Ma 2024 február 29. Anonymus napja van. Holnap Albin napja lesz.
cdc9f1024e2c010664e4ec4852ceafa8.jpg

Szellem a fazékból - Forradalmi szakácskönyv

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A német épp befejezi ebédjét, feláll, biccent és azt mondja: Mahlzeit. A lengyel felugrik, ő is bemutatkozik: Zaturek. Így megy ez három napon át a panzió kétszemélyes asztalánál, mígnem a lengyel megkérdezi a háziakat, miért mutatkozik be mindennap a német.

A "Mahlzeit" nem a neve, hanem azt jelenti, Jó étvágyat! - felelik. Elszégyelli magát a lengyel, és a következő nap, elsőként befejezve az ebédjét, diadalmasan felugrik: "Mahlzeit!" Ám a német is tudja, mi az előzékenység, meghajtja magát és tűrhető kiejtéssel azt mondja: Zaturek!

Karinthy Frigyes számtalan más kulináris témájú humoreszket írt. Hol azon dohog, hogy a kávét a tengerbe öntik, a mazsolából kenyeret sütnek, hol rákászni indul Huszár Pufival és marhalépet kötnek a hálók fenekére, arra gerjed a rák. Az író szereti a gyomrát és a társaságot. A Vásárcsarnok kegyhely: "Mindig is szerettem a gyomornak, szemnek, szájnak és nyelőcsőnek ez áhítatos templomát. Lehet, hogy mészárosok voltak őseim között."

Marinetti hatására forradalmi szakácskönyvet szerkeszt. Az olasz költő a rizottó és a spagetti béklyójából akarta kiszabadítani hazáját, Karinthy a magyar viszonyokhoz alkalmazza receptjeit. A Barátnőfüle például két barátnő füléből készül: "Vágd le a fülüket, rizsporban habarva tedd tepsibe, próbáld őket pirítani néhány sikamlós viccel, és ha nem pirulnak, hozzáláthatsz a töltelék elkészítéséhez. Az egyiket töltsd meg apróra vágott pletykával a másik barátnőt illetően, hengergesd meg, sustorgasd a fül mögül vett hájjal", aztán "a füleket ragaszd vissza eredeti helyükre, esetleg megfordítva, úgy még ízletesebb. Harapdálás előtt pár csepp ízlés szerinti parfüm." Hasonló alapossággal készül a "Húsos fazék, képviselő módra" is. Itt a pártvezér fejéből vett zsiradékkal kell megkenni az ellenzék vezérének kezét, míg csúszóssá nem lesz, közben "lassú tűzön" két vasat kell tűzben tartani, hiszen nem tudni, ki marad kormányon.


A vendégfogadás annyira izgatja, hogy illemtant ír Vendéget látni, vendégnek lenni címmel. Az apró könyvecskét (amihez Gundel Károly ad tanácsokat) pesti viccel kezdi: Megkérdezik Pistikét, mi szeretne lenni felnőttkorában. "Vendég szeretnék lenni Budapesten" - mondja. Az író sorra veszi a vendégfogadás buktatóit, a meghívótól a feketekávéig, s kacagtató képet fest a zsugori házigazdáról éppúgy, mint az ingyenevőről.

A nyarakat Siófokon tölti a Vitéz Panzióban. Imádja a város hangulatát, a fogadót, ahol hajdan a fuvarosok szálltak meg, a kaszinók éjszakai életét, a fürdőtelep zsibongását. A Vitéz Panzióban halt meg 75 éve, augusztus 29-én. Előző nap még Rejtő Jenővel kvaterkázott hajnalig, aztán felment a szobájába, hogy megírjon egy karcolatot, de agyvérzést kapott.

Sokan azt gondolták, hogy a Batthyány utcai házból irodalmi emlékhely lesz. A 84 éves Hegedüs Sándor (aki 17 évig dolgozott az épületben) megszállottan készült az évfordulóra. Levelekkel bombázta a hivatalokat, emlékkiállítást tervezett, kapcsolatba lépett az író unokájával, küzdött, érvelt. Nem történt semmi. A "hálátlan város" azzal ünnepelte meg az évfordulót, hogy eladásra kínálta az épületet 114 millió forint kikiáltási áron. Minden védettség nélkül.

Mit lehet tenni? Leülhetünk a ház előtti kőpadra, fölöttünk az emléktábla, amit 1959-ben a Kádár-rezsim állított "az irodalmi karikatúra megteremtőjének", és eltöprenghetünk az író szavain: "Humorban nem ismerek tréfát."

Városvezetésben sem - tehetnénk hozzá.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Történelem (17) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Kultúra (6) Heti lámpás (306) Gazdaság (699) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Sport (729) Mozi világ (440) Politika (1582) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1309) Tereb (146) Irodalmi kávéház (535) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Jobbegyenes (2764) Autómánia (61) Belföld (10) Mondom a magamét (7429)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>