- 0
Klasszikus karácsonyi sütemény, melyet valószínűleg egyetlen, nagy darab kalácsként ismer mindenki. Ezek itt szándékosan picike kis stollenek: ezt aztán mindenki meg tudja kóstolni! Fémdobozban sokáig eláll, ha nem járunk rá egyfolytában!
Az illata egyszerűen ellenállhatatlan: fahéj, szerecsendió, citrushéjak... A tenyerünk, később az egész lakás ebben az illatfelhőben úszik!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 dkg puha vaj
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 30-35 dkg liszt (tojás nagyságától függ)
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 1/2-1/2 citrom és narancs lereszelt héja
- 1/2 mk. őrölt fahéj és szegfűszeg
- pici reszelt szerecsendió
Plusz:
- 10 dkg mazsola
- 1-1 ek. kandírozott narancs- és citromhéj
- tetejére porcukor
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, megdagasztjuk-megkelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett nyújtólapra borítjuk, kézzel kicsit széthúzogatjuk. Meghintjük a beáztatott, lecsepegtetett mazsolával, és a kandírozott citrushéjakkal, jól beledolgozzuk.
Kis darabokra vágjuk, és két tenyerünk között ujjnyi vastag nudlikat sodrunk belőle. Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk őket, 10-15 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.
Még melegen meghintjük porcukorral.
Szerző: 5PL
További receptek, információk itt találhatóak:
http://maxkonyhaja.blogspot.com/