- 0
A „Pogace” valószínű egy "kitalált" név, mert több szálon futó nyomozás sem talált gyökereket. Hivatkozom az eredeti receptre, én a nevet onnan vettem át, és tisztelettel megtartom.
Puha, omlós pita lapok egymásra illesztve és formázva. Közé egy kis olvasztott vaj, ami lehetővé teszi azt hogy a lapokat le tudjuk egymásról választani.
Hozzávalók, a rozsos verzióhoz:
- 11 g szárított élesztő
- 1 ek olíva olaj
- 1 ek méz
- 25 dkg tej
- 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 dkg sima liszt
- 15 dkg világos rozsliszt
- 5 g búza sikér
- 5 g só
Kenéshez: 5 dkg olvasztott vaj és egy felvert tojás
Szóráshoz: szezámmag és lenmag
- 11 g szárított élesztő
- 1 ek olíva olaj
- 1 ek méz
- 25 dkg tej
- 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 dkg sima liszt
- 15 dkg világos rozsliszt
- 5 g búza sikér
- 5 g só
Kenéshez: 5 dkg olvasztott vaj és egy felvert tojás
Szóráshoz: szezámmag és lenmag
Lágy tésztát dagasztok, és hagyom kelni 45-50 percet, majd jól átdolgozom a tésztát újra. 12 egyforma bucira vágom, és mindegyiket kinyújtom kb. 10-12 cm-es karikára. Egy 22-25 cm lapos formát kikenek olvasztott vajjal, és ebbe formázom a korongokat, mindkét oldalát megkenem vajjal.
Letakarva kelesztem, majd a felvert tojással megkenem, megszórom a magkeverékkel, és 200 C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütöm. Rácson hagyom kihűlni.
Nem kell szeletelni, csak törni a lapokat. Pita korongokat kapunk, amit kenhetünk vagy mártogathatunk.
Szerző: 5PL
További receptek, információk itt találhatóak: