Ma 2024 július 24. Kinga, Kincső napja van. Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
05ab23c6432766737128ae27ab2774d1.jpg

Fricz Tamás: Politizáló, politikacsináló multicégek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A legelején szögezzük le: a magyar kormány Telekommal szembeni lépése csak szimbolikus lehet, hiszen az érintett mobilinternet-szerződések már eleve lejárnak az év végén, tehát ezek – korlátozott körű – felmondásának semmilyen gazdasági jelentősége sincs.

De akkor vajon mi motiválta erre a lépésre a magyar kormányt, milyen üzenetről van szó?

Talán az, amivel a balliberális véleménymondók vádolják a kabinetet, hogy egyetértenek azzal, amit Ákos megfogalmazott a nők társadalomban betöltendő szerepével kapcsolatban, mely szerint a nőknek nem az a dolguk, hogy versenyezzenek a férfiakkal és ugyanannyi pénzt keressenek azonos munkakörben, mint ők, hanem az, hogy tartozzanak egy férfihoz és gyermeket szüljenek neki?

Természetesen lehetséges, hogy a kormány egyes tagjai egyetértenek Ákossal, ám koránt sincs szó hivatalos álláspontról. De talán még ennél is fontosabb, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, miután indokolta a Telekommal szembeni lépéseket, egyben rögtön hozzátette a következőket, amit érdemes szó szerint idézni: „Az a véleményem, hogy majd a nők eldöntik, hogy mit akarnak. Ahány ház, annyi szokás, és ebbe nem érdemes beleszólni. A nők majd döntenek a saját életükről. De néha úgy érzem, hogy egyébként még az én életemről is ők szoktak dönteni, és biztos nem én vagyok egyedül így. De ez nem a politikához, hanem a szépirodalomhoz tartozik, és ott is kell szerintem megvitatni.”

Világos szavak: az állam és az állampolgár, az állam és a civil szféra különválasztásának polgári társadalmakban természetessé vált tételét olyan pontosan mondta el Orbán Viktor, hogy abba még a legkifinomultabb – illetve legagresszívabb – liberális véleménymondó sem köthetne bele, ha érdekelnék az elhangzott mondatok. De természetesen nem érdeklik: a baloldali sajtó továbbra is hímsoviniszta és szexista kormányról beszél, amelyik durván beleavatkozik az emberek magánéletébe. Ez azonban így nem több, mint ócska, unalmas kormányszidalmazás, a szokásos ballib mantrák egyikének szajkózása.

Holott Orbán nyilatkozata is jól tükrözi, hogy a kormány tisztában van azzal: az általa kívánatosnak tartott családmodell támogatása nem jelentheti az egyének, esetünkben a nők kényszerítését egy meghatározott életmodell követésére. Az is világos ugyanakkor, hogy a mindenkori kormányoknak felelősségük van az ország demográfiai fennmaradásában, nem hagyhatják, hogy hosszú távon kihaljon a magyar lakosság, a magyar nemzet (beleértve a határon túli magyarokat is).

Szemben más, kulturális, művészeti, szokás- és ízlésbeli stb. kérdésekkel, ebben a kérdésben nem maradhat semleges az állam, hiszen ha az lenne, önmagát és a társadalmat számolná fel. Éppen ezért joga és kötelessége törvényeket és intézkedéseket hozni a többgyerekes családmodell felerősítése érdekében – mint ahogyan most éppen ezt teszi –, de vigyáznia kell, hogy közben a karrierépítésre, magányos életvitelre és gyerektelenségre berendezkedett nőket ne diszkreditálja, ne hozza lehetetlen helyzetbe.

A kívánt családmodell támogatása és az egyéni életmód megválasztásának garantálása közötti egyensúly megtalálása nem könnyű feladat egy kormányzat számára, de az Orbán-kormány eddig viszonylag jól megbirkózott a feladattal.

Ha visszatekintünk a történelembe, azt látjuk, hogy a XVIII–XIX. század az emberi és állampolgári jogok beiktatásával létrehozta a polgári társadalom és az állam, illetve a civil lét és a politika különválasztását, a jogállamot, amely védi az állampolgárokat az állami önkénnyel szemben. Ennek egyik mozzanata volt a korábban a civil létmód felett ellenőrzést gyakorló egyház és az állam különválasztása, amivel megszűnt az egyház államon keresztüli befolyása a magánéletre. Ma már persze tudjuk, hogy milyen óriási károkat okozott a fejlett világnak a szekularizáció – amely immáron brutális méreteket öltött Nyugat-Európában –, de tény, hogy az állam immáron külső befolyástól mentesen őrködik az egyéni szólás- és véleménynyilvánítási szabadság felett.

