Ma 2023 március 30. Zalán napja van. Holnap Árpád napja lesz.
673f38869060da2b2f42e9897c52b84e.jpg

Szellem a fazékból - Gastronomika 2012

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

"Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta." Rejtő halhatatlan sorai jutnak eszembe, ahogy ülünk San Sebastian külvárosában, a Portuetxe nevű baszk grillétterem különtermében.

A világ ma már leghíresebb gasztronómiai kongresszusa, a Gastronomika vendégei vagyunk. Húsz-egynéhány ország hetven szakújságírója. Srégen az asztalsarkon kedélyes skót, vele szemben kanadai rádiós hölgy, mellettem New Yorkban élő emigráns orosz író, átellenben a Newsweek londoni tudósítója, szemben a horvát Ice and Pice magazin riportere és tulajdonosa. Épp a chuletánál (parázson grillezett, vérben tocsogó marharostélyosnál) tartunk, amikor megüti fülemet a skót mondata. A magyar konyháról beszél. Hogy kitettek eléjük egy bödön disznózsírt, pirospaprikát meg ropogós kenyeret, ez volt a vacsora. "Van egy jó hallevesük is" - mondja a kanadai újságírónő. "Igen, a csorba" - helyesel az orosz, és kérdően rám tekint. A falat cigányútra szalad, fuldokolva akarom mondani, hogy a csorbát még Kövi Pál is román levesnek tartotta, de a horvátok megelőznek: "Más is van - mondják -, a gulyás."

Aztán hallgatnak. Én levegőért kapkodok, ők láthatóan erősen gondolkodnak, mi van még. "Porkolt" - nyögi ki végül a zágrábi riporter. "És a tokaji!" - vágja ki a tromfot a kanadai. És elégedetten koccintanak, összeszedték közös munkával, amit a magyar konyháról - szerintük - tudni érdemes.

Azon gondolkodom, miként magyarázzam el nekik, hogy a magyar konyha "világhírű". Csak ők ezt nem tudják. Hogy mi idehaza megasztárok vagyunk. Még akkor is, ha Bíró Lajos koppenhágai bisztróján kívül Európában már alig működik magyar étterem, és ha a Wine Enthusiast Magazine legfrissebb százas borlistájára nem tudott felkerülni egyetlen magyar bor sem.

Ahogy a világ lát minket, és ahogy mi látjuk önmagunkat. A kettő közötti különbség az életünk. A kulinária világszínpadán mi most nem kaptunk szerepet. A négynapos konferencián (hatvan séf, 250 előadás, 13 ezer látogató) Magyarország neve el sem hangzik. Egyedül Massimo Bottura említ bennünket előadása kezdetén: "Most szétszaggatjuk Olaszországot, mint annak idején a hun dinasztia." Nem félreértés, ki is írják a kivetítőn: "like the Hun Dynasty". A gasztrofenegyerek nyilván a Han-dinasztiát keveri össze a hunokkal. Mint az orosz étteremkritikus a halászlevet a csorbával.

Mit mondhatnánk nekik? Amikor René Redzepit, a világ legjobb szakácsát kérdezzük, mit tud rólunk, szinte bocsánatkérően mondja: "gulash, tokaj". Ezt válaszolja Paul Bocuse is. Mindenki a gulyást ismeri. De azt is Bécsben kóstolták.

A világ máshol tart. Redzepi az ízek pusztulásáról, a fenntartható tengeri élelmiszerforrásokról beszél, és körbeadja a résztvevőknek azt a hangyát, amit koppenhágai éttermében (Noma) citromfű helyett használ. Hiszen ez a növény Dániában nem terem. A hangyák vígan szaladgálnak a tálkában, Baszkföldön már híresebbek, mint nemzeti jelképünk, a gulyás.

A macedón származású dán Redzepi a baszkoknak köszön mindent (évekig spórolt, hogy az Arzak család háromcsillagos éttermébe bejusson), a baszkok a gallokra hivatkoznak ("mindnyájan a franciák köpönyegéből bújtunk elő" - mondja Juan Mari Arzak, az új baszk konyha atyja), a skandinávok katalán, a spanyolok japán hatásról beszélnek. Tökéletes az összhang a séfek, a különböző stílusok és irányzatok között. Csak mi hápogunk, hogy minket mellőznek. El kellene végre döntenünk, honnan jöttünk és merre tartunk. És az nem jó válasz, hogy az Utasellátó büféből tartunk a Tescóba.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Életmód (1) Egészség (50) Politika (1581) Történelem (15) Sport (729) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (6) Jobbegyenes (2578) Tereb (142) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (519) Titkok és talányok (12) Gazdaság (676) Vetítő (30) Mozaik (83) Nagyvilág (1306) Tv fotel (65) Mondom a magamét (6709) Belföld (8) Gasztronómia (539) Heti lámpás (261)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>