Ma 2024 november 11. Márton napja van. Holnap Jónás, Renátó napja lesz.
0daea25918d7baec1ff0e0059f710aa0.jpg

Flag – gasztro magazin: Nagymamám farsangi fánkja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kelt tésztát, több tojássárgával és megspékelve egy kis rummal is, vagyis Nagymamám farsangi fánkja! Elronthatatlan, és utánozhatatlanul finom!

hozzávalók

60 dkg liszt
4 dl tej
4 tojássárgája
3 evőkanál cukor
4 dkg friss élesztő - vagy a szárítottból 1 csomag 11gr-os
8 dkg olvasztott langyos margarin vagy vaj - foszlós lesz tőle a fánk
egy lapos tk só
2 evőkanál sütőrum - nem aroma!!!

A lisztet, sót, egy ek cukrot szárazon összekevertem.
2 dl tejben egy csipetnyi cukorral és gondolatnyi sóval kályha szélén felfuttattam az élesztőt.
A maradék 2 dl tejet meglangyosítottam és elkevertem benne a tojássárgákat és a rumot.
A vajat/margarint felolvasztottam és langyosra hűtöttem.
Az élesztős tejet, a tojássárgás-rumos tejet és a langyos vajat apránként a liszthez dolgoztam és alaposan kidagasztottam.
"Amíg csepeg a padlás" - mondogatták régen, azaz, amíg az ember homloka verejtékezni nem kezd.
Amikor a tészta elvált az edény falától és a kezem is tiszta maradt, kis lisztet hintettem a tészta tetejére, konyharuhával letakartam és meleg helyen duplájára kelesztettem.
(a dagasztást-kelesztést kenyérsütő gépre is bízhatod; arra kell figyelni, hogy az összes hozzávaló azonos, konyhameleg legyen, azaz a tojásokat ne két perccel dagasztás előtt kapd ki a hűtőből, és liszt se legyen spájsz-hideg; természetesen a hozzávalókat olyan sorban tedd a kenyérsütő gépbe, ahogy a használati utasítás rendelkezik, pl az enyémben alólra a folyékony és felülre a száraz hozzávalók a sorrend; a sót, cukrot a liszt tetejére, a forma két ellentétes sarkába teszem, az élesztőt pedig a liszt közepébe kialakított kis mélyedésbe, úgy, hogy ne érjen a folyadékhoz; dagaszt-keleszt programot indítok, a legtöbb kenyérsütő gépnél 7-es vagy 8-as program, teigt vagy donugh néven)

Ahogy a tészta a duplájára kelt, lisztezett deszkára borítottam és finom mozdulatokkal egy ujjnyi vastagságúra kinyújtottam, kiszaggattam és még egy fél órát kelesztettem.
 


Miután szépen kigömbölyödtek, bő olajban, közepes lángon kisütöttem.
A SÜTÉSnél nagyon fontos, hogy a fánk közepébe, 2 hüvelykujjammal kicsit széthúzva, mélyedést nyomtam és ezzel a lyukkal lefelé fordítva tettem az olajba, a lisztes része így felül maradt.

Fedővel letakartam, majd megfordítva a másik felét is megsütöttem, DE már NEM FEDŐ ALATT. ]]>
]]>
Lyukjával lefelé csepegtettem le, rácson, de papíron is lehet.
Miután egy kicsit kihűlt, tálaló tányérra tettem, a mélyedésbe barackpálinkával elkevert barackízt tettem (Manóra való tekintettel kihagyhatod) és megszórtam vaníliás porcukorral.


A tésztából, ami szaggatás után maradt, gyerekkori szép emlék, szarkaláb készült. Ehhez a tészta darabokat összedolgoztam, rudacskákká sodortam, majd középen meghajtva összefontam, végét kicsit összecsippentettem, hogy kelés-sütés közben ne nyíljon szét.
Vaníliás porcukorral megszórva tálaltam.

Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2875) Tv fotel (65) Sport (729) Gasztronómia (539) Flag gondolja (38) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (334) Nézőpont (1) Autómánia (61) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7940) Tereb (146) Életmód (1) Kultúra (9) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Szépségápolás (15) Gazdaság (719) Politika (1582) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1310) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>