Ma 2023 december 05. Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.
fcc9977adb79a91709cb49e6de754619.jpg

Lovas íjászat 2.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mostan a Némethy-csapat ürügyén rövid történeti visszatekintés következik. Magyarországon az íjászat legalább kétszáz éven át szünetelt.

A hadviselésből már a tizenötödik században kiszorította az otromba, észnemkellhozzádeolcsó böszmeség, a puska. Ám hagyomány őrző magyarok sokáig ragaszkodtak hozzá. Az utolsó íjjártó, aki mesterségét Árpád apánk idejétől apáról fiúra tanulta, egyes források szerint valamikor a Rákóczi-szabadságharc idején halálozott el. Ez a veszteség is része annak  a hatalmas tudásbeli hanyatlásnak, amit  magyarságunk az évszázadok alatt kényszerült elszenvedni. Az, hogy az előző századforduló táján ismét divatba jött az íjászat, nem pótolja az évezredes mesterség tapasztalatait.

 
Enzo, a következő generáció
 
 Keleten soha nem adták fel. Törökországtól Japánig folyamatos az íj készítése és használata.    A mongolok hagyományos íjász-versenyei filmhíradók hálás témája, mióta van mozgókép. A japán hosszú íj közismert furcsasága készítőinek. Ezekben a társadalmakban az íjász népszerű és tekintélyes személyiség, nem holmi sztár, hanem valódi tisztelt tagja környezetének.
 
 Mindezek után a XX.század végén a kisemmizett, bátrankicsike Magyarországon több íjásznak is eszébe jut, hogy ha már íj van a kezében, hát felül egy lóra. Ha már a falfestményen is úgy van, meg a történelemkönyvben is, talán megtehetjük ma is. No, ezek közül Kassai Lajos vált az egyik vezéregyéniséggé, ő és környezete fogalmazta versenysporttá a lovas íjászatot. És elkezdett gyülekezni a közönség. Majd már külföldről is jöttek az érdeklődők.
 
Noel, aki fölmászik rá egyedül
 
Nos, azért a lovasíjászat tömegsporttá egyelőre nem vált. Hanem az történt, hogy a keleti, évszázados hagyományaikat megőrző íjászok, köztük mongol és koreai és japán lovasíjász-mesterek is összemérték tudásukat az  magyar lovasíjászok tudásával. Ebből jött aztán a meglepetés. Lett ugyanis világranglista (ha egyelőre még nem is egységes és hivatalos), de azért az erőviszonyokat nyilvánvalóan megmutatja. Nos kérem, az a helyzet, hogy a lovas íjászatban abszolút magyar hegemónia van. Egész egyszerűen az a tény, ha egy magyar gyerek elszánja magát, a nulláról három-négy év alatt eljuthat olyan szintre, hogy a legjobb külföldit megverheti.
 
 
Pogány István
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Történelem (16) Autómánia (61) Életmód (1) Mozi világ (440) Politika (1581) Irodalmi kávéház (531) Sport (729) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Egészség (50) Tv fotel (65) Gazdaság (694) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7250) Mozaik (83) Heti lámpás (281) Belföld (10) Kultúra (6) Nagyvilág (1309) Jobbegyenes (2723) Tereb (146) Flag gondolja (34) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>