Ma 2024 július 24. Kinga, Kincső napja van. Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
Bondzsornó, Leó bácsi!

Bondzsornó, Leó bácsi!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hozott Isten, Ginevra Na de… Hogy nézel ki?

Jaaa, igen. Kiszedtem a szemöldököm, most ez megy.

Te tudod… Apád hogy van? Nyolc lépésre, az utca túlfelén, mint eddíg.

Na jó, munka van, gyerünk a műterembe.

- Felmennek az emeletre. - Vetkőzzek, vagy…?

Nyugodtan, tudod, hol a paraván. Ámbár én portréra gondoltam.

Jajdejótnevettem öreg!

Erre emlékszel, ugy-e? Tavaly festettem rólad ezt a portrét. Milyennek találod? Mint akkor is: minden rendben, nagy mester vagy Leó bácsi, csak éppen…. Mond ki, ne kerülgesd: unalmas. Ezért hívattalak, ihlessél, dobjuk fel ezt a szürke arcképet valamivel. Gyere, üljünk le. Mutass különböző arcokat. Légy komor… aztán lassan a teljes vidámságig… .

Ez az! Ne mozdulj, Gina! Csak tudnám, hogyan nevezzem?

Nagyon egyszerű, Leó bácsi. Ez a játékába feledkezett négy éves gyerek félmosolya. Tekintete komoly, de a szája halványan mosolyt játszik. Gyakran látom testvérkéim arcán is.

Pompás! Ez nekem, a magános agglegénynek nem jutott eszembe. Na de milyen legyen a háttér?

Mindig szerettem volna repülni, mint a madarak. Legyen a háttér is olyan…, Ahogyan a kisgyerek a repülést elképzeli. Utak, fák felülnézetből!

Nézd, lányom. A szemöldöködet is átfestettem, már csak címet kell adni neki. Legyen a neved: Ginevra Benci. Kérlek, inkább: Mona Lisa. Így hívták a barátnőmet, akit három éve elvitt a ragály.

Valahol olvastam, hogy Leonardo da Vincinek volt egy Benci nevű barátja. Annak Ginevra lánya akár modellje is lehetett a művésznek.

Pogány István

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Sport (729) Heti lámpás (322) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7731) Autómánia (61) Politika (1582) Mozi világ (440) Egészség (50) Gasztronómia (539) Tereb (146) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2825) Tv fotel (65) Vetítő (30) Gazdaság (713) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Belföld (11) Történelem (18) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>