Ma 2022 december 01. Elza napja van. Holnap Melinda, Vivien napja lesz.
758c07e8541ea87a722518f00b2292a6.jpg

A kalandor új lóra szállt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Bármennyire is utálja Gyurcsány Ferenc Orbán Viktort, úgy tűnik, hogy a nagy kalandor megfogadta vetélytársa egykori tanácsát és jó dakotaként leszállt a döglött lóról és átült egy pelyhes csikóra.

A Demokratikus Koalíció párt ugyanis kétségkívül az MSZP dögledezésének okán került „a tizek bandája” alá, ám első pillantásra is látható, hogy a DK-t nehezen lehetne egy ereje teljében lévő musztángnak mondani.

A nagy kalandor október 22-én jelentette be, hogy kilenc társával együtt távozik az MSZP-ből és Demokratikus Koalíció néven új pártot alakítanak. Az új párt a formailag már létező, szálláscsináló alvópártba, a Demokrata Pártba költözött be, amelyet – az elmúlt húsz évben teljesen rendhagyó módon – még februárban a szocialisták elől eltitkolva jegyeztetett be a kalandor, azzal az indokkal, hogy fél, retteg az orbáni-poltpéteri ügyészségtől, amelyik valószínű akadályokat gördített volna az új DK, vagyis Demokratikus Kalandorpárt megalakulása elé.

Nos, a Demokratikus Kalandorpárt a nagy kalandor vezetése alatt megválasztotta a párt valódi tisztségviselőit, s nyilván leváltotta az alvó időszak néhány bohócát, hogy végre a maga végső igazságában tündököljön. Nyilván a Demokratikus Kalandorpártnak nem lehet más az elnöke csak ő maga, a kalandorok mindenhatója Gyurcsány Ferenc. Ám az MSZP-frakcióból kilépett csapathoz képest a tisztségviselők személyét még a vártnál is nagyobb kalandorokkal erősítette a mester.

Mindjárt itt vannak az alelnökök. Elsőként Bauer Tamás közgazdász! A korábbi SZDSZ-es politikus, akit az utóbbi években az ATV szakértőjeként, politikai elemzőjeként ismerhetett meg az 1990-ben született ifjú szavazók generációja. Pedig a magyar rendszerváltó generáció nem e szerepéből ismeri Bauert, hanem úgy emlékszik rá, mint azon ÁVÓ-s csemeték egyike, aki jelentősen hozzájárult Pető Iván egykori SZDSZ-elnökkel együtt a magyarországi demokratikus megtisztulásnak, vagyis lusztrációs lehetőségnek az elsikálásához.

Miközben azt hittük, hogy Bauer végre kikopott a nagypolitika színpadáról, és pusztán bosszankodtunk, hogy átmenekítette magát a „szakértők” táborába, most látjuk, hogy nem, csak előkészítette helyét egy újabb liberális pártkalandtúrára.

Aztán itt van a nagy kalandor „közíró” szárnysegédje. Az a Debreczeni József, aki már minden volt, csak akasztott ember nem. A választások után otthonában – állítólag – magányosan tomboló, magát és Gyurcsányt párnák közt sirató Debreczeni most kicsit megnyugodhat, mert ő is bekerült a kalandorok élcsapatába. Pályáját MDF-esként kezdte, aztán Csurka lefasisztázásával szerzett komoly érdemeket a volt állampártiak és gyermekeik, a Bauerek és Petők világában. Aztán – mit hoz a sors? – kinek ad évekig tanácsokat, mindkettőjük szellemi bolyongását jól jelezve? Orbán Viktornak, akiről majd megírja az első „Orbán-portrét” a maga királydicsérő stílusában. Aztán látva, hogy nem az általa elképzelt irányba haladtak Orbán és a Fidesz dolgai, valamint személyére nincs szükség a Fidesz környékén, megsértődött. Aztán jött a kalandorok nagy egymásra találása, s ettől kezdve a gyurcsányizmus fanatikus híve, Orbán ádáz ellensége lett. Olyannyira, hogy az új király, „Feri” portréját is megrajzolta egy kötetben, amely számos insider információjával a 2002-es kampányra, majd az azt követő évek eseményeire nézve évekig muníciót adott az ellenzéknek a nagy kalandor ellen. Közben az egykori „politológus” „tanársegéd” képtelen teljesíteni a minimális feltételeit az egyetemi oktatói pályán maradásnak, és barátja miniszterelnöksége idején muszáj csupán „közíróvá” avanzsálnia, amiért kiteszik a Miskolci Egyetemről.

Persze státusát és címeit még évek múlva is használja itt-ott, mintha az lenne, ami, egyébként már rég nem: egyetemi oktató. Háromévi Népszavás, Népszabadságos kalandorszolgálat után a kalapos kalandor Dávid Ibolya oldalán indul 2010-ben a választásokon, ahol a Somogyi Zoltán egykori Political Capitalos elemző által csúfosan bukásba vezetett kampánnyal ő is elbukik. Ám, most megint ott van az élcsapatban. Alvezér a Demokratikus Kalandorok között.

Ott van Molnár Csaba volt kancelláriaminiszter is, akit tudálékoskodása és Gyurcsány majom-utánzása miatt a legjobban utáltak az MSZP-ben. Hisztérikus bohócnak tartották, aki azt hiszi, hogy valaki, miközben – egyes szocialista szakértők szerint – csak nyelvcsattogása és állandó szereplési vágya vitte őt Gyurcsány mellé.

Kétségkívül az alelnökök kalandorsorában egyelőre még nem látható a pontos helye Niedermüller Péternek. Ő az, akinek sokan talán a nevét sem ismerik. Legutóbbi kalandozása Ungár Klára, volt SZDSZ-es képviselő oldalán volt, amikor a Szabad Emberek Magyarországért, vagyis a SZEMA pártformáció oldalán szakértősödött 2010-ben. Mégis Niedermüller, minden Élet és Irodalomban írt publicisztikája mellett, túl komoly ember az alelnökök között. Alapvetően mint etnográfust, kulturális antropológust ismeri a társadalomtudományi közélet, akinek eddigi kutatásai a modern társadalmak változásaira, azok különböző részterületeire, valamint a politikai folyamatok kulturális elemzésére terjedtek ki. Cikkei, tanulmányai több külföldi és hazai szakfolyóiratban, valamint a galmus.hu internetes portálon jelentek meg a már említett ÉS mellett. Sokféle modernitás című kötete egyértelműen a liberális eszmeáramlatot képviseli, csakhogy jóval színvonalasabban, mint amit alelnöktársai képviselnek. Ám lelke rajta, ha ezzel a csapattal vállalt kalandtúrát, csak éppen valószínű, hogy elsők közt engedhetik el a kezét egy meredekebb politikai sziklafalon.

A Demokratikus Kalandorpárt elnökségének rajtuk kívül tagja még Avarkeszi Dezső egykori MSZP-s igazságügyi államtitkár, Baracskai József országgyűlési képviselő, Bács Márton, a XI. kerület korábbi alpolgármestere, P. Szűcs Julianna, a Mozgó Világ főszerkesztője, Szabó Zoltán volt MSZP-s parlamenti képviselő és Vadai Ágnes, aki a parlament nemzetbiztonsági bizottságát vezette a szocialista frakcióból való távozásáig.

A DK tiszteletbeli elnököt is választott Vitányi Iván személyében, a párt etikai bizottságának pedig egy valódi állampárti kalandtúra-túlélő Kósáné Kovács Magda lett a vezetője. A pártigazgatói tisztséget az egykori gyurcsányos MSZP igazgatóságát is ellátó Varju László lett. Egy Gáti Mátyás nevű kalandorra a DK ifjúsági szervezetének létrehozását, míg az Avarkeszi egykori csepeli MSZP-jében elnökségi tag Wirsching Viktóriára a kommunikációs igazgatói feladatokat bízták.

A nagy kalandor első DK-elnöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az új pártba eddig több mint 3800-an kérték felvételüket. Elmondta, hogy várakozásaik szerint a jövő év végére a választókerületek 90 százalékában lesz szervezete Demokratikus Kalandorpártnak és 2014-ben pedig akár egyedül, akár másokkal, de biztosan képviselőjelölteket fognak állítani.

