Ma 2024 szeptember 18. Diána napja van. Holnap Vilhelmina napja lesz.
491925ff2fed731954b64abc17505a76.jpg

Max konyhája - Energia szelet

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hívhatnánk akár Müzli szeletnek is. De erre már Garffyka elnevezte, ezért az én verzióm az Energiaszelet nevet kapta. Sokszor készített recept, de szánom-bánom bűnömet, nincs pontos receptúrám.

Készítése csak úgy érzésre. Ezért jobb Garffyka receptje , mert ott található pontos mennyiség is.
Tudom hogy van benn cukor, de egyrészt szabályozható a mennyisége, másrészt oldott állapotban van a szénhidrát, így a szervezet másként is dolgozza fel.
Az anyagokat mi választjuk, így biztosak lehetünk abban, hogy nem eszünk semmi olyat, amit nem szeretnénk.

        
Felhasználható alapanyagok, vagyis amit mi szoktunk bele rakni:

- szezámmag, lenmag, tök és napraforgó mag, ezek késsel egy kicsit megvágva,

- zabpehely, dió, mogyoró, mandula ez is egy kicsit durvára aprítva,
- corn flakes, mézes puffasztott rizs, csokis gabonapehely, ezek kézzel megtörve,
- grillázs morzsa, puffasztott rizs, 
- mazsola, aszalt meggy, áfonya, alma, barack és szilva, szintén késsel aprítva,
- kandírozott citrus és narancs kocka, citromhéj, reszelt csokoládé.
 

Fűszerezése:

- nagyon fontos összetevő egy csipet (citromos) só
- gyömbér, szegfűszeg, fahéj, ánizs vagy,
- mézeskalács, almás rétes fűszerkeverék
- vanília kivonat, citrom kivonat,

kötőanyagok:

- méz, (barna) cukor szirup, vagy szirup édesítőszerrel
- vaj, margarin, kókuszzsír
- teljes kiőrlésű rozsliszt

A vágott, aprított magokat, gyümölcsöket egy nagy tálba halmozzuk, és annyi liszttel hintjük meg, hogy ha összekeverjük, akkor mindent vonjon be. Ez kb. 3-4 ek liszt.
A mézet megmelegítjük, ha szirupot készítünk, ahhoz a cukrot a vízzel összefőzzük, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a zsiradékot.
A folyadékot a lisztes keverékhez adom, jól összekeverem.

Egy kiolajozott tepsibe (lehet alufóliával kibélelni), terítem, majd a kis segédeszközzel belepréselem. Nem sütöm, inkább csak szárítom, 140-150 C-on, vigyázva hogy ne égjen meg.

Ideális tízóraira vagy uzsonnára, vagy csak úgy rágcsálni, de celofánba bujtatva, akár gasztro ajándék is lehet.
A sok mag és szárított gyümölcs aránya változó, így mindig más ízű készül.

Jó étvágyat hozzá!

 
 
 
 
 
Max

]]>http://maxkonyhaja.blogspot.com/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Tereb (146) Gasztronómia (539) Belföld (11) Gazdaság (715) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7825) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (9) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2842) Flag gondolja (36) Heti lámpás (327) Egészség (50) Autómánia (61) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>