Ma 2024 február 29. Anonymus napja van. Holnap Albin napja lesz.
f97fcb777fbc60235e7cfdf991cb0cfa.jpg

Szellem a fazékból - Maffiatorta

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A pizza a világ negyedik legkedveltebb étele. Az olasz konyha csak a kilencedik a toplistán. Ami azt jelenti, hogy sokak szemében a pizza már függetlenedett az olasz konyhától. Ez igaz is.

Az a kiszáradt, ízetlen tészta, amit a pizzafutár félórás késéssel házhoz szállít, vagy az előre gyártott csirizes kulimász, amit betolunk a mikróba, majd ketchupot öntünk a közepére, nem pizza. Olasz fastfood. Globalizált mácsik. Egy szicíliai inkább éhen hal, semhogy megegye.

Akkor már inkább az Egyiptomból ismert, gyógynövényekkel ízesített lepénykenyér. Vagy a perzsák lapos pitaféléje, amit a bronzpajzsokon sütöttek. Esetleg az a "lapos, kerek tészta", amit idősebb Cato említ Róma történetében, s amit "olívaolajjal, fűszerekkel, mézzel édesítettek és kövön sütöttek".

Hiszen a vulkáni hamu alatt elpusztult Neapolis feltárásakor világossá vált, hogy a nápolyiak már a Krisztus előtti első században ismerték ezt a kenyérfajtát, a Nápolyi Nemzeti Múzeumban bárki megnézheti a Pizzaiolo (azaz a pizzakészítő) szobrát. "Lisztből sült, az erdő gyümölcseivel megrakott" lapos kenyérről beszél az Aeneis eposzának szerzője, Vergilius is. Hasonló, pajzson sült cipót említ a római szakács, Apicius is.

Igaz, a pizza szót nem írják le. Csak 997-ben tűnik fel először, s azt a kenyértésztából lecsípett darabkát jelölte, amit a pék megsütött a kemencében, hogy ellenőrizze a hőfokot. Az olasz pizzicare ige azt is jelenti, "csipkedni". Állítólag innen ered a kifejezés. Persze származhat a picea főnévből is, hiszen a pincere azt jelentette: összegyúrni. Vagy a "pizá" szóból, ami annyit tesz: "zsupsz", feltehetően arra a mozdulatra utalva, amivel a péklapátot bevetették a kemencébe.

Nápolyban mindenesetre 1535-ben említik először a pizzát. De ez még a pizza bianca ("fehér lepény"), tejföllel, disznózsírral megkenve. A szegények eledele, bár a megszálló spanyol katonák is kedvelték. Sfiziosának nevezték, félbehajtott változata volt a libretto.

Bartolomeo Scappi mester, V. Pius pápa szakácsa 1570-ben kiadott szakácskönyvében (Opera dell'arte del cucinare) közöl néhány nápolyi pizzareceptet, de ezeknek többsége inkább édesség, egyiken sincs paradicsom. Ami érthető is, hiszen a paradicsomot ekkortájt még mérgezőnek tartották (mint a paprikát). A pizza rossa ("vörös" lepény) megjelenésére a XVIII. század közepéig várni kellett.

Az első modern nápolyi pizzasütödét 1780-ban alapította a Colicchio család. A minden lében kanál idősebb Alexandre Dumas itáliai útjai során már 1843-ban felsorolja a különféle pizzákat: "Van olajos, szalonnás, sajtos, paradicsomos, szardellás, ez a piac gasztronómiai hőmérője, az összetevők ára a szerint változik, hogy éppen melyik pizza a kelendőbb."

Aztán az első pizzaiolo, Pietro Colicchio fiúutód nélkül meghalt, s az üzletet társa, Enrico Brandi vitte tovább. Az ő veje volt a legendás pizzakirály, Raffaele Esposito, aki 1889-ben I. Umberto olasz király felesége kérésére jelképes pizzát készített. Felül a zöld bazsalikom, középen a fehér bivalysajt (mozzarella), alul a piros paradicsom. Ez bizony az olasz trikolór. S mivel a király feleségét történetesen Savoyai Margitnak hívták, megszületett a világ legismertebb pizzája, a Pizza Margherita. Nápoly pedig a "pizza fővárosa" lett.

