Ma 2024 március 19. József, Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.
413232c40d30819160d6243f0ec365d8.jpg

Balczó Zoltán: Szimpátiában a biztos első hely fontos megerősítést jelentett

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A napokban jelent meg a Belvedere Meridionale kiadó gondozásában a Racionálisan Lázadó Hallgatók első tanulmánykötete. - interjú Balczó Zoltánnal.

A pártok támogatottságát elemző kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a biztos pártválasztó egyetemi hallgatók körében a Jobbik támogatottsága 33%-os. Ezzel az eredménnyel a radikális párt megelőzte a második helyen álló LMP-t (29%), és a harmadik Fidesz-t (24%). Ennek kapcsán Balczó Zoltánt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnökét erőviszonyokról, fiatalokról, felsőoktatásról kérdezzük.

A 2009-es európai parlamenti választáson a közvélemény-kutatók és a média is alábecsülték a Jobbik erejét, az akkori jelentős (14,77%-os) választási eredmény talán még a párton belül is meglepetést okozott. Most meglepték-e önt a Racionálisan Lázadó Hallgatók tanulmánykötetében megállapított erőviszonyok?

BZ: Az általunk megrendelt felmérések és közvetlen tapasztalataink alapján eddig is tudtuk, hogy a fiatalok körében a Jobbik népszerűsége átlagos támogatottságához képest nagyobb. Így az említett tanulmány adatai kimondottan meglepetést nem okoztak ugyan, de a szimpátiában a biztos első hely fontos megerősítést jelentett.

BZ.jpg

Vona Gábor pártelnök egyenesen azt írta Facebook-oldalán, hogy „a fiatalok a Jobbikra szavaznak”. Ön szerint mi lehet az oka annak, hogy az egyetemisták és főiskolások nagyobb részt támogatnák a Jobbikot, mint a Fidesz-t, és vajon a kutatás által prezentált erőviszonyok előrevetíthetik-e a 2014-es választás kimenetelét? Elvégre az Ipsos is a Jobbik erősödését mérte.

BZ: Úgy vélem, hogy a közélet iránt fogékony fiatal generáció habitusánál fogva is olyan válaszokat vár el egy politikai párttól a legfontosabb társadalmi kérdésekre, amelyek nem a felszínt kapargatják, hanem a problémák gyökereitől indulnak el. Lényegében ezt jelenti a radikalizmus. Természetesen a diagnózis kevés, a megoldásokat, azok irányát szakmailag alátámasztott javaslatokban, programban kell megjeleníteni. A parlamenti munkánkban is ennek igyekszünk megfelelni. A támogatásunkban az is szerepet játszik, hogy meghatározó politikusaink jelentős része harmincöt év alatti, így tehát a fiatalokhoz az őket leginkább érintő kérdésekről a Jobbik nevében fiatalok szólnak.

A kutatás által jelzett erőviszonyok a 2014-es választásra nézve biztatóak, de merészség lenne ebből a választás végső kimenetelére nézve következtetéseket levonni.

A párttól független közegben, semleges terepen, objektív rendezvényeken vagy előadásokon mennyire érezhető a hallgatók szimpátiája?

BZ: A Jobbik rendezvényein – legyen az nemzeti ünnepi nagygyűlés, tüntetés vagy lakossági fórum – egyre nagyobb arányban jelennek meg a fiatalok. A lakossági fórumokon azt is tapasztalom, hogy aktívak, élnek a megszólalás lehetőségével.

Hogyan tenné a Jobbik finanszírozhatóvá a felsőoktatást, és milyen eszközökkel ösztönözné, hogy a hallgatók tanulmányaikat itthon végezzék, a későbbiekben itthon vállaljanak munkát?

BZ: A Jobbik számára kiemelt fontosságúak az úgynevezett humán területek, az oktatás, a kutatás, a kultúra és az egészségügy. Készülő választási programunk pillérének éppen azért tekintjük a többi párttól lényegesen eltérő gazdasági programunkat, mert az említett területek a források bővülése nélkül elsorvadnak. Természetesen szerkezeti változásokkal is kell foglalkozni, de amit ma reformokról és rendszerek átalakításáról szajkóznak, az valójában a folyamatos megszorításokat eltakarni szándékozó verbális paraván.

A Jobbik meghatározó fontosságúnak tartja a magyar felsőoktatás minden területén a minőségi képzés feltételeinek megteremtését. Ennek kifejtésére csak egy külön interjú keretében lenne lehetőség, mivel a megoldási javaslataink az oktatási rendszer egészét érintik. A felsőoktatásban az államilag finanszírozott létszámot jelentősen növelni kell, enélkül a kívánatos társadalmi mobilitás nem valósulhat meg.

A diplomát szerzett fiatalok itthon tartásának legfontosabb eszköze egy fejlődő magyar gazdaság révén munkahelyek teremtése, az életminőség javulása – minden más csak tüneti kezelés, így az úgynevezett hallgatói szerződések is. Véleményem szerint ebben az ügyben a kormánynak értelmes kompromisszumot kell kötnie a hallgatói érdeket felelősséggel képviselő szervezetekkel. A hallgatói szerződések lehetőségének Alaptörvénybe foglalásával azért nem értünk egyet, mert ezzel a kormánypártok az alkotmányossági vizsgálatot akarják ellehetetleníteni.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke január végi évadnyitó beszédében hirdette meg a Magyar Tavasz Mozgalmat, amelynek célja a magyar fiatal értelmiség itthon tartása, illetve a külföldön dolgozók hazahívása. Jelenleg ennek a mozgalomnak a szervezeti kereteit építjük ki.

Végezetül egy aktuális kérdés: Zagyva György Gyula egy videóban „túl liberálisnak” nevezte a pápaságra esélyes Erdő Péter bíborost. Olasz lapok egy brazil, illetve afrikai bíborost is XVI. Benedek pápa lehetséges utódai között emlegetnek – mi a Jobbik álláspontja?

BZ: A Jobbik politikai pártként nem kíván állást foglalni a pápaválasztás ügyében – jómagam evangélikus lévén vallásgyakorlásomban sem vagyok a kérdésben érintett. A lengyel példa alapján természetesen látjuk, hogy milyen sokat jelent egy nemzet számára, ha egy II. János Pál formátumú pápát tud adni a világnak.

Ádám Samu Balázs

szerző a flag Polgári Műhe

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (701) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (536) Történelem (17) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Nézőpont (1) Politika (1582) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Életmód (1) Belföld (10) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2772) Tereb (146) Heti lámpás (308) Sport (729) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7479) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1309) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>