Ma 2024 május 20. Bernát, Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.
Fekete-Győrnek lassan el kell döntenie, mit gondol őszödi Gyurcsány Ferencről…

Fekete-Győrnek lassan el kell döntenie, mit gondol őszödi Gyurcsány Ferencről…

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Szóval a válaszon még dolgozni kellene, Fekete-Győr úr.

Fiatalság ide, bohóság oda, azért a Momentum újra megválasztott elnökének végre komolyan át kellene gondolnia, hogy mi is a valódi véleménye őszödi Gyurcsány Ferencről, akinek nemrég „ünnepeltük meg” tizennégy éve elmondott „őszinte” hazugságbeszédét.

Ez vízválasztó kérdés: ha ugyanis ő mint a Momentum elnöke azt állítja, hogy a pártja le akarja váltani a leszerepelt politikai elitet, mely szerinte rengeteg kárt okozott az országnak, akkor a legelső feladata, hogy Gyurcsány Ferencet „váltsa le” (mint jelenlegi szövetségesét).

Ha ezt nem teszik meg, egy újabb adalékot szolgáltatnak ahhoz, hogy a párt hiteltelen és álságos alakulat, s legfeljebb fiatalabbak, de semmivel sem jobbak, mint az őszödista posztkommunista pártok.

De mit is mondott eddig Fekete-Győr, alias Fegyőr Gyurcsányról?

2017 márciusában – a borzasztó olimpiaellenes fellépésük sikerének hevében – így nyilatkozott a 24.hu-nak: „Nem mindenkivel szemben vagyunk arrogánsak (ez jó! – F. T.), de nem tudom, hogy Gyurcsány Ferenc mi az istent keres még a politikában. Már igazán eltakarodhatna a közéletből.”

Ezzel csak egyetérthetünk.

Igen ám, de Fegyőr lassacskán, majd egyre gyorsuló ütemben metamorfózison esett át, annak arányában, ahogy közeledni kezdtek a választások s az „őszödista” pártok elkezdtek közeledni hozzájuk…

2018 őszén a Csakország.blog.hu-nak adott interjújában már e „megvilágosodás” szellemében arról beszélt, hogy megbánta, amikor azt mondta, hogy Gyurcsány eltakarodhatna a közéletből. De miért? „Azért bántam meg, mert magukra vették a DK szavazói, és azt tapasztalom, hogy ők nyitottak voltak a Momentum felé.” Aha, így már értjük! Szóval elvi alapállását némileg meg tudja zavarni az a szempont, hogy a DK-s szavazókat meg lehet szerezni. Ezért aztán a következtetés: „Gyurcsány Ferencet egy nagyon tehetséges bohócnak tartom […], egy tehetséges politikai kommunikátor.”

Tudom, mert nem most jöttem le a falvédőről, hogy a szavazatok megszerzése mindenek felett. De biztos, hogy mindig mindenek felett? Elvek, értékek, erkölcsök felett?

Ám meglepő módon – vagy talán mégsem annyira – 2019-ben újabb fordulat állt be „hősünknél”, miután jól szerepeltek a 2019. májusi európai parlamenti választásokon. A megerősödött párt vezetője magabízóan nyilatkozott pártja további esélyeiről az Origo.hu-nak, s kijelentette, szeretné, ha Gyurcsány Ferencet előbb vagy utóbb kilöknék a pártjából. Továbbá kijelentette, nem tudja elképzelni, hogy Gyurcsány Ferenccel közös kormányban szerepeljenek.

Persze: az EP-választások kellő önbizalmat adtak a pártjának, s ekkortól kezdték-kezdik elhinni azt a párton belül, hogy 2022-ig akár az ellenzék vezető pozícióját is át tudják venni Gyurcsánytól és a DK-tól, vagyis innentől nem feltétlenül éri meg az őszödi emberrel alkudozni a hatalom megszerzése érdekében.

Azóta azonban a közvélemény-kutatások adatai alapján kiegyenlített küzdelem zajlik a két párt között az ellenzék vezetői pozíciójáért, s bár a Momentum az utóbbi hetekben mintha előnyre tett volna szert a DK-val szemben, ám a párharc még korántsem lefutott. Vagyis Fekete-Győréknek még sok vasat kell tartaniuk a tűzben, mert ki tudja, hogyan alakulnak az erőviszonyok 2022 tavaszára.

És mi következik ebből?

Az őszödi hazugságbeszéd tizennegyedik évfordulója alkalmából a Magyar Hírlap Fegyőrt is megkérdezte arról, hogy mi a véleménye a beszédről és annak előadójáról.

Fegyőr válasza elképesztőre sikeredett: azt mondta, hogy az őszödi beszéd neki történelem – miközben egy helyütt maga vallott arról, hogy 2006-ban, ha szordínósan is, de a maga módján tiltakozott a beszéd tartalma ellen. És közölte: számára Gyurcsány demokratikus legitimációval rendelkező politikus, az ellenzék része.

Nem, Fegyőr úr, a legitimációnak csak az egyik része az, hogy a választók egy kis része Gyurcsány elvtársat még ma is isteníti, és ha cigány gyerekek potyognak is az égből, akkor is rá szavaz. Ez csak legalitás, nem legitimitás. A legitimáció másik része ugyanis a morális értelemben vett hitelesség, a széles körű elfogadottság. Az a politikus, aki a demokráciát sárba tiporta 2006-ban – méghozzá több értelemben is (választások elcsalása, tömegek brutális megveretése stb.) –, az többé nem rendelkezhet demokratikus legitimációval.

Mindezek után pedig egy újabb fordulattal kijelentette, hogy Gyurcsány ugyanannyira a múlt embere, mint Orbán Viktor.

Ha Gyurcsány mégis a múlt embere, akkor mitől is elfogadható partner a számukra?

Szóval a válaszon még dolgozni kellene, Fekete-Győr úr.

Meg azt is el kellene dönteni, hogy a Donáth–Cseh–Berg-féle, az Orbán-kormánnyal szemben elképesztően gyűlölködő, nemzetellenes vonulat lesz-e a Momentum végső arca, vagy ehhez képest van-e valami más mondanivalója Fegyőrnek (vagy másoknak a pártban), s azt van-e mersze, bátorsága képviselni a párton belüli domináns, „kőszáli” SZDSZ-utánzással szemben.

Attól tartok, hogy nem, nincs ilyen mondandójuk – bár cáfolnának meg!

Fricz Tamás - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2805) Mondom a magamét (7610) Mozi világ (440) Sport (729) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Egészség (50) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Gazdaság (709) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Heti lámpás (313) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Politika (1582) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>