Ma 2023 december 08. Mária napja van. Holnap Natália napja lesz.
0f6b58552c792294f878cada4249dc73.jpg

Szellem a fazékból - Lecsókirályok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A nyár végén lecsóillat lengi be Magyarországot. Ahogy vége az uborkaszezonnak, a kondérok és a közterek környékén feltűnnek a lecsókirályok.

Az ezer (többnyire háztáji) gasztrovigalom tíz százaléka lecsófesztivál. Mintha nem főznénk egyebet. Már túl vagyunk a balatonkenesei, gyömrői, szárszói, zsámboki, békéscsabai, mezőfalvi, miskolci, dabasi, esztári, váci, hajdúdorogi, felnémeti lecsófesztiválon, de még előttünk áll az esztergomi, fehérvári, szentesi, piliscsabai nagy rottyantás, hogy csak néhányat említsek.

Van, aki a „jó ügyért” dinszteli a hagymát, mások „hagyományőrzés” céljából, megint mások pusztán a szottya végett. A turbószittyák keceléből főznek, és olyan dühödten aprítják a makóit, mintha a nemzet sorsa attól függne, hogy karikázzuk-é a hagymát, avagy kockázzuk. Más gasztronómiai körök arra figyelmeztetnek, hogy a lecsónemzetek nagy európai családjába tartozunk, úgy mint az olasz peperonata (zeller, fokhagyma, fehérborecet), a zsidó saksuka (tükörtojás, római kömény, koriandermag), a francia ratatouille (padlizsán, cukkini, rozmaring, kakukkfű), tehát nem lehet Hűbele Balázs módjára belecsapni a lecsóba, mint Arany László hebehurgya hőse, mert annak kulináris elszigetelődés a következménye. Elvégre ki akar a rác szatricsok, a balkáni paradicsomos rahók táborába tartozni? A lecsó nemzeti ügy, magyarságunk próbaköve. Aki ezt nem érti, annak fogalma sincs a macskapöcse paprika hatalmáról, az a ketteskolbászt is szafaládénak nézi.

A lecsó lényege a lecsókirály. Első pillantásra átlagos férfinak tűnik, sőt átlag alattinak. Joviális, kopaszodó, pirospozsgás fej, kezdődő kappanháj, cekker. Ám ha kiejtjük azt a mondatot, hogy „rottyantsunk egy lecsót”, különös metamorfózison esik át. Szinte megszépül. Pupillái kitágulnak, öklét összeszorítja, tekintete átszellemül, azonnal mozgásba lendül. Válogatni kezd a zöldpaprikák között, Makóra utazik fehérhagymáért, a hentes torkára szorítja a kést, csak hogy az előhúzza a pult alól a mangalicaszalonnát, órákat vár szaftos paradicsomra, hiszen a lecsó lényege a szotty, a szaft, ami csak kimagozott, leforrázott paradicsomból nyerhető. Aztán hazamegy, kikészít magának egy üveg sört (esetleg hosszúlépést), és előveszi a lecsóbibliát. Simonffy András A Világlecsó című novellájában három magyar származású Nobel-díjas tudós elhatározza, hogy elkészíti a mindent összegző alaplecsót. De már a paprika csumázásakor annyira összevesznek, hogy kis híján ökölre mennek. Amikor ehhez a részhez ér, a lecsókirály megértően bólint. Esetleg még belelapoz a két másik alapvetésbe, Cserna-Szabó András, illetve Váncsa István lecsótanulmányába, aztán aludni tér.

Álmában a dolgok a helyükre kerülnek. A lecsó nem étel. Életfilozófia. Önmegvalósítás. Koncentráció, szubsztancia, férfisugallat. Nemzeti karakterünk kifejeződése. Nem lehet csak úgy belecsapni. Igaz, hogy nem ősmagyar étel (a bolgárkertészek csak a kiegyezés után honosították meg a zöldségpaprikát Magyarországon), de semmilyen étel nem áll ennyire közel a férfilélek bugyraihoz. Még a hallé vagy a pörkölt sem. A golasch nevű ribancról ne ejtsünk szót. Igaz az is, hogy lecsó szavunk eredetileg a tájnyelvi lecseg szó képzett alakja, és szétfőtt, nedvdús főzeléket jelent. De a miénk! Lottyadtan is. Érzi ezt minden konyhaanalfabéta, hiszen lecsót még az is tud rottyantani, aki egy rántottára sem képes.

Hajnalban a lecsókirály frissen ébred. Fogja szerszámait, az apja bográcsát, a cekkerben pár üveg zöldveltelinit, és indul a lecsófesztiválra. Pogány szertartás lesz ez a javából. A nők pillája megrebben majd, ahogy a hagymát aprítja. Közben meg egy régi dalt dúdol: „Lecsó-, lecsó-, lecsó-, / Lecsókolom a púdert rólad!”

Vinkó József - hetivalasz.hu

Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2724) Egészség (50) Életmód (1) Heti lámpás (282) Flag gondolja (34) Belföld (10) Nagyvilág (1309) Sport (729) Mondom a magamét (7254) Irodalmi kávéház (531) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Vetítő (30) Nézőpont (1) Történelem (16) Gazdaság (694) Politika (1581) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>