Ma 2023 december 06. Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
8469c870d1a0d32f7774ec8b123a41ed.jpg

Filmklub 9. - Egy zsaru bőréért

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Alain Delon is csatlakozott azokhoz a filmsztárokhoz, akik saját szereplésükkel (Eastwood, Manfredi, Sordi, Tognazzi) vagy a nélkül (Newman, Redford) filmet rendeznek. Az Egy zsaru bőréért című munkáját könnyen tekinthetnénk szerzői filmnek, hiszen Delon rendezte, s ő a főszereplője, társírója és producere is {...}

{...} –, ha személyes művészi közlendőjének legalább nyomait fellelnénk benne. Ilyesmiről azonban szó sincs. Meglepő például, hogy milyen egysíkú szerepet írt magának. Nincs módja szélsőséges vagy árnyalt érzelmek átélésére, jellemfejlődés ábrázolására. Pontosan ismeri viszont azt a képet, amit a közönség kialakított róla.

Ennek megfelelően zsaruja csak volt rendőrfelügyelő lehet, aki magándetektívként viszi bőrét a vásárra. Eszközeiben nem válogatós, volt kollégái éppúgy életére törnek, mint a bűnözők. Ebben a kettős szorításban próbálja megtalálni és megmenteni azt a vak lányt, akinek édesanyja hozzá fordult segítségért. Ez a szituáció eleve felkelti iránta a néző rokonszenvét; a többi Delonon múlik. A sikerhez nem is szükségeltetnek ismert színészi képességei, elég a külsőség: ahogy Gitane cigarettájára gyújt, vagy ahogy kék szemével gyönyörűen néz a világba. Az író Delon két alkalommal „kacsint ki” ránk, filmbéli szerelme szájába adva a poént: „Belmondónak ilyenkor arcizma sem rándul!” majd „Te nem vagy Burt Lancaster!” Ha e két megjegyzés öniróniája vált volna a film szervező elemévé, valószínűleg jobb művet látnánk. A két mondat azonban annak a komolyan vett közmegegyezésnek a kifejezője, hogy a szerző tudja, hogy mi tudjuk: ő itt elsősorban Alain Delon, a sztár, nem pedig Choucas magándetektív. Erre a viszonyra épül ez a minden tekintetben közepes film. Nézése közben mértéktartóan szórakozunk, majd azonnal elfelejtjük. Kivéve a menetiránnyal szemben haladó autós üldözés képsorát. Az bekerül a „kalandfilm történetébe”.

Egy zsaru bőréért (Pour la peau d'un flic)

színes, szinkronizált francia krimi, 110 perc, 1981

rendező: ]]>Alain Delon]]>
író: ]]>Jean-Patrick Manchette]]>
forgatókönyvíró: ]]>Alain Delon]]>, ]]>Christopher Frank]]>
zeneszerző: ]]>Sidney Bechet]]>, ]]>Oscar Benton]]>
operatőr: ]]>Jean Tournier]]>
vágó: ]]>Michel Levin]]>

szereplő(k): 
]]>Alain Delon]]> (Choucas)
]]>Anne Parillaud]]> (Charlotte)
]]>Michel Auclair]]> (Haymann)
]]>Daniel Ceccaldi]]> (Coccioli)
]]>Jean-Pierre Darras]]> (Chauffard parancsnok)

Harmat György

Filmvilág folyóirat 1983/02 46. old.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Mondom a magamét (7252) Egészség (50) Belföld (10) Mozaik (83) Tereb (146) Jobbegyenes (2724) Heti lámpás (281) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Nagyvilág (1309) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1581) Titkok és talányok (12) Történelem (16) Mozi világ (440) Flag gondolja (34) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (694) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (531) Nézőpont (1) Életmód (1) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>