- 0
Ha egy étkezés során túl vagyunk már az előételen, a levesen és a főfogáson is, jöhet a desszert és az igazi inyencek számára valódi csemege lehet a túrógombóc. (Nem keverendő össze a Túrós Gombóccal, amely a Szilvásgombóchoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a tésztába nem gyümölcs, hanem túrótöltelék kerül.)
Így készitsük tehát ezt az édességet, ha egy igazán finom befejező fogásra vágyunk:
Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg tehéntúró, 3 db tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg búzadara, 5 dkg mazsola (tejbe áztatva), kevés reszelt citromhéj, izlés szerint só, vaníliáscukor, kristálycukor, porcukor-tejföl vagy sárgabarackíz.
Elkészítés: A tehéntúrót szitán áttörjük, a tojásokat sárgájára és fehérjére szétválasztjuk, a sárgáját a vaníliáscukorral habosra keverjük, a fehérjét egy kisebb evőkanálnyi kristálycukorral kemény habbá verjük.
Az áttört túróhoz előbb a kikevert tojássárgáját adjuk hozzá, majd a búzadarát és ezt követően a tojásfehérje-habot is lazán hozzákeverjük.
Végül beletesszük a langyos tejbe előzőleg beáztatott mazsolát és a reszelt citromhéjat.
Az összekevert alapanyagokat hűtőszekrényben, tiszta konyharuhával lefedve legalább egy órát állni hagyjuk, majd vízes kézzel, kisebb méretű gombócokat formázunk belőle és forró-lobogó, enyhén sós vízbe helyezzük.
Közben egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és állandóan kevergetve megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát.
A megfőtt gombócokat szűrőkanállal a pirított zsemlemorzsára tesszük és könnyedd mozdulatokkal megforgatjuk úgy, hogy a gombócok minden részét érje a vajban pirított morzsa.
Tálaláskor izlés szerint porcukorral megszórjuk és kikevert tejföllel meglocsoljuk, de kínálhatjuk sárgabarackízzel is, úgy talán még finomabb.
Jó étvágyat hozzá!
Juhász Attila