Ma 2021 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
2eecd5729154a141c634245fbbe8e67e.jpg

Max konyhája - Kétféle chili szósz

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ki ne találkozott volna az édes chili szósszal a boltok polcain? Elkészíthetjük otthon is ezeknek a szószoknak a saját verziónkat. Pár dolog, amit akár a sarki kisboltban is beszerezhetünk, nem is macerás, és egy grillezésnél megkérdezni: kóstoltad már a chili szószomat?

Édes-csípős chili szósz és a csak édes verzió

A csípős verzió:
 
Először kellemesen édes, majd megjelenik a csípős íz, de nem durván, hanem csak olyan kiegészítő íznek.
 
 
Azt a mennyiséget írom be, amit készítettem, nem kell sokat csinálni, hiszen pillanatok alatt összerakható.
 
Hozzávalók:
 
2 tk csípős paprika krém (erős pista vagy ennek bármilyen /akár házi/ változata, a piros arany nem jó, mert nagyon sós)
 
2 tk édes paprika krém (édes anna, vagy más verzió)
 
pár csepp szójaszósz
 
2 ek méz
 
1-1,5 tk (vörösbor ecet, almaecet, fehérbor ecet.. stb.)
 
1-2 tk növényi olaj (szezám, mogyoró, napraforgó, az olíva nem jó mert nagyon erős ízű)
 
3-4 szem ecetes chili paprika
 
A mézet keverjük ki az olajjal és az ecettel, majd keverjük bele a paprika krémeket és a szójaszószt. Kóstoljunk, és ha megfelelően édes-pikáns, jöhet bele a felaprított chili paprika.
 
Kóstoljunk újra, ha kell, korrigáljunk.
 
Édes verzió:
 
3-4 tk édes anna, csemege paprika krém
 
1-2 tk sűrített paradicsom krém
 
Só, bors
 
2-3 ek méz
 
2-3 tk (gyümölcs) ecet
 
2-3 tk (olíva) olaj
 
Keverjük össze, és ízesítsük kedvünkre.
 
Tegyük hűtőbe, legalább 2 órára, hogy az ízek összeérjenek.
 
Az alapanyagokról:
 
Paprikakrém: szinte már minden kereskedelmi lánc forgalmaz, de piacokon is nagyon finomakat árulnak a Nénik.
 
 
Ecetes chili paprika: zöldségesnél, savanyúságosnál, piacon kapható, ha nincs, jöhet a cseresznye paprika is, de annak kiszedném a magját, és kevesebbet raknék, mert az erős, és nem csípős.
 
Ecet: lehetőleg ízesített ecetet használjunk, az tompább, nem maró ízű. Ha nincs akkor sima étel ecetet (10%-ost) de azt egy kicsit hígítsuk fel.
 
Olaj: sima natúr olíva olaj, nem kell extra szűz, mert itt csak hordozó anyagként szerepel
 
És mihez fogyaszthatjuk:
 
- mártogatósnak, sültekhez, ízesítésre, vajas kenyérre, Tortilla chipshez.....
 



 

Max

]]>http://maxkonyhaja.blogspot.com/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1454) Jobbegyenes (2007) Egészség (50) Kultúra (6) Politika (1578) Flag gondolja (33) Vetítő (37) Sport (729) Titkok és talányok (12) Gazdaság (657) Rejtőzködő magyarország (171) Történelem (14) Heti lámpás (254) Tereb (140) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Mozaik (83) Tv fotel (65) Belföld (6) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (505) Életmód (1) Mondom a magamét (5226) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>