Ma 2023 március 31. Árpád napja van. Holnap Hugó napja lesz.
88136533ae9fce97027db05eec7347f6.jpg

Mégegyszer a Szkíta kiállításról

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Annyit gyűlölködtem már, hogy mucsai intoleranciámat már magam is megsokalltam, tehát most elhatároztam, ennek a mostani szkíta kiállításnak a szépségeivel is foglalkozom.

Itt van például egy arany domborítás, különböző ember-párosokat ábrázol. Sajna őseink sem voltak különbek, ezért ők is folyton egymást nyasztatták, amint itt látható. Rögtön az első egy házaspárt mutat be, amint az asszony veri férjét. Ha esetleg valaki másra gondol, pl. amazon és egy görög állampolgár harcára, hát bizonyítsa. Én mindenképpen megteszem, a magam nézete szerint.

   Első, amit észre kell venni, hogy az asszony ékesen öltözött, míg ura(?) egyetlen állatbőrt visel. Azért van így, mert a művész a feleség nézeteit tette magáévá, (ebből nyilvánvaló, hogy érett korú, családos ember volt), jelképi értelme pedig ez: a nyers erő mit sem ér mostan… Hisz térde rogyott már a fickónak, miközben neje jól láthatóan haját tépi. Ember jobb kezében valami tárgyat tart, esetleg ütne vele, de valószínűbbnek tartom, hogy a civódást kirobbantó tárgyi bizonyíték lehet az. Például egy odaégett vesepecsenye, vagy efféle. Bal kezét védekezően emeli, mintha ő égette volna meg azt a húst. Tipikus helyzet.
   Anélkül, hogy komolyra fordítanám a szót, most a tényleg súlyos bizonyítékot mutatom meg: ott van az asszony jobb kezében. Na mi lehet az? Hogy nem fegyver, tehát az amazon-verzió kizárható, az bizonyos. Azt kell tudni, hogy a fontosabb gépeket, még kézi vagy állati meghajtással, mindig is használtuk. (Van Rómából dombormű, mely aratógépet ábrázol, persze dízelmotor helyett ökrök vonszolják. Ugyanott egy közönséges roller ábrázolatja is előkerült.) Tehát a dogmákat felejtsük el, annak az izének, amit a nej emel, itt van közöttünk az ismerete, pusztán a formák változása okán nem tudjuk nevén nevezni. Akár forgatható nyárs, akár valami gép meghajtó kurblija, mindenképpen hétköznapi, valószínűleg konyhai eszköz az!
 
   …félreértés ne essék, kultúránk 1.1-es verziójában, a sumírban az efféle humort kedvelték és használták, sőt le is írták. Vidám fickók voltak ők is, mi is azok vagyunk, hát vajon félúton a szkíták lettek volna valami nyársatnyelt fakabátok?
 
 
 Pogány István
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Hozzászólások

Flag
2016-01-28 13:27
Kedves Ilona! Nagyon szépen köszönöm, hogy jelezte a hibákat. A jövőben is, amennyiben talál elütéseket, hibákat kérem azt tegye szóvá. :-)

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Mondom a magamét (6709) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (676) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Történelem (15) Egészség (50) Mozi világ (440) Életmód (1) Politika (1581) Heti lámpás (261) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (8) Tv fotel (65) Tereb (142) Autómánia (61) Jobbegyenes (2578) Irodalmi kávéház (519) Sport (729) Nagyvilág (1306) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>