Világhírnevét a pizza az olasz bevándorlóknak köszönheti. Ahol csak megjelentek, először az utcán, fejükön a hatalmas, faszénparázstól megfeketedett réztálcával, ott nem sokkal később elszaporodtak a sütödék is. New Yorkban az első pizzeriát Genaro Lombardo nyitotta 1905-ben. A testes olaszt úgy emlegették, mint a pizza keresztapját. Hiszen az olasz maffia és az olasz tészta együtt terjeszkedtek. Nem véletlenül nevezték az amerikaiak a pizzát maffiatortának. Hiszen ezt reklámozta Frank Sinatra, Joe DiMaggio baseballsztár, ezt ették a második világháborúban az olasz fronton harcoló amerikai katonák. A pizza akkora nemzeti jelkép volt az olaszok számára, hogy amikor 1952-ben Eisenhower amerikai elnök azt találta nyilatkozni, hogy New Yorkban jobb pizzát evett, mint Nápolyban, súlyos diplomáciai bonyodalom támadt a két kormány között. A béke csak akkor állt helyre, amikor az olasz származású Dean Martin világsikerre vitte egyik szerelmes dalát, s abban mindenki számára világossá tette, hogy a pizza és a szerelem összetartoznak ("szemed úgy ragyog a holdfényben, mint egy óriási pizza").

A gyanakvó olaszok azonban még alapítottak egy titkos társaságot, s törvénybe foglalták a pizzakészítés szabályait. Eszerint a nápolyi pizza összetevői: durumliszt, élesztő, tengeri só, lágy víz. Mozzarella di bufala, San Marzano paradicsom. Zsiradék, tojás tilos! A tésztát kézzel kell gyúrni és nyújtani (sodrófa csak a férj puhítására megengedett), csak fatüzelésű kemence kövén lehet sütni. A hőfok 360 Celsius-fok, a sütési idő 2-4 perc. A tészta vastagsága legfeljebb három milliméter. Az a pizza, amelyik nem így készül: hamisítvány.

Ma Olaszországban harmincezer pizzéria működik. A nápolyiak két eredeti receptet tartanak nyilván (marinara és margherita), Magyarországon kétszáz "változatot" szállítanak házhoz. Van "bugaci", "mérges", "Dallas", "húsfaló", "masszív", "stüszi". A közeljövőben pizzát neveznek el Majkáról, Kiszeltünciről, Liptai Claudiáról.

Időnként megrendezik a pizzazsonglőrök (akrobata pizzakészítők) világbajnokságát, a szicíliai Paolo Bucca és a spanyol Fabian Martin a leghíresebbek. A világ legjobb pizzáját természetesen Nápolyban sütik, a Cesare Sersale utca 1. szám alatt, a L'Antica Pizzeria da Michelében. A sor az utcán áll, a pizza 4 euró. Aki megkóstolja, először csak bámul egy darabig, nem érti, hogy eddig mit evett. Majd sokan pisztolyt vásárolnak, és lövöldözni kezdenek a pizzafutárokra. Bennünket ez a veszély nem fenyeget. Magyarországon már eredeti kínai pizzaporból és albán ananászkonzervből készítik a hawaii pizzát. Az albán pedig mindenkivel elbán.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Gazdaság (699) Autómánia (61) Mozaik (83) Történelem (17) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1309) Irodalmi kávéház (535) Sport (729) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2764) Mondom a magamét (7429) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (10) Heti lámpás (306) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Gasztronómia (539) Tereb (146) Kultúra (6) Egészség (50) Politika (1582) Flag gondolja (36) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>