Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
72737924348d679c7a5408c3eb8c9f45.jpg

Páváskodó uzsorás? Ez erős is lehet

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

E jogi ügy így is, úgy is értékes oktatásban részesíti majd a közvéleményt. Izgalmas jogi tanfolyamban részesíti a társadalmat két ismert személyiség. Az egyik páváskodó uzsorásnak minősítette a másikat – a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt.

A másik közölte: becsületsértési és büntetőügyet indít az ügyben.

Rágalmazás is, és becsületsértés is egyben?

Első látásra kissé túlzásnak tűnik. Ám jobban megvizsgálva a kérdést, a följelentés nem tűnik eleve reménytelennek. Az elhangzottak enyhe becsületsértésnek, ám határozott rágalomnak is minősíthetők első körben.

Uzsorás, aki páváskodik.

Nyers szóhasználat, de a mai világban a minden csoda három napig tart kategóriájába sorolhatnánk. Szorosan véve azonban bele lehet kapaszkodni, főleg az első szóba. Az uzsorás mindkét följelentéshez alapot szolgálhat.

Uzsorás: ez becsületsértő és rágalmazó is egyben.

Rágalmazó – akkor, ha utólag nem lehet bizonyítani. Ámde ha adatok, papírok, tények támasztják alá, akkor közérdekű adat közlésének is lehet minősíteni a megnevezést. Természetesen nem jogi, hanem köznapi értelemben.

Uzsorásnak nevezni egy bankárt eléggé érdes megnevezés.

Határeset, hogy becsületsértésnek lehet-e minősíteni: valószínűleg van olyan bírói tanács, amely a fölperesnek, van olyan, amelyik az alperesnek adna igazat. Dicséretnek semmiképp sem lehet nevezni.

Ám az uzsorakamat szedése bűncselekmény is hazánkban.

Így bűncselekménnyel való megvádolás – ennek megalapozatlansága esetén: rágalmazás – is történhetett. Értelmezés kérdése. Lehet, hogy a följelentőnek ezt mondták jogi tanácsadói, és van megalapozottsága véleményüknek.

Enyhébb az ügy a páváskodás szóval.

Ha ez becsületsértés, akkor annak mindenképpen az enyhébb fajtája. A páváskodás nem tartozik durva szavaink közé, adott összefüggésben azonban lehet becsületsértő éle. Ennek eldöntése meglehetősen szubjektív.

E jogi ügy így is, úgy is értékes oktatásban részesíti majd a közvéleményt.

Külön jó, hogy két ismert alakhoz kapcsolódik majd a jogvita, ezért is élénk figyelemre számíthatnak mind a felek, mind azok képviselői. Előny, hogy nem egyértelmű sem a fel-, sem az alperes helyzete.

Így finom érvelés szükséges a szakemberek részéről.

Ráadás hozam, hogy a leendő alperes már előre jelezte: vannak bizonyítékai, alá tudja támasztani szavait. Így mindenképp közérdekű adatok buknak majd felszínre, esetleges homályban maradt pénzügyi folyamatokról.

Ezeknek az adatoknak az értelmezése is szellemi csemegévé válhat.

A demokráciát is fejlesztheti a jogi aktus. Világossá teszi ugyanis, hogy szélsőséges pártnak 30 milliót – a kamatfizetők pénzéből – ajándékozó bankárt is meg lehet fricskázni, és kormánytagot is lehet a vádlottak padjára ültetni: a rágalmazási perben ugyanis ott foglal helyet a följelentett.

Ugyanezen a tárgyaláson a feljelentőnek is jelen kell lennie.

És válaszolnia kell a bíró kérdéseire – populizmus nélkül. Nyílt összecsapás várható tehát. A becsületsértési pert mindkét fél képviselőjére bírhatja, a büntetőügyi perben azonban egy légtérben kell lenniük, sőt talán ütközniük is kell – természetesen csak szavakban.

A küzdelem tétre megy: az egyik fél mindenképp nagy tekintélyvesztést szenved.

Sőt, lehet, hogy mindkettő, hiszen olyan tényanyag kaphat nyilvánosságot, amely esetleg a későbbi győztes tekintélyét is megtépázza. Fény derülhet sajátos pénzfolyamatokra. Maga a társadalom így fontos tudásanyagot nyer.

Bepillanthat a kulisszák mögé. És ez a fontos.

Kovács G. Tibor - gondola.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2788) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Sport (729) Gasztronómia (539) Tereb (146) Egészség (50) Gazdaság (705) Belföld (10) Életmód (1) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Mondom a magamét (7546) Nézőpont (1) Politika (1582) Tv fotel (65) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Heti lámpás (312) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Kultúra (7)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>