Ma 2024 június 18. Arnold, Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
18ba50487152e8fb18d738d67a88a047.jpg

Szellem a fazékból - Győztes tányérok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ne áltassuk magunkat. Aki a Bocuse d'Or szakácsversenyen főz, nem a mi kegyeinket keresi. Az a szakács, aki, a nemzeti selejtezőt megnyerve, több hónapos tréninggel a háta mögött az európai selejtezőn versenyez, nem a pájslira és a töltött paprikára gondol. Hanem a zsűrire.

A belga Pierre Wynantsra, a Comme chez Soi étterem megálmodójára, Yves Mattagne-ra, a két Michelin-csillagos Sea Grill konyhafőnökére, a brazil Alex Atalára, a D.O.M. (Deo Optimus Maximus) agytrösztjére, azokra a svéd, dán, angol, olasz és spanyol séfekre, akik a tányérjait pontozzák majd. Olyan ízharmóniát kell teremtenie, amit a legtöbb zsűritag ismer és elfogad. Itt az Erős Pista éppoly biztos bukás, mint a Mackó sajt. És ez akkor is igaz, ha sokan makacsul hajtogatják, hogy a magyar konyha épp akkor veszíti el identitását, ha csorgó nyállal lohol a trendi világkonyha után.

Széll Tamás nem lohol semmi után. Ő megtanulta a leckét. Felismerte, hogy a Bocuse d'Or olyan, mint a Forma-1. Vagy a hollywoodi Oscar-gála. (Nem véletlen nevezik a szakácsok Oscar-díjának.) Ha nyerni akarsz, alkalmazkodnod kell a szabályokhoz. Ezek pedig kegyetlenül nehezek. Lehet egy commis-d, azaz segéded (mondjuk Garai Ádám), kapsz két darab (egyenként 1,7-2 kilogrammos) feketelábú, Label Rouge eredetvédett, "kapirgálós" csirkét, hét darab (6-800 grammos) doveri nyelvhalat meg egy kilogramm szürkegarnélát, s ebből kell hatodfél óra alatt (a magaddal hozott zöldségalapanyagokkal együtt) tíz csirke- és 14 halastálat készítened, legalább háromféle körettel. Mondjuk nyelvhalat zöldborsós garnélasalátával, libamáj-zöldalma terrine-t csirkecombból készített rilette-tel.

Ez nem hagyományos főzőverseny - ez ékszerkiállítás. Látvány és harmónia. Szerzői konyha klasszikus alapokon. Precizitás, technikai tudás, kreativitás és hidegvér. Meg biztos háttér. Mint a bokszutca a Grand Prix-n. A tavaly újjászerveződött Magyar Bocuse d'Or Akadémia, a Hungexpo, a Metro áruház, a Magyar Gasztronómiai Egyesület, valamint a Michelin-csillagos Onyx étterem, ahol Széll Tamás mint sous-chef dolgozik. Egy tréner (Hamvas Zoltán, a Gerbeaud Ház igazgatója), egy tanácsadó (a norvég Geir Skeie, a szakácsolimpia 2009-es győztese), aki ismeri a kulisszatitkokat, továbbá közel kétszáz csirke és nyelvhal, amit kedvedre bonthatsz, filézhetsz, párolhatsz és süthetsz. No meg legalább nyolcmillió forint. Ebből nulla az állami.

Pedig országimázsnak nem semmi, amikor húsz versenyzőből kilencedikként, a házigazda belga Robrecht Wissels mögött néhány ponttal lemaradva a világdöntőbe jut Széll Tamás. A lyoni döntő (2013. január 29-30.) így áll össze: 12 európai ország (Norvégia, Svédország, Dánia, Izland, Franciaország, Nagy-Britannia, Svájc, Belgium, Magyarország, Finnország, Észtország és Hollandia), Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, három dél-amerikai (Brazília, Guatemala, Mexikó), négy ázsiai ország, és két szabadjegyes versenyző, akit a rendezők szabadon kiválaszthatnak. Ebbe a mezőnybe magyar versenyző még soha nem jutott be.

Azt pedig, hogy a gasztronómia mennyire stratégiai ágazat, mi sem bizonyítja jobban, mint a francia séfek kétségbeesett levele, amelyet Sarkozy elnöknek írtak. Nem elég, hogy az északi országok 2011-ben már elorozták a szakácsolimpia első három helyét, most már Izland is megelőzte Franciaországot. Ez katasztrófa. Legalább akkora, mint a klímaváltozás. A francia hegemóniának amúgy is vége. Ha így folytatódik, az ínyencek nem a verseny névadójának, a három Michelin-csillagos, 86 éves Paul Bocuse-nek az éttermébe járnak majd, hanem Dániába. Esetleg Izlandra. Ami a franciák szemében már egyenlő a nemzethalállal.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (319) Autómánia (61) Mozaik (83) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Mondom a magamét (7657) Gazdaság (711) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Kultúra (9) Nézőpont (1) Egészség (50) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2815) Vetítő (30) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>