Ma 2024 december 21. Tamás napja van. Holnap Zénó napja lesz.
deccf0380f9c049ca4ef04165c14a838.jpg

Flag-gasztro magazin: Szerb pita kenyér (Pogace)

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A „Pogace” valószínű egy "kitalált" név, mert több szálon futó nyomozás sem talált gyökereket. Hivatkozom az eredeti receptre, én a nevet onnan vettem át, és tisztelettel megtartom.

Puha, omlós pita lapok egymásra illesztve és formázva. Közé egy kis olvasztott vaj, ami lehetővé teszi azt hogy a lapokat le tudjuk egymásról választani.

Hozzávalók, a rozsos verzióhoz:

- 11 g szárított élesztő
- 1 ek olíva olaj
- 1 ek méz
- 25 dkg tej
- 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 dkg sima liszt
- 15 dkg világos rozsliszt
- 5 g búza sikér
- 5 g só

Kenéshez: 5 dkg olvasztott vaj és egy felvert tojás
Szóráshoz: szezámmag és lenmag
 
 
 
Lágy tésztát dagasztok, és hagyom kelni 45-50 percet, majd jól átdolgozom a tésztát újra. 12 egyforma bucira vágom, és mindegyiket kinyújtom kb. 10-12 cm-es karikára. Egy 22-25 cm lapos formát kikenek olvasztott vajjal, és ebbe formázom a korongokat, mindkét oldalát megkenem vajjal.
Letakarva kelesztem, majd a felvert tojással megkenem, megszórom a magkeverékkel, és 200 C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütöm. Rácson hagyom kihűlni.
Nem kell szeletelni, csak törni a lapokat. Pita korongokat kapunk, amit kenhetünk vagy mártogathatunk.
 
Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (8038) Vetítő (30) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (342) Tereb (146) Nézőpont (1) Flag gondolja (38) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2898) Irodalmi kávéház (543) Belföld (11) Kultúra (9) Sport (729) Gazdaság (724) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (18) Politika (1582) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>