Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
466ef62c3176b00b13ba9bdefa2f1806.jpg

Pumpa vagy szivattyú?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Még mondja valaki, hogy Bajnai Gordonnak nincs humorérzéke! A volt kormányfő egy minapi vásárosnaményi fórum előtt nevetgélve közölte az újságírókkal: talán az ő törekvéseinek és egy évtizeddel ezelőtti munkájának az eredménye lehet, hogy a mostani kormány megsegíti a 2003–2004-ben tönkretett, kisemmizett Hajdú-Bét-es gazdákat.

Nagyszerű tréfa volt, kár, hogy az előadóján kívül más nem nevetett rajta. Bár Bajnai viccnek szánta, műfaját tekintve inkább beismerő vallomás lehetne. Hiszen vitathatatlanul az ő munkásságának (is) a gyümölcse az, ami a libatenyésztőkkel történt: 2000 és 2005 között éppenséggel ő volt annak a Wallis Rt.-nek a vezérigazgatója, amely többségi tulajdonosa volt a pórul járt baromfi-feldolgozó cégnek. Körülbelül ötszáz család vagyona úszott el, miután a Hajdú-Bét nem fizetett a szárnyasokért. Még akkor is biztatták – sőt, kötbért kilátásba helyezve fenyegették – a tenyésztőket, hogy folytassák a beszállítást, amikor a cég – a többségi tulajdonos Wallis által odaültetett – vezetői már tudták, fizetésképtelenek. Vagyis tisztában voltak vele, a leszállított libákért egyetlen fillért sem kapnak majd a gazdák. Hiénatempó.

Bajnai Gordon sokszor és sokat magyarázkodott már a témában. Kifogásai sorát a „sajnálom, nem értettünk hozzá” típusúak nyitják, és a „nem a mi feladatunk volt”, „ott sem voltunk”, „minket is kár ért” félék zárják. Ám a lapunk által még 2009-ben nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvek, cégpapírok sem a dilettantizmust, sem a jelenlét hiányát nem támasztják alá. Annál inkább a sumák vagyonkimentést. Bajnai Gordon aláírása is ott virít például azon a 2004. január 8-i szerződésen, amely alapján az akkor már gyakorlatilag fizetésképtelen Hajdú-Bét egy közel 119 millió forintos követelését átjátszották a tulajdonos Wallisnak. Értsd: a csőd közeli baromfi-feldolgozó pénzt pumpált az évi sok száz milliós nyereséggel működő anyacégéhez. Bajnai szignójával! Egy másik példa: a Hajdú-Bét 2003. december 8-i közgyűlésén a többségében Wallis-hátterű részvényesek úgy döntöttek, 125 millió forintos kölcsönt és 180 millió forintos hitelkeretet nyújtanak a Bajnai által vezérigazgatott cégóriásnak. Ezt hívják pénzszivattyúnak. Ők már tudták, vége a dalnak, ezért kitalicskázták a leányvállalatból a még mozdítható vagyont – ahelyett, hogy a beszállítóknak fizettek volna. Értük nem kár – gondolhatták.

Ehhez képest Szigetvári Viktor, az Együtt 2014 társelnöke a köztévé tegnap reggeli műsorában előadta: valójában a Wallis pumpált pénzt az utolsó pillanatig a Hajdú-Bétbe, próbálta megmenteni… Tehát: nem pénzszivattyú, hanem pénzpumpa – sugallta Bajnai segédembere. Ha a korabeli jegyzőkönyveket fejjel lefelé és hátulról előre olvassuk, talán így is van.

Jó hír, hogy az Orbán-kormány döntése alapján nyár elején megkezdik a kisemmizett baromfitenyésztők kártalanítását. Jobb későn, mint soha. Első hullámban fejenként kétmillió forintot fizetnek annak a száz gazdának, aki közvetlen kapcsolatban állt a Hajdú-Béttel. Ez a 200 milliós összeg lehet, hogy nem nagy, de éppen 200 millió forinttal több annál, mint amennyivel a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-kormányok megsegítették a Hajdú-Bét károsultjait. A jó szándékú intézkedést Bajnai Gordon először „politikai propagandaakciónak” minősítette, később üdvözölte. (Meggondolta magát.) Az ellene tüntetők által „Lúdmillának” hívott exkormányfő jobban tenné, ha üdvözletek helyett inkább számot adna a pénzszivattyúzásban játszott szerepéről. Mert neki lehet majd kínos, ha a volt szocialista Karsai József által említett titkos Hajdú-Bét-dossziékból derül ki az igazság…

Pilhál Tamás - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7501) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (702) Heti lámpás (310) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Tereb (146) Történelem (17) Jobbegyenes (2778) Életmód (1) Egészség (50) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Belföld (10) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Sport (729) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Nagyvilág (1309) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>