Ma 2023 december 06. Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
oppp.jpg

Életem bora

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Komlósi Ildikó világhírű operaénekesnő tanulmányait a Zeneakadémia után Milánóban és Londonban folytatta.

Nemzetközi karrierjét a Pavarotti énekverseny győzteseként kezdte, Verdi Requiemjében debütált Luciano Pavarotti mellett. A világ legjelentősebb operaszínpadain lép fel, visszatérő vendég a New York-i Metropolitan, a milánói Scala és a londoni Covent Garden színpadán. Több mint tíz éve már, hogy a veronai Arena Aidájának Amnerise, idén is az ő szereplésével nyitják az Aidát.

A Magyar Állami Operaház magánénekeseként szerencsére itthon is sokat szerepel, sőt ebben az évadban megkapta a kamaraénekesnő címet is. Március 18-án mutatták be az Erkel színházban A trubadúrt, amelyben Azucenát alakítja, de ő lesz az idei nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Dal és opera mesterkurzusának professzora is. 2014-ben megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét, és az idei évben a Kossuth-díjat is.

„Imádom a finom borokat, de én csak vörösbort iszom” – kezdi a beszélgetést Komlósi Ildikó, amin annyira nem is lepődöm meg, hiszen első találkozásunkkor, 2009-ben is csak vörösbort ittunk. Mindez Veronában történt, az Aida előadása után egy kis trattoriában, amely egyébként a művésznő törzshelye. A lokáció is szerencsés, mivel Verona közel van Valpolicella területeihez, ahol finom testes vörösborokat készítenek, főként Corvina, Rondinella és Molinara szőlőkből. „A vörösborszeretetemnek pedig a legfőbb oka az – folytatja –, hogy a fehérbortól legtöbbször előjön a migrénem, amit nem engedhetek meg magamnak, amikor énekelek. Sajnos a pezsgő sem áll közel hozzám, így a vörösborok egyébként széles skálájáról szoktam választani, akkor is, ha egyébként a fogás kifejezetten fehérbort kíván.”

Komlósi Ildikóhoz hasonlóan sokan küzdenek ezzel a problémával, és ma már egyre elfogadottabb a nemzetközi gyakorlatban is, hogy a hagyományos fehér hús–fehérbor, vörös hús–vörösbor klisétől elszakadva sokkal inkább a textúrák, az elkészítés és a fűszerezés függvényében választanak bort a különböző fogásokhoz. Ebbe az újfajta gondolkodásmódba pedig jól illeszkedik akár az is, hogy esetleg egy teljes menüsort végigkísérünk csak fehér- vagy éppen csak vörösborokkal. A vörösborok esetében is annyiféle ízvilág és stílus létezik, hogy egy jó sommelier segítségével még a legkönnyebb saláta mellé is találhatunk a világból egy ahhoz illő bort.

Komlósi Ildikó a magyar borok mellett az olasz borokat kedveli a leginkább. Ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy sokáig Olaszországban élt, így jól ismeri az olasz borok, és azon belül is főként a vörösborok régióit és stílusait, kedvesek számára a Bolgheri környékéről származó szupertoszkán borok. Ezek különlegességét az adja, hogy nemzetközi fajtákat, így cabernet sauvignont és merlot-t is használnak a borok készítése során a helyi szőlőfajták mellett.

Az operaénekesnő konyháját is az olasz és magyar ízek jellemzik. Férjének és fiának köszönhetően a magyar ételek mellett olasz ételeket is rendszeresen készít, de sokszor visz bele egy kis magyar „csavart”, fuzionálja a fűszereket és az ízeket. Ugyanez igaz a magyar ételek esetében is: ott természetesen olasz ízeket csempész a fogásokba. Vallja, hogy a főzés elengedhetetlen kelléke egy fél pohár finom bor a séf részére, és ezzel én kifejezetten egyet tudok érteni.

Ha vendégei jönnek, akkor viszont figyelmes vendéglátó, hiszen a hűtőből soha nem hiányozhatnak a fehér- és a rosé borok sem. Bár ő nem kedveli a fröccsöt, egyáltalán nincs ellenére, ha a társaság azt kívánja. A húsok szerelmeseként leginkább cabernet sauvignont fogyaszt, de ha egy kis olasz étteremben mégis a tészták mellett dönt, akkor szívesen fogyasztja a ház borát is, a vino della casát, hiszen Olaszországban ezek a kancsóban kínált borok is ízletesek és finomak.

A teljes cikk a ]]>Magyar Konyha Online]]> oldalán olvasható!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (10) Nagyvilág (1309) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Életmód (1) Politika (1581) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Gazdaság (694) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7252) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Autómánia (61) Jobbegyenes (2724) Történelem (16) Sport (729) Mozaik (83) Tereb (146) Nézőpont (1) Flag gondolja (34) Heti lámpás (281) Irodalmi kávéház (531)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>