Ma 2023 október 03. Helga napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
52dba8e6a7b98c27527627fdee969480.jpg

Szellem a fazékból - A költők hasa

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A régi magyar életben keszeg ember nem lehetett alispán. Kár volt világra jönnie. A papok körében kerek cipóhasak divatoztak, az ügyvédek hegyes pocakkal jártak, a kormánypártiak potrohot eresztettek, az ellenzék bendőt nevelt.

Derékban még a költők is megszélesedtek, mint Arany János vagy Vörösmarty Mihály. Ady Endre is vállas lett hasban, pedig ő a Három Hollóban legföljebb egy kis zaftos virslit vagy hagymás heringet küldött a bor után. Ki hitte volna el Móricz Zsigmondnak, hogy a töltött káposztába bele lehet pusztulni, ha kákabélű az ember? És Mikszáth hasa? A megtestesült tekintély. Az csak irodalmi közhely, hogy a girhes költő jobb poéta. Miként Heltai Jenő gondolta a két bagdadi lantosról, a Sovány meg a Kövér Izsákról szóló meséjében. Magyarországon (ha életben marad) még Petőfi Sándor is kigömbölyödött volna, jóllehet ő a túrós tésztán kívül kevés étket említ a műveiben. (Kivéve a tejfölös tormamártást, amit a kritikusok mellett a legjobban utált a világon.)

"Dagadt has: derűs szív" - írta a római Plautus is, márpedig őt maga Shakespeare tekintette mesterének. Shelley és Byron imádták a reszelt szerecsendióval megszórt vajas kenyeret, az itáliai Tasso a cukrozott salátát, Jékely Zoltán a majoránnás pacsirtasültet, Zelk Zoltán a káposztás cvekedlit, Berda József meg egyenesen eposzi magaslatokba emelt egy-egy jobb falatot. Az újpesti Villon, a "haspókok védőszentje" ódát írt a birka- és csülökpörkölthöz, a töltött káposztához, az illatos-ízes húsleveshez, szabályos dührohamot kapott a lelketlen, hanyag hentesek láttán, akik "hullaszagú", avas töpörtyűt kínáltak. Berda kedvence a kövér pörkölt volt, ami négyféle húsból (sertés, birka, liba, ökör) készült, négyféle borban külön-külön párolva, majd összeforralva. Számára az étel nem tárgya a költeménynek, hanem maga a költemény. Jóllakni a gutaütésig kell, és ha túlélted, kezdheted elölről.
 

Van valami közös főzésben és halálban. Tudta ezt a nagybeteg Petri György is, amikor utolsó verseiben összekeverte a kettőt: "Mint ínyenc a húsos cubákokat, csontig lerágom végnapjaimat" - írta. Elvégre a költő emberszakács is, étel és élet összerímelnek. "Vesd meg az erkölcsi fertőt / végy egy kiló marhafartőt, / ne hallgass talk-show zöldséget, / végy két kiló leveszöldséget, / soha ne váltsál párt-színt, / inkább végy még egy szép darab hátszínt." Petri verses szakácskönyvet akart írni, amiben minden a helyére kerül. "És a legvégén, talán jóllehet tétován, / mint egy pongyolán kimért sütemény összeáll / egy félig rántotta, félig kocsonyaszerű halál."

A tűzhely füstje még József Attilát is megcsapta. A nővérének Párizsból írt levélben azt kéri, küldjön neki csomagban Jolán bablevest csipetkével és kolbászreszelékkel. Többnyire írótársai hívták meg ebédre. A Japán kávéházban gombás pontyra, az újpesti Vágner vendéglőben (éppen Berda József) pörköltre. A gyomor örömei nem nagyon izgatták. Ezért meglepő Kínálgató című verse, amit a nővére vacsorájára írt 1930-ban. Íme, néhány konyhai rigmus:

Csigaleves: "E levestől mennek falnak / Kik belőle sokat falnak!"
Halmajonéz: "Majonézből bármily kevés, / Harmadnapos hideglelés."
Pulykamell jó asszony módra: "Pulykamelltől hull a hajad, / Jobb tehát ha tálban marad."
Uborka: "Ludtalpat kapsz uborkától / Ne is égy belőle mától."
Feketekávé: "A fekete török átok - / De hát úgyis megisszátok."

Mindezek tetejében itt a régi szabály, hogy csak mértékkel egyél, igyál. Kinek hinnénk el, ha nem éppen őneki? "Kövérség korai vénség, / Tehát móddal ó vendégség / Az angyalok sose esznek / Mégis gyönyörűek lesznek."

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (10) Flag gondolja (34) Jobbegyenes (2685) Gasztronómia (539) Gazdaság (689) Vetítő (30) Tereb (145) Történelem (16) Tv fotel (65) Nagyvilág (1309) Életmód (1) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (530) Autómánia (61) Sport (729) Mondom a magamét (7110) Politika (1581) Heti lámpás (276) Szépségápolás (15) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>