www.valasz.hu
]]>
Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (279) Mondom a magamét (7237) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (16) Vetítő (30) Flag gondolja (34) Sport (729) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2719) Mozaik (83) Belföld (10) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (531) Nézőpont (1) Nagyvilág (1309) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Gazdaság (693) Politika (1581) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>