Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
31b0a7804fd5bb02bbe5b748d0b83322.jpg

Szellem a fazékból - Hembörger

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Honfitársaim! Hogy a japánok alacsonyak és bőrük sárga, azért van, mert évszázadok óta rizst eszünk meg halat.

Ha mostantól McDonald’s hamburgert és hasábburgonyát fogyasztunk, megnövünk, bőrünk kifehéredik, hajunk kiszőkül!” Fudzsita Den japán reklámszakember írta ezt a szöveget az 1970- es évek elején, amikor a McDonald-vírust Ázsiában terjeszteni kezdték.

A Happy Meal tehát sokkal több, mint egyszerű étel. A burger maga a megtestesült álom: stílus, életfelfogás, a kapitalizmus és a szabadság jelképe. Nem uniformizmus, miként kritikusai állítják, ellenkezőleg: a sokszínűség szimbóluma. Mint az Egyesült Államok első jelmondata: E pluribus unum, vagyis: Egy a sokféléből. Boldog moslék, amelyért minden társadalmi és etnikai réteg rajong – a bölcsőtől a koporsóig. Az első spatulát – amellyel Walter Anderson wichitai szakács 1916-ban megfordította a grillen a húspogácsát – az ohiói történeti társaság klimatizált vitrinjében őrzik, mint valami ereklyét. Időnként körbeviszik, mint mi a Szent Jobbot.

A hamburger tehát kultikus étek. A kulináris és a kulturális gyarmatosítás eszköze.

Filmek címében, irodalmi művek tucatjában szerepel Tom Wolfe-tól Sinclair Lewisig. George Lucas legendás filmjében, az American Graffitiben a Mels drive-in hamburger étterem áll az események középpontjában. Andy Warhol figyelmeztet rá, hogy a manhattani Modern Művészetek Múzeumában látható a pop art egyik legismertebb műtárgya, Claes Oldenburg 1962-es dupla sajtburgere, a Dual Hamburgers. Virna Lisi filmcsillag is egy hamburgeren ül meztelenül, Chaplin pedig óriásburgert ölelget a kölyök helyett a tréfás plakáton. Van burger formájú telefon, családi ágy, a Popeye című rajzfilmsorozatban burgert fal Wimpy, de Hamburger Hillnek nevezik a híres 937-es magaslatot is, ahol a vietkongok 1969-ben úgy darálták le az amerikai katonákat, mint McDonald üzemeiben a hamburgerhúst.

Természetesen nem igaz, hogy a rómaiak, a mongolok ismerték a burgert, az nyers tatárbeefsteak lehetett. Mese az is, hogy szerepel a brit Hannah Glasse 1758-as szakácskönyvében. Az a hamburgi kolbász receptje. Tévedés az is, hogy a burger ötletét német bevándorlók hozták Hamburg kikötőjéből. Sokkal valószínűbb, hogy az étel a Buffalo közeli amerikai kisvárosról, Hamburgról kapta a nevét. A vidéki vásárokon a Menches fivérek marhahússal kísérleteztek lacikonyhájukon (akkoriban épp sertéspestis dúlt a környéken), ők nevezték el 1885-ben a fasírtot hamburgernek. New York állam közgyűlése mindenesetre elfogadta a szlogent: A hamburger New York ajándéka a világkonyhának!

Mások szerint a legendás étel New Haven városában, esetleg az oklahomai Tulsában, netán a New York-i Delmonico étteremben született, ahol 1894-ben már szerepelt is az étlapon (tíz centes áron), ám ez a legenda is megdőlt, a nyomda, amelyik az étlapot kiadta, ekkor még nem is működött. Tartja magát az a változat is, hogy először a St. Louisban 1904-ben rendezett világkiállításon, Bilby papa konyháján lehetett Hamburg pogácsát kapni.

A valóság az, hogy ezek az elődök feltehetően csak szendvicsváltozatok voltak. A ruganyos, kerek, édeskés barna zsömlét Walter Anderson találta fel. Ő zseni volt, mint Edison. A hamburger meg remekmű, mint a hexameter. Wichitában nyitotta első éttermet 1921-ben a White Castle lánc. A hamburger öt centbe került. Hogy aztán ebből a szerény üzletből hogyan lett Burger King–McDonald’s–Wendy’s burgerháború, és miért lett az elmúlt ötven évben háromszor édesebb a zsemle, és hogy került a levesbe a hasábburgonya és a ketchup, az már másik történet. Nem túl vidám. De hát az élet sem habos torta. Bocsánat: hembörger.

Vinkó József - ]]>www.valasz.hu
]]>
Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Vetítő (30) Heti lámpás (313) Tereb (146) Politika (1582) Mondom a magamét (7603) Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Történelem (18) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Belföld (11) Életmód (1) Jobbegyenes (2804) Szépségápolás (15) Egészség (50) Gazdaság (709) Nézőpont (1) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>