Ma 2021 szeptember 20. Friderika napja van. Holnap Máté, Mirella napja lesz.
c5e6908f23b98e14affac9846e2a2d55.jpg

Szellem a fazékból - Dónawoósz

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Volt idő, amikor megittuk a Duna vizét. Igaz, zavaros volt és iszapos, ám ha kőedényben megszűrték és lehűtötték, akkor versenyzett az Illés-kút vizével (az Üllői út mögötti hajdani Orczy kertben), márpedig arról az járta, hogy a pesti oldal legjobb forrása.

A Duna-vizet pörge kalapú tót atyafiak hordták szamárkordén. Az asszony fenn trónolt a hordók tetején, és teli torokból kiabált: Donauwasser, Donauwasser! Csakhogy elsvábosodott szlovák volt az istenadta, így mindenki másként értette. Jókai szerint Dónawo-ósz!-t kiabált. Ágai Adolf, a Borsszem Jankó élclap legendás alapítója úgy értette: Tana vósz. Magyar Elek, az Ínyesmester esküszik rá, hogy azt énekelték: Dána vósz, Dána vósz!, és a cselédek már szaladtak is a kannákkal, vödrökkel, hogy a hordóból merítsenek. Mert egyébként a tarifa három krajcár volt puttonyonként, majd annyiszor még egy-egy krajcár, ahány emeletet meg kellett mászni. A vasszermann hátára kapta a puttonyt, meghúzta derekán az istrángot, majd felkacsázott a kotyogó vízzel a cselédlépcsőn a konyháig.

Porzó szerint (ez Ágai Adolf írói álneve) a leghíresebb Duna-vizes "a söne Joskó" volt, akit pufók ábrázata, rezes orra és dongalába okán semmiképp sem lehetett volna daliásnak nevezni, ám az utcaképhez annyira hozzátartozott, mint a reformkori Pest más tipikus alakjai: a drótostót (akit lábaskötőnek, serpenyőfoltozónak neveztek), a milimári (soroksári sváb tejeskofa), a perecet kínáló péklegény vagy a felvidéki fenyőmadárárus, aki "csattogó léptekkel" járta az utcákat és selyemfarkú csemegét kínált. A legkedveltebb figura persze a pecsenyés volt. Fehér kötényben, faszénnel fűtött kis pléhkatlannal, vállán gyékényszatyorral rótta a várost, és azt gajdolta: Brrrennheisze Würrrscht!, azaz "forró kolbász". Ágai virsliárusnak nevezi, pedig bajor disznókolbász volt ez a javából, mutatja az ára is (egy szál kolbászka két váltó krajcárka).
Meggazdagodni egyik utcai árusnak sem sikerült. Csak néhány Duna-vizesnek. A 87 vízhordóból, aki 150 éve a félmilliós Pest-Buda útjain hajtotta kordéját, háromról feljegyezték, hogy vagyonos ember lett. Söne Joskó házat vett a külvárosban. Sok kicsi sokra megy - mondhatnánk. Egy másik Duna-vizes a lányának hozományként adta a terézvárosi vízhordás kizárólagos jogát. A harmadik kocsmát nyitott a Józsefvárosban. Mi lett volna a fogadó neve, ha nem Vizes csacsi.

Úgyhogy - bár már Hadrianus császár építtetett vízvezetéket Aquincumban, és Zsigmond király is bevezettette a vizet 1416-ban a budai Várba, nem is szólva a számtalan taposómalmos középkori vízemelő szerkezetről - Pest-Buda első igazi vízvezetéke a Duna-vizes ember volt. Egy szamár, egy asszony, egy kordé, két puttony, hat hordó. Meg egy tót kislegény, aki előreszaladt és felvette a rendeléseket. Mert bár a nagy folyam vize egyre koszosabb lett, egyik járvány követte a másikat, és 1868 decemberében (a mai Országház helyén) Pest első vízműve is működni kezdett, a vezetékes víz csapnivaló volt, a szappan nem habzott benne, a lencse, bab, köles nem puhult meg, az íze a salétromot idézte. Aki tehette, nem itta meg. Minek is itták volna? Pest-Buda népe emberemlékezet óta bort ivott. A budai, budafoki svábok, szentendrei rácok megszállottan termesztették a rakszőlőt, a mézesfehéret, a budai zöldet, a szlankamenkát, a sashegyi vörös, a cirfandli, az ottonel egyetlen asztalról sem hiányzott. A víz csak akkor kezdett felértékelődni, amikor a szőlők ragálya, a filoxéra kipusztította a budai szőlőket és a bor ára az egekbe emelkedett. De sokan ekkor sem fanyalodtak rá a vízre. Hiszen a borban bölcsesség, a sörben szabadság, a vízben baktérium rejtőzik.

hetivalasz.hu - Vinkó József

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (5579) Tv fotel (65) Tereb (138) Belföld (6) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (33) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Vetítő (30) Sport (729) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1458) Történelem (14) Mozaik (83) Jobbegyenes (2114) Életmód (1) Politika (1578) Gazdaság (662) Heti lámpás (255) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (505) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>