Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
A magyar nyelvről magyaroknak 2.

A magyar nyelvről magyaroknak 2.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kies hazánkban szokás időnként kiosztani az utolsó polihisztor címet. Semmi értelme. Nem mintha nem lett volna nagy ember az éppen feldicsért utolsó, de micsoda gazdagság! nyakunkon a következő! Kérem, vegyük tudomásul, hogy messze van még az utolsó magyar polihisztor.

Hogy miért, azt a most induló sorozatunk tartalma, Varga Csaba munkássága fogja megmutatni. Varga Csaba az éppen munkálkodó (egyik) polihisztorunk, mert mint matematika-tanár, sakkozó, festő, szobrász, zeneszerző, költő, grafikus, filmrendező és producer, nyelvész és íráskutató, vállalkozó és könyvkiadó egyaránt nyomot hagyott és hagy maga után.

Az a kultúrtörténeti botrány, az a meghökkentő újdonság, amivel Varga Csaba mostani hírnevét szerezte, semmi egyéb, mint az írástörténet nevű tudományág megalapozása.
Alapműve pedig a „Jel jel jel avagy az ABC harmincezer éves története” (ISBN 963 00 8460 0).
 


Módszere pedig többek között az illetékességi területek tisztázása. Az írástörténet mostantól a grafika egyik szakterülete, mert semmiképpen nem vezethet eredményre, ha egy írásnak sejtett leletnek nyelvét, jelentését és betűkészletét egyszerre akarja kideríteni a dolgozó. Tehát van írástörténet, amely grafikai kérdés, és van nyelvészet, amely majd az írástörténet munkásának, az íráskutatónak, az ő munkájának eredményét köszönettel átveszi és értelmezi. Itt egy rövid idézet az említett mű szerzői előszavából:
 
 „Mi az írástudomány?
 Ez a sokszor olvasható fogalom roppant komornak, balsejtelmesnek tűnik. De tudja-e az olvasó, mi fán terem? Azt hiszem, nem. Ugyanis én sem találtam e foglalatosság definíciójára -pedig életemből eddigelé több, mint két esztendőt áldoztam fel a betűkre. Jogos tehát a kérdés: amikor mindenféle tudomány igen pontos meghatározásokkal keríti körül önmagát (és lépésről-lépésre osztódva egyre kisebbre szűkíti saját felségterületét, s foggal-körömel küzd az ellen, hogy mások, azaz más tudományágak képviselői behatoljanak ide, s éppen az önmeghatározásokból – s nem kolbászokból! - szövik a kerítéseket), akkor az írástudomány vajon miért nem kiáltja világgá, hogy tulajdonképpen mire is összpontosítja figyelmét, mik a módszerei stb.?   
 
                                                                                                     
Az írástörténész leírja, hogy ezt, meg ezt találtam, ez, meg ez így, vagy úgy történt. E szorgos gyűjtögetéshez, tényfeltáráshoz - a látvány leírásához, rendszerezéséhez – nincs igazán szükség definícióra (nem is találtam) csak korrektségre.
Az írástudomány esetében azonban más oka van a definíció hiányának: nem is létezik írástudomány.”

Pogány István
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2788) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Belföld (10) Mozaik (83) Egészség (50) Gazdaság (705) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (7) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (312) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Gasztronómia (539) Életmód (1) Mondom a magamét (7546) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Sport (729) Tv fotel (65) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>