Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
67c891e40abfa86652f72a78d506000c.jpg

Politikai és közéleti abszurditások - Somogyi Zoltán

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az elmúlt húsz évben hozzászokhattunk ahhoz, hogy a médiasztárrá váláshoz vezető leggyorsabb út valamilyen politikai nézet szélsőséges, irracionális képviselete.

A megvalósításkor háromféle stratégia kínálkozott: Bácsfi Diána egyedül lépett fel, s Heil Hitler köszöntésével késztette rettegésre az egész magyar balliberális tábort. Szabó „Berci” egy csoport egyenruhás élén masírozott, de soha senki nem tudta megmondani, vajon kik finanszírozták ezeket a demonstrációkat.

Több mint elgondolkodtató, hogy a liberális demokráciát komolyan veszélyeztető mindkét náci eltűnt (Szabó Albert) vagy átalakult (Bácsfi Diána), persze a náci veszély azért maradt.

Sokkal érdekesebb azok esete, akik a náciveszély elleni küzdelmet úgy használják politikai-közéleti pályájuk felépítésére, hogy belesimulnak a már létező struktúrákba. Itt mindenféle emberrel találkozunk: kommunista gyilkosok egykori munkatársaival, az MSZMP és a KISZ egykori képviselőivel, gátlástalan törtetőkkel és jelentéktelen senkikkel.

Az elmúlt húsz évben a posztkommunista-szocialista MSZP és a liberális SZDSZ volt a nem létező nácizmus és fasizmus elleni harc legfőbb letéteményese.

Az önvallomása szerint „világi zsidó” környezetből származó Somogyi Zoltánnak nyilvánvalóan szívügye a szélsőjobboldal elleni harc, már csak azért is, mert más érvényes mondanivalója nincs.

A politikai elemző és tanácsadó azt követően, hogy tevékenységével aktívan hozzájárult az MDF balra tolódásához és szétveréséhez, több mint egy év hallgatás után tért vissza a közéletbe. Ismét gyakori vendég a baloldali médiumokban, ahol nem kell tartania attól, hogy esetleg megkérdőjelezik hozzáértését, hiszen az ő „szakértelme” nélkül az MDF valószínűleg ma is létezne.

Nagy önbizalomra és a valóságismeret hiányára vall, hogy Somogyi 2010-ben a semmibe hulló MDF országgyűlési képviselőjelöltjeként indult a választásokon, holott addigi közszereplése alapján nyilvánvalóan az SZDSZ-ben lett volna a helye.

Logikus lépés a részéről, hogy visszatérési kísérletekor ismét a nácizmus, illetve a szélsőjobb elleni fellépéssel próbálkozik. Ezúttal a Corvinus Egyetemen zajló vitasorozat meghívottainak egy része váltotta ki Somogyi felháborodását. Szerinte Vona Gábornak, Gaudi-Nagy Tamásnak és a többi jobbikos politikusnak nem lehet helye egy demokratikus diskurzusban.

Somogyi demokrácia-felfogásában egy demokratikus választásokon sikerrel szereplő, alkotmányos és jogállami keretek között működő párt képviselői nem szalonképesek. De akkor kik a szalonlépesek, és hol van a szalonképesség határa? Mi marad a liberális demokráciából, ha más társadalmi csoportok kirekesztik a magyar- és egyházellenesség, a hazaárulással felérő kettős mérce képviselőit? Ha nem engedik be a Corvinusra a kettős állampolgárság elutasítóit, a nemzeti vagyon kisajátítóit, a nemzeti érdekek elárulóit, a baloldali és liberális véleménydiktatúra gyakorlóit? Hova vezet ez az értelmetlen „elhatárolósdi”?

Somogyi Zoltán nem az ismeretlenségből bukkant elő. 2001-ben Szabados Krisztiánnal, az SZDSZ volt sajtófőnökével együtt ő alapította a baloldali elfogultságairól elhíresült Political Capital Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságot. Később került képbe a ONE NATION Communications Tanácsadó Kft. is.

Jó lenne tudni, hogy Somogyi melyik nemzetre gondolt? Egy ideig együtt üzleteltek Arató Andrással, aki a Duna Holding elnök-vezérigazgatója, és a Klubrádió tulajdonosa. A Political Capital Kft. tulajdonában volt a neokon szellemiségű Hírszerző című internetes hírportál is, ahol a nemzetben való gondolkodást devianciaként tartották és tartják nyilván.

A hirszerzo.hu főszerkesztője volt korábban Seres László, aki egyben a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület folyóiratának, a Szombatnak a szerkesztőbizottsági tagja, valamint a Népszabadságban is rendszeresen publikál.

Somogyi Zoltánnal és Szabados Krisztiánnal együtt ők alapították a neokonzervatív Hayek Társaságot. Somogyi Zoltán a cégben lévő tulajdonrészét néhány éve eladta.

A Political Capital szóba került a Hunvald-ügyben is. Gál György a VII. kerület SZDSZ-es frakcióvezetője és gazdasági bizottsági elnöke 2008. október 31-én telefonon közölte Hunvald György polgármesterrel, hogy „Somogyival kéne beszélned még a hét végén mindenképpen. A Political Capitallel nekik van ilyen válságkezelésük, amivel jól ki lehet jönni…” (Magyar Nemzet, 2010. november 20.)

Úgy tűnik a cégnek bizonyos körökben és ügyekben komoly presztízse van. Mint az közismert, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz elnöke is megígérte Hunvaldnak, hogy segít „elsikálni” az ügyet.

A sokakat elgondolkodtató ítélet megszületése után úgy tűnik, törekvésük nem volt teljesen sikertelen.

Tóth Gy. László
politológus,
a miniszterelnök volt főtanácsadója

demokrata.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Történelem (17) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1309) Gasztronómia (539) Egészség (50) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Kultúra (6) Gazdaság (702) Politika (1582) Mondom a magamét (7501) Mozaik (83) Jobbegyenes (2778) Nézőpont (1) Heti lámpás (310) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Belföld (10) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>