Ma 2024 május 20. Bernát, Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.
6b70b546df173d299b7e1228b2713d65.jpg

Magvető Kiadó Könyvklubja - Tavaszi tárlat

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Legelső könyvével Spiró György olyat akart letenni az irodalomban, amitől beszakad az asztal. Ezt a legendás fülszövegét azóta is felidézték cikkek és olvasótalálkozók, kivált a második asztalszakasztó – a Fogság – megjelenése alkalmából. Most: harmadik asztal.

Az a leggyanúsabb, aki nem gyanús. Évtizedek óta, már bocsánat, röhögünk Virág elvtárson. Spiró új könyve, a Tavaszi Tárlat arcunkra fagyasztja a mosolyt. És úgy érezzük, az asztal ismét reped. A könyv legfontosabb figurája, Fátray kis csavar az óbudai műszergyárban, még csak nem is szürke, csak halványdrapp. Szerencsével élte túl a háborút, lelkesült, amikor lelkesítették, hitt a vörös jövő rózsaszín reményeiben. Unalmas a házassága, unalmas az élete, unalmas a munkája. A főhős teljesen „hőstelen”.Egy csütörtöki napon, 11 évvel a felszabadulás után aranyérműtétet hajtanak végre rajta. A következő kedden pedig, mikor hazamenni készül, csetepaté tör ki, mely népfelkeléssé alakul át. A zászlólyukasztás és a szovjet-magyar barátság helyrelövése alatt az antihős lábadozik. Az időszak egyetlen izgalmát unt és unott feleségének kárpálása jelenti. A mérhetetlenül szerény képességű asszony asszisztál a Műcsarnok Tavaszi Tárlatának – a tömegmegmozdulás képzőművészeti vetületének – előkészítésében. A sematizmus és a sztálinista művészetirányítás után ez ablaknyitás volt a világra. Előjöttek a felszínre az eddig eltitkolt, tiltott művek. Szabadon mert lélegezni az értelmiség egy része.

Eddig a jelenetig a könyv olyan lassan csordogál előre, mint ez a recenzió.

Aztán megjelenik egy újságcikk, amelyben előfordul Fátray senki más által nem viselt neve – mint összeesküvés szereplője. És mint egy Kafka-regényben, előbb az ebédjétől fosztják meg, aztán a munkájától. Senki nem kíváncsi a való tényekre. Hogy Fátray akkor éppen csupán azért nem ült a fenekén, mert még azt sem tudta megtenni (aranyér, ugyebár). Nyilvánvaló képtelenség őt vádolni, de közvetlen munkatársai arcátlanul hazudnak. Elárulják, hogy a saját bőrüket mentsék.
Koncepciós per van alakulóban. Fátrayval együtt bolyongunk az utcán, mert dolgozni sem járhat a műszergyárba, vele együtt káromkodunk, vele félünk minden gyanúsnak hitt mozdulattól, vele utáljuk meg a rendszert, amelyik bűnbakokat keres, hogy leszámolhasson… kivel is? Végül is mindegy. Bűnöst kell találni, kifordul a mondás: Fiat iustitia, et pereat mundus. (Legyen igazság, és vesszen a világ) – Neeeem, betonoztassék be a világ, és vesszen az igazság.

Fátray kafkai kóborlásával párhuzamosan a feleség, a tárlat legkisebb porszeme is bajba kerül; visszarendeződik a világ, a fél-, negyed- és nyolcadtehetségű kurzusfestők visszanyalják magukat a hatalomba, a pénzes állami megbízások közé. Fátrayné pedig gyanús, hiszen részt vett a lázító (?) tárlat előmunkálataiban…

Mire eddig elérkezünk, már hányni kell. Csak egyetlen ember, egy ügyvéd hallgatja meg Fátrayt, és rókaravaszságával meg kapcsolataival egyszer csak kirántja a mindent beborító trágya alól. A kollégák ismét mosolyognak, a kitiltást a műszergyár pici potentátja szabadságként pótlólag elsikálja.De az illúziók, a remények egy szebb világ eljövetelében, azok porrá őrlődtek. Hogy lehet ezek után kimenni az utcára, szemébe nézni az ismerősnek, aki átszalad a túlsó járdára, csak hogy köszönni se kelljen? Nehéz elszámolás a korral, a hittel, a reményekkel.

Spiró megint falhoz és történetéhez szegez. Szövegének szövete oly egyszerű, annyira nem ígér semmit, oly színtelen, mint a nyomorult Fátray. Akit könnyű kipécézni, baleknek kijelölni, a dolgok rosszabbra fordulása esetén halálra ítélni, kivégezni, útszéli árokba, temető sarkába kaparni.

A szürkésdrapp figurát szürkésdrapp módon meséli el. A végén értjük meg, hogy az árulás korát csak szenvtelenül lehet elmesélni. Annál jobban felkavar.

Könnyen olvasható, de nehezen emészthető könyv.
 

Bedő J. István, olvassbele.hu

* * *


ÉS-KVARTETT az Írók Boltjában

Január 26-án az est témája Spiró György Tavaszi Tárlat című regénye lesz.
 
Időpont:
2011. január 26., szerda, 19 óra
 
Helyszín:
Írók Boltja (Budapest VI., Andrássy út 45.)
A beszélgetés résztvevői: Margócsy István, Radnóti Sándor, Takáts József.
A beszélgetést vezeti: Károlyi Csaba.
A sorozatot a MASZRE támogatja.

A könyv megrendelhető a következő címen:

 ]]>http://kiadok.lira.hu/kiado/magveto/index.php?action=konyv&id=139394843]]>

Spiró György: Tavaszi Tárlat

Magvető Kiadó, 2010

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Belföld (11) Mondom a magamét (7610) Autómánia (61) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Gazdaság (709) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Politika (1582) Jobbegyenes (2805) Történelem (18) Vetítő (30) Heti lámpás (313) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Flag gondolja (36) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Mozaik (83) Nagyvilág (1310) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>