Ma 2023 december 09. Natália napja van. Holnap Judit napja lesz.
5381699a93848c03b1ed647780cfcef9.jpg

Szellem a fazékból - Léhűtők

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A dologkerülő, ház körül lábatlankodó figurákat hívjuk léhűtőknek, akiknek nincs ínyére a munka, ám úgy tesznek, mintha megszakadnának az iparkodástól.

Ez a fajta a permanens forradalmak idején veszélyesen elszaporodik. „Fogjuk meg és vigyétek!” – buzdítja a többieket, és felfújja orcáját, mint egy törpe megváltó. Sorsát persze nem kerülheti el: cselekedeteinek elébb-utóbb megissza a levét.

A hangsúly a lén van. A régi magyar konyha egyik legfőbb sajátossága (a paprika hiánya mellett) a mártások, levek nagy változatossága volt. Üssék fel bármelyik XVI–XVII. századi receptkönyvet. A régi szakács a húsételeket százféle lével, sásával (mártással) kínálta. „Fokhagymás kaszás lével tehénhús. Borjúhús éles lével. Disznó sódara gyümölcs lével. Malosa lévvel kappan. Magyar Balás lével tyúk.”

A Szakácsmesterségnek könyvecskéjében (Kolozsvár, 1698) egész fejezet foglalkozik a levekkel: van törött lév, savanyú lév, lengyel lév, röstölt lév, szömörcsök lév, sárga lév, Keresdi lév, vendég lév, váradi lév, dió lév, hadd ne soroljam, mert a számuk végtelen.

A régi szakácsok szinte minden húsételt lével tálaltak. Bizonyítja ezt a szakácskönyvekben található számtalan utasítás is: „Az míg a húsát főzöd, az levét elkészétsed.” „Hogy az húsát feladod, össed a levét az tálban.” És bár a leve sem kivetnivaló, a húsa-leve szókapcsolatból a hús a fontosabb, ezért aki a pecsenyéstálból csak a húst szedegette ki és kenyérhéjjal nem kanalazta ki a levet, azt tréfás-komolysággal megfenyegette a háziasszony: „Majd megissza kend még a levét is!” Hiszen, ha megetted a húst, a levét is meg kell innod. (Lásd fekete leves, amiről ma már tudjuk, hogy nem kávé volt, hanem kenyérrel, vérrel készült húslé.)

A szakács legnagyobb bűne az volt, ha a kelleténél hamarább felöntötte a levet, vagy lustaságból többféle húst tálalt egyazon lében („Minden lévben két kalány”). Hiba volt az is, ha kurta lé helyett hosszú lére eresztette a levest (innen a mondás: hosszú lére ereszti a beszédét), a legnagyobb vétség azonban az volt, ha túl forrón tálalta az eledelt. A már kapatos (türelmetlenül mohó) nagyurak ilyenkor megégették a szájukat, és volt haddelhadd, ezért az óvatos konyhamester a hatalmas pecsenyéstálakat két kuktával kizavarta az udvarra (főleg télvíz idején), és rájuk parancsolt: Álljatok vele, hadd hűljön!

z ilyen ácsorgó, jobbára tétlen emberre, aki csak a levet hűti, mondta a konyha népe: léhűtő. Később így nevezték azokat a legényeket is, akik a sörgyártás során az erjesztés előtt felfőzött malátát hűtötték, nehogy a sörélesztő gomba a forró kotyvalékban elpusztuljon. Hatalmas lapátokkal „eveztek” a malátás kondérban, éppúgy, mint amikor az ember a forró kakaót kavarja. Szakma volt ez is, mint a cipész vagy a cukrász, a léhűtő később mégis a lusta ember szinonimája lett.

Persze ami a konyhából indult szólásainkat illeti, volt, aki rosszabbul járt. A felpaprikázódott, de jelentéktelen emberre azt mondják: Fortyog, mint a kis fazék! Aki az Istennek sem akar megérteni valamit, annak a dolgot a szájába kell rágni, mint a XVI. századi „chechemő Keresztyénnek eleibeadni”. Lehet az étel és a beszéd is sótalan, akit meg bosszantani akarunk, annak borsot törünk (tormát reszelünk) az orra alá.

A legcudarabb mégis az, ha valakinek sütnivalója sincs. A „sütnivaló” Baróti Szabó Dávid jezsuita pap (később harcos nyelvújító) 1792-es Kisded szótára szerint: savanyittó, kovász. Tehát nem az esze ment el az illetőnek, hanem nincs kovásza, nem tud kenyeret sütni. Nem csoda, ha dúl-fúl mérgében. Fő a saját levében.

Vinkó József - ]]>www.valasz.hu
]]>
Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2724) Történelem (16) Gazdaság (694) Autómánia (61) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Politika (1581) Egészség (50) Sport (729) Irodalmi kávéház (531) Heti lámpás (282) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (10) Vetítő (30) Nagyvilág (1309) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Mondom a magamét (7262) Flag gondolja (34) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Mozaik (83) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>