Ma 2024 június 17. Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.
a3f83c27397c39738f12d01969c29036.jpg

Athenaeum Kiadó könyvklubja: Trash

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Erre a könyvre a kiadó egyik hírlevelében figyeltem fel, azonnal megfogott a csodaszép borító, valamint a fülszöveg. Aztán utána olvastam a könyvnek, kiderült, hogy hamarosan film is készül belőle, jelölték a Carnegie Medal díjra, amelyre a legnívósabb ifjúsági regényeket nevezik be.

És az eddig megjelent kritikák is mind pozitívak voltak, így hát joggal reménykedtem benne, hogy én is teljesen oda leszek a könyvért. Sajnos nem ez történt.

Raphael Fernández három éves kora óta guberál a város szélén lévő szemétdombon. Sok száz sorstársával együtt ez jelenti számukra a megélhetést, így jócskán öröm tölti el, mikor egy nap az ürülékek között egy táskára bukkan, amelyben 1100 dollárt és egy tárcát talál. Csak hogy a táska jóval többet rejt ennél, éppen ezért kezdi keresni nagy erőkkel a rendőrség. Így Raphaelnek barátaival, Gardