Ma 2024 május 24. Eszter, Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
51f23488923c728fe15d5bcbfb208055.jpg

Bölényzsír

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kis csoport ősember üldögél a sziklák alatt, egy nagy hársfa árnyékában. A legtöbbjük még gyerek, rajtuk kívül Dönci tanár úr és egy idegen, tanfelügyelő a megyétől. Vagyis egy ősis-kola munkájával ismerkedünk. -Jóreggelt kölykök!- kezdi az első órát tanár úr.

– Először is üdvözöljétek Navracsics urat, aki azért csörtetett három napon át a messzi Kehidakustányból, hogy megtapasztalja okos-ságotokat. Egyébiránt ugyanúgy tesszük dolgunkat, mint máskor, Navracsics kolléga nem e-szik embert, ne legyetek megilletődve miatta. Tehát történelemmel kezdünk. Pötyike, gyere el a barlang bejáratától, még megfázol! Úgy, ide elém. Mint tudjátok, az emberi faj még nem érte el azt a szintet, hogy tudományok művelésére lenne alkalmas szellemi kaca… kapacitá-sunk. Ne nevessetek, az idegen szavak fölösleges halmozásáról majd sumírórán. Történelem-tanításunk ezért nem az árvalányhajas-bölényzsíros múltba réved, hanem az… Igen, mondjad, Pötyike! –

   -Az emberiség jövőjével foglalkozik!- vágja rá a kis szutykos.
   -Úgy van, felvések neked egy piros pontot – és folytatja: -néhány rövid kérdés a történelem korából. Szabó, mikor fogják felfedezni Amerikát?
   -Az Úr Jézus megtestesülését követő kilencedik-tizedik században járnak ott a normannok.
   Tanár úr zavartan pislant a felügyelő felé.
   -Butaságot beszélsz, fiam.
   -De tanár úr…
   -Igaz, hogy ott fognak járni, sőt még püspökséget is alapítanak, de ez a történelemtudomány számára közömbös. Nektek azt kell tudni, Pötyike?
   -1492, Kolumbusz Kristóf!
   -Úgy van! Mikor építik fel az egyiptomi piramisokat, Kovács?
   -Az egyiptomi piramisok időtlen idők óta jelképezik…
   -Elég! Pötyike?
   -Valamikor időszámításuk előtt három-négyezer évvel, a legnagyobbat Kefren fáraó,…
   -Köszönöm, remek. –tanár úr hajába túr, kissé bosszúsnak látszik, de nem adja fel.
   -Mikor lesz a magyarok honfoglalása? Szabó! Szedd össze magadat!
   -Kisebb csoportokban mindig is itt éltünk -tanár úr berohan a barlangba – a jelentősebb tö-megek pedig hun néven Krisztus után…
   A barlang bejáratából kirohan, kezében egy hatalmas mammut-csonttal Dönci tanár úr. Vésztjósló üvöltéssel kergeti szét az iskolát…
   Más sziklák, másik hársfa árnyékában, bölcs öreg ősemberek körében Navracsics tele zúzó-dásokkal és kötésekkel, beszámol útjáról.
   -Hát kedves kollégák, Vértesszőllősön és Rudabányán remekül mennek a dolgok. Nem úgy, sajnos, Istállóskőn. Az ottani tanító, az öreg Dönci, finoman szólva nem áll a helyzet magasla-tán. A gyerekek tárgyi tudása kiváló, de ugyanakkor tele van a fejük helytelen nézetekkel. Hogy is fogják mondani… Politikailag nem korrekt? Na mindegy, jelentésemet majd kőbe vésem, ahogy kérték, de addig is javasolnám Dönci nyugdíjazását. Nem csak a kora miatt, de az a benyomásom alakult ki, hogy idegileg alkalmatlan a pedagógus-pályára.       
 
 
Pogány István    

Szerző a Flag Polgári Műhely

Hozzászólások

Pogi
2016-01-28 13:27
bocsánat, de Maghrebnek nem a nyugati régiót nevezzük? Tetszik tudni, Marokkó, Algéria, stb...

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Nézőpont (1) Vetítő (30) Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Belföld (11) Gazdaság (710) Sport (729) Flag gondolja (36) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2805) Mondom a magamét (7616) Heti lámpás (314) Tereb (146) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>