És itt jutunk el a lényeghez. A kormány a szerződésfelbontással ugyanis arra reagált, hogy megjelent egy új, hatalmas erejű szereplő a világporondon, amelyik nem hatalommal, hanem pénzzel akarja korlátozni a szólásszabadságot, tágabban a civil társadalom, a civil lét szabadságát. És ez az új szereplő nem más, mint a piac. A piac, vagyis más szavakkal a tőke- és pénztulajdonosok köre. A piac, nevezzük nyugodtan globális
piacnak, amely arra törekszik, hogy egyfelől az államot, másfelől a civil társadalmat is a markai közé kaparintsa, s a saját szája íze szerint alakítsa át egy szép, új világgá.

És ez bizony paradigmaváltás. Paradigmaváltás, amelynek során a piac-állam-civil társadalom hármassága közötti bűvös egyensúly gyökeresen átalakulna – mégpedig egyértelműen a globális piac javára. A fordulat történelmileg igen látványos: a kapitalizáció, a polgárosodás időszakában a piacnak még éppen az volt a törekvése, hogy a gazdaság függetlenedjen az erőteljes állami irányítástól, a vállalkozók közötti ügyletekben csak és kizárólag a piaci törvények érvényesüljenek, az állam pusztán az éjjeliőr szerepét játssza el. Ennek a törekvésnek az ideológiai alátámasztását hozták el a felvilágosodáskori, illetve a polgári forradalmakban kibontakozó eszmék az emberi egyenjogúságról, az állammal szembeni függetlenséget megalapozni hivatott emberi és állampolgári jogokról.

Eltelt azonban kétszáz év, s a piacból időközben globális piac lett, brutális vagyonokat felhalmozó globális szereplőkkel, akik számára immáron az állam újra akadályt jelent – akadályt, hiszen az állam a közjó iránti elkötelezettsége és igazgatási, törvénykezési hatalma által még képes ellenállni a profitelv totális, globális érvényesülésének. Ám egyben akadályt jelent a civil társadalom is; akadályt jelentenek az olyan állampolgári nézetek és vélemények, amelyek a hagyományos családmodellt éltetik (esetleg még keresztények és patrióták is), s ezzel közvetve a nemzetállam fennmaradását segítik elő, hiszen minden nemzetállam alapja a többgyermekes családmodell érvényesülése a társadalomban. Éppen ezért a globális piac immáron megtámadja az állam mellett a társadalmat is, s mivel a törvényeket és szabályokat hivatalosan még nem ő szabja meg, ezért pénzügyi szankciókat alkalmaz az ellenszegülő polgárokkal szemben.

Nos hát, miből is lett a cserebogár? A piac, a vállalkozók kétszáz éve a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságért harcoltak, mert le akarták rázni magukról az állami kényszereket, amelyek a szabad vállalkozás útjában álltak. Ma pedig, kétszáz év után, a globális piac vezetői azért harcolnak, hogy megszüntessék, de legalábbis erősen korlátozzák a szólásszabadságot, amely gátolja őket abban, hogy az állam és a civil társadalom felett megszerezzék a hatalmat és a kontrollt. Ennek filozófiája a neoliberális political correct beszédmód, legyen szó szexuális másságokról, migránsokról vagy a hagyományos családokról. Kétszáz éve a piac küzdött az állammal szembeni függetlensége kivívásáért, a XXI. század elején immáron a közjót képviselő (nemzet)állam küzd a profitelven működő piaccal szembeni függetlenségért és szuverenitásáért.

A (Deutsche) Telekom mint globális piaci szereplő Ákos elleni lépésével üzent: ha kell, kényszeríteni is tudja az embereket a PC-beszédmód betartására, s egy kretén, indivi
dualizált, atomizált, bávatag fogyasztói világtársadalom létrehozására.
Az Orbán-kormány pedig visszaüzent: állj és ne tovább!

Fricz Tamás - A szerző politológus

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7731) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Heti lámpás (322) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Kultúra (9) Mozaik (83) Mozi világ (440) Gazdaság (713) Életmód (1) Nagyvilág (1310) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Belföld (11) Egészség (50) Jobbegyenes (2825) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Tv fotel (65) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>