Ma 2024 július 22. Magdolna napja van. Holnap Lenke napja lesz.
bf8c7d1a1a332f16f41e84c56ab600a7.jpg

Mesebeli Afrika - Gasztrotúra: Botswana

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A következő poszttal sorozatot szeretnék teremteni az oldalon, miután mostanában rendkívüli mértékben túlsúlyba kerültek a politikai-gazdasági jellegű írások, szükségét érzem, hogy egy teljesen más területen is körülnézzünk, hiszen a mindennapi Afrika, az emberek mindennapi élete nem igazán a politika és a gazdaság körül forog (leszámítva a konfliktus-zónákban élő ártatlanokét).

Tradicionális ételek terén a sokak által kulturális fertőnek tartott Afrika rendkívül gazdag választékkal rendelkezik, európai szemmel (ízlelőbimbóval) szinte fel sem tudjuk fogni, mi minden kerül egy-egy afrikai család asztalára, és ezt most egyáltalán nem negatív értelemben kell érteni.

Első kitekintésünk állomása a politikai (és durvább) csatározásoktól általában mentes dél-afrikai ország, Botswana, amelynek ételei alapanyagukat tekintve általában nem számítanak annyira különlegesnek, persze az elkészítés módja ezeket az ételeket is egyedivé teszi. Húsokat tekintve egyértelműen a marhahús a legfontosabb és legnépszerűbb, de a különböző botswanai népcsoportok általánosságban nem vetik meg a juh-, bárány- vagy csirkehúst sem és ahol a földrajzi lehetőségek lehetővé teszik, a halfogyasztás is gyakori. A legkedveltebb és leggyakrabban termesztett gabonafélék a cirok és a kukorica, zöldségek és gyümölcsök tekintetében pedig óriási a skála: spenót, káposzta, hagyma, édesburgonya, paradicsom, görögdinnye, egyéb dinnyefélék, marula és még sorolhatnánk a bőségesen megtalálható zöldség-, gyümölcsfélék listáját.

]]>seswaa]]>

A világhírű márkák (Coca-Cola stb.) előretörése ellenére a nemzeti italok egyáltalán nem szorultak még háttérbe, az ország nemzeti söreinek a helyben gyártott Castle és Lion sörök számítanak, de az otthon készített gyömbérsör és a bojalwa néven ismert, almaborhoz hasonló ízű sörnek is vannak rajongói. A rendkívül erős pálmabor és az égetett cukorból készült kgadi általában a turisták körében is népszerű, mint helyi különlegesség, ahogy a különböző helyi növényekből készült teák is. És akkor most lássunk néhány hagyományos botswanai fogást.

A seswaa (más néven chotlho) az egyik legnépszerűbb helyi fogás, főleg ünnepi alkalmakra készítik szinte mindig a férfiak, többnyire marhahúst főznek lassú tűzön egy üstben kizárólag só és víz hozzáadásával egészen addig, amíg nem puhul teljesen omlósra. Helytől függően helyi fűszerekkel és gyökerekkel is ízesítik. Jóval különlegesebb étel a serobe, amely általában a levágott állat (kecske, bárány stb.) belsőségeit, beleit, sokszor lábait tartalmazza, ezeket főzik szintén lassú tűzön akár órákig, a teljes megpuhulásig. Köretként gyakran fogyasztanak rizst, és a brit hatások is érezhetőek, népszerűek a különböző húspogácsák is. Egyébként egy vendég számára nyílt tűz felett, üstben főzni a legnagyobb megtiszteltetésnek számít és amúgy is, a botswanai népcsoportok mindegyike rendkívül vendégszerető.

]]>mopane]]>

Fontos napi étel a kása vagy bogobe, amelyet cirokból, kukoricából vagy kölesből készítenek forró vízben, folyamatos kevergetés mellett. Ennek bővebb változata a ting, amely esetében tejet, cukrot is adnak a kissé megerjesztett gabonához. Amennyiben a lehetőségek engedik, a tinghez és a bogobéhoz mindig fogyasztanak húst és zöldségeket is, így ez az étel általában megfelel a napi fő étkezésnek. Meglepő módon a kenyér és a lisztből készült ételek sokáig nem képezték részét a hagyományos botswanai menünek, csak az utóbbi évtizedekben tört előre ez az étrend és sok régióban (főként a sűrűbben lakott vidékeken) a napi étkezés részévé vált, “hagyományos” ételek is vannak már.

A vidéki területeken nagyon népszerű étel a morama, ami egy föld alatt növő hatalmas gyökér és ehető gombák “keveréke”. A hernyó kinézetre hajazó mopane féreg fogyasztása is népszerű, hamuban sütik, simán csak főzik, vagy zsírban sütik ki. A morogo névre hallgató vadspenót és a különböző hüvelyek is a napi étrend szoros részét képezik, tehát ahogy látható, a korlátozott lehetőségek ellenére is rendkívül változatos a botswanai hagyományos ételek felhozatala.

Az esetleges érdeklődőknek szívesen küldök linket/leírást.

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Mozi világ (440) Történelem (18) Gazdaság (713) Jobbegyenes (2825) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (322) Nézőpont (1) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (9) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Egészség (50) Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Szépségápolás (15) Sport (729) Belföld (11) Mondom a magamét (7725) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>