Ma 2023 december 02. Melinda, Vivien napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
c38dff759aeb592f8ca9e53671f8b3fe.jpg

Szellem a fazékból - Buddha átugrott a kerítésen

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ez egy leves neve. A délkelet-kínai Fucsien tartományból származik, eredetének három változata ismert.

Az elsőben a Szung dinasztia idején (960– 1279) egy fiatal szerzetes titokban levest főzött a kolostorkertben, de a főapát megérezte a mennyei illatot. A szerzetes úgy menekült, hogy fogta a fazekat és átugrott a kerítésen. A második verzió szerint az ételt a Csing dinasztia (1644–1912) korában készítette egy híres szakács. Zheng Chunfa olyan levest álmodott, ami magába zárja a kínai konyha minden zamatát, „a hosszú élet” és az „életöröm” ígéretét. A legköltőibb a harmadik magyarázat.

Egy tehetős han kereskedő különleges levessel készült lánya esküvőjére. A kilenc ínyencség nevű fogást (amelyben együtt főtt minden finomság, „amit a föld, a tenger és az égbolt adott”) napokig gyöngyöztették a kertjükben. A szomszédban egy nagy fallal körülkerített buddhista kolostor állott. Buddha (aki épp itt tartózkodott) a harmadik napon nem bírt ellenállni az illatoknak, átugrott a kerítésen, és – megszegve fogadalmait – lakmározni kezdett. Aztán visszaugrott a kolostorba. Elvégre a megvilágosodáshoz a gasztronómián keresztül is vezethet ösvény: a helyes szaglás, a helyes gondolkodás, a helyes cselekvés, a helyes ízlelés, a helyes elmélyedés.

A kilenc ínyencség a kínai konyha legmeghökkentőbb fogása. Elkészítése gyerekjáték. Először a tengeri uborkának fogunk neki, ami a nevével ellentétben állat. Két napig hideg vízben áztatjuk, majd felvágjuk, kikaparjuk, közben elöntjük a nyálkát, amit ereszt. Aztán három napig forraljuk. Közben muszlinsálba tekergetjük a cápauszonyokat, hogy megtartsák formájukat. Ezeket is vízbe áztatjuk, de ehhez adunk két evőkanál ecetet is. Munka közben nem gondolunk arra, hogy a kínaiak a kifogott cápának levágják az uszonyait és a csonka állatot visszaeresztik az óceánba, hanem a beáztatott cápauszonyt húslevesben és rizsborban, zsír, zúzott gyömbér és apróra vágott mogyoróhagyma keverékében pergeljük. Majd leszűrjük, lecsöpögtetjük. Ugyanezt tesszük az abalone-csigával és a Szent Jakab-kagylóval is. Amíg csöpögnek, félbe, majd négyrét vágjuk a disznókörmöket. Megtisztítjuk a bambuszrügyet, és fedő alatt megfőzzük. Aztán kivesszük a vízből, és hosszában négy darabra vágjuk. Pihenésképp bedörzsölhetjük sóval a csirke bőrét. A csirkét és a bárányt is 12 darabra vágjuk. A füstölt sonkát felforraljuk, majd közepes lángon főzzük. Hagyjuk lehűlni, majd ezt is 12 egyenlő darabra vágjuk. A hógombát áztassuk forró vízbe, szűrjük le. A fürjtojásokat hét percig főzzük, majd kihűlés után pucoljuk meg. Aztán tegyünk mindent a hűtőbe és menjünk aludni.

Másnap felforrósíthatjuk a wokot. Mogyoróolajban megsütjük a jégcsapretket, a répát, a bambuszrügyet, a fürjtojást, de mindig friss olajban. Aztán mindent vegyünk ki, tegyük be a fahéjat, csillagánizst és a hagymák felét. Süssük egy percig. Adjuk hozzá a csirkét, és süssük öt percig. Ismételjük meg ugyanezt külön-külön a disznókörömmel, a báránnyal. Majd tegyünk mindent egy nagyobb edénybe. Adjuk hozzá a rizsbort, a csirkehúslevest, a cukrot, és keverjük össze. Fedjük le, és közepes lángon forraljuk fel. Adjunk hozzá szójaszószt. Közben a cápauszonyt, az abalone-t és a füstölt sonkát csomagoljuk gézbe. (Muszlinsál is megteszi.) Aztán vegyünk egy óriás cserépedényt, és helyezzük bele a hozzávalókat: köröm, bárány, csirke, gézcsomagok. Öntsünk rá főzőlevet. Fedjük le lótuszlevéllel, és tegyük rá a fedőt. Amikor kész, vegyük fel a kabátunkat és utazzunk el Londonba. A Michelin-csillagos Kai Mayfair étteremben – feltéve, ha öt nappal előre megrendeljük – megkóstolhatjuk a fenséges levest 60 ezer forintért. De még mindig olcsóbb, mint ha az én receptemet követnék.

Vinkó József - hetivalasz.hu

Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (10) Szépségápolás (15) Életmód (1) Tereb (146) Politika (1581) Flag gondolja (34) Mondom a magamét (7244) Gazdaság (693) Tv fotel (65) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (531) Nagyvilág (1309) Történelem (16) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Mozi világ (440) Autómánia (61) Vetítő (30) Egészség (50) Sport (729) Jobbegyenes (2722) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Heti lámpás (281) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>