Ma 2023 október 03. Helga napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
de8ef5f32866122601e2622448558a99.jpg

Szellem a fazékból - A jó evés a legjobb mulatság!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szegény Jókai, rá se ismerne a róla elnevezett bablevesre. "Füstölt malac köröm babba főzve", ő ezt szerette. Nem tett abba se zöldséget, se csipetkét, de főként nem csülköt Laborfalvi Róza (az író színésznő felesége), hanem lóbab, sűrű rántás, kocsonyássá főtt disznóláb adta az ízét.

Ahogy A kőszívű ember fiai című regényében írta: "- Nos, Pál úr, mi ma az ebéd? - kérdi a hazaérkező kapitány. - Hát, görögolvasó - felel Pál úr karakán flegmával. - Az jó lehet, s mi főtt bele? - Angyalbakancs". A különös receptet maga az író magyarázza meg: a jó bableveshez akkora nagy szemű paszuly kell, mint "a görög szerzetesek rózsafüzérje", a füstölt disznóláb meg formára olyan, mint "az angyalok lábbelije".

Ilyen leves készült a Jókai-villában 1868 őszén is. "Ismeretesek ezek a szüretek, öreg újságírók csacsogásai nyomán - írja Mikszáth Kálmán. - A bográcsban főtt pompás birkapörköltek..., a nyárson sült csirkék, melyek lassú tűzön lassan pirulnak, sülnek, s ezalatt maga a gazda folytonosan szalonnadarabokat forgat fölöttük... Míg ezek künn a szabad tűzön sülnek, ott bent a konyhában bableves fő disznó körmivel, egy fazékban töltött káposzta rotyog, pöfög, orrjával, dagadóval, a kemencében pedig a finom túrós, kapros lepény sül, Jókai kedvenc ételeinek, melyek mind halálosak, a legkedvesebbike." Kíváncsi lennék, főznek-e ilyen bablevest Balatonfüreden, a Koloska-völgyben, ahol a Jókai-napok keretében idén hatodszor rendezik meg a bablevesfőző versenyt. Mert az, hogy a tejfölös, ecetes, csülkös levesnek semmi köze Róza asszony remekéhez, napnál világosabb. Későbbi kreáció a káposztás, köménymagos, tökös változat is. De közelít-e az eredetihez az erdélyi szárazbableves? Vagy az, amelyikbe a Jókai-rajongók sült kolbászt raknak?


A választ nem szeretném elkapkodni. Mert ha igaz, hogy (ideológiai értelemben) az ország kettészakadt (s egy politikai hetilap számára ez nem tréfadolog), akkor kulináris szempontból a helyzet még súlyosabb. Bablevesügyben ugyanis három párt van. Csülökpárt, körömpárt, kolbászpárt. (Már ugye, ha nem vacakolunk azon a kérdésen, hogy a disznólábat hosszába vagy keresztbe vágjuk-e. Mert szakadár körömpártiak szerint ez utóbbi esetben nem bableves a végeredmény, hanem hígított körömpörkölt.) Szóval: mi főjön a levesben? Ez élet-halál kérdése.

Babcuspájzügyben a nemzeti széthúzás fő okozója persze maga Jókai. Amikor a XIX. század vége felé Ignotus (aki Emma asszony álnéven szakácskönyvet szerkesztett) receptet kért az írófejedelemtől, a neves ínyenc a következő kifogással élt: "Megpróbáltam konyhareceptet írni, de semmi jóízű dolog nem sült ki belőle. Asszonyaink jobban értenek ehhez." A papucsférj hangja ez (mondaná a lánglelkű Petőfi), de hát Laborfalvi kemény asszony, s az öregedő regényíró már akkor tudta, hogy "A szerelem oltárán elhamvadnak a lángok, de a tűzhely vonzereje örökké tart."


Nem is közölt egyetlen árva receptet se. Soha. Csak telehintette műveit talányos ételnevekkel. Nála a darás tészta: "tűzkő, homokkal", a halászlé: "halászos leves", a flambírozott, fűszeres puncs: "krampampuli", a patkó alakú sütemény: "katakönyöke", a savóban főtt puliszka: "bálmos". De szerepel a regényekben "kaszás lé", "mustos pecsenye", "pehelykönnyű pánkó" (fánk), "tojásos gólyahepp" is. Főzelékféle volt a "macskanadrág", a "vastagétel", a "harmatkása". Az ehetetlen kenyér "záklyás vakarcs", az összeragadt galuska "nyögvenyelő". Ám legjobban a "borsóhurka" bőszítette fel. (Német szokás volt disznóbélbe tölteni a passzírozott borsót.) A nagy mesemondó szerint ez a recept a sertés "méltóságának lealacsonyítása".

Az említett étkek többsége mára persze feledésbe merült; nemhogy megfőzni nem tudná senki, de olykor megfejtésük is rejtély. Pedig mindegyik hamisítatlan népi étel! Mert bár Jókai kis étkű volt, igazi ínyenc maradt haláláig. Nem véletlenül szokta mondogatni: "A jó evés a legjobb mulatság."

Vinkó József, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Politika (1581) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Vetítő (30) Sport (729) Szépségápolás (15) Gazdaság (689) Életmód (1) Mondom a magamét (7110) Gasztronómia (539) Történelem (16) Irodalmi kávéház (530) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2685) Nagyvilág (1309) Tereb (145) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Mozaik (83) Heti lámpás (276) Flag gondolja (34) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Belföld (10) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>