Gyurcsány a Demokratikus Koalíciót, mint progresszív, nyugatos, polgári balközép erő határozott meg, amely álláspontja szerint „az ország legdemokratikusabb pártja lesz, vezetőit a kongresszuson a tagok összessége választhatja meg, az elnök jogköre pedig csak annyiban nagyobb a tizenkét tagú elnökségben résztvevőknél, hogy összehívja és vezeti az üléseket.”

A kalandor szerint a DK igazi politikai vegyesfelvágott, amelynek vezetői között vannak szociáldemokraták, szabadelvűek és konzervatívok, valamint olyanok, akik „megátalkodott pártonkívüli értelmiséginek tartották magukat”, de megértették, hogy feladatuk van a köztársaság védelmében és újraépítésében.

A főkalandor, bár a párt zsebét a „templom egere” hasonlattal szemléltette, az újságírókat mégis arról biztosította, az átlátható pártpénzügyek érdekében arról is tájékoztatást adnak, „ha vesznek három technokol rapidot”.

Vagyis a DK új formációban megalakult, ám úgy tűnik korántsem biztos, hogy a közeljövőben hangos résztvevői lesznek a parlamenti életnek, ahogy a volt szoci médiaháttér is beszűkülni látszik. Az előbbit személyesen Mesterházy Attila garantálta fél évre, amikor Kövér Lászlónak küldött frakcióvezetői levelében egyértelműen arról tájékoztatta a házelnököt, hogy tíz frakciótársuk „kilépett a frakcióból”.

Márpedig e tájékoztató alapján – bárhogy csűri-csavarja a párt újdonsült alelnöke, Molnár Csaba a Házszabály szavait – a kilépett tagoknak fél évig a parlamenti patkó függetlenek padsorában van a helye. Ezt már a külföldről hazatérő Kövér is finoman megüzente, amikor a Hír Tv-nek azt nyilatkozta, hogy nem tartja méltányolhatónak, ha egy képviselőcsoportból kilépők más politikai irányba akarnak menni, mint amire felhatalmazást kaptak választóiktól. S bár a házelnök a témát elvitte az értelmetlen regulatív közpolitika irányába, az üzenet egyértelmű volt. Kalandorfrakció csak fél év múlva lesz a parlamentben.

Ugyancsak változott a DK körül a médiaerőtér is, miközben a politikai arénában teljesen magukra maradtak, úgy, hogy mindenki véres rongynak tekinti a csapatot. Az új helyzetet az ATV azonnali megtorló lépései mutatták azokkal szemben, akik elmentek műsorvezetőik közül a DK októberi alakuló ülésére. Gréczi Zsolt és Dési János azonnali felmondást kapott kezébe, míg a Demokraták korábban közel két hónapig beharangozott gyurcsánypárti műsorát ugyancsak rögtön letiltotta a csatorna vezetősége a képernyőről.

A balliberális politikai erőtér összes pártja ellenérdekelt Gyurcsányék sikerében. Érzik, hogy most ők szaladtak be a 2002-ig „jobboldali betegségnek” számító saját oldali, zérus összegű játékba. Pedig ez a pluralizmus szépsége. Hogy azonos oldalon sem kell egyformán látni a világot. Csakhogy hiába üzenné ezt most Gyurcsány a balliberális oldal pártjainak. Mindenki őt tekinti az egykori aranykor, a boldog egység időszaka szétverőjének. Őt, aki miután belehajszolta a sivatagba az egykori erős telivért, most leszállt róla, s egy arra tévedt kis csikón próbál kimenekülni a senki földjéről, ahova kalandorsága vitte.

Zárug Péter Farkas
politológus

demokrata.hu

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (260) Egészség (50) Sport (729) Történelem (15) Mozaik (83) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (516) Gasztronómia (539) Életmód (1) Politika (1581) Vetítő (30) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Tereb (142) Nagyvilág (1304) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2485) Szépségápolás (15) Belföld (8) Gazdaság (669) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (33) Mondom a magamét (6468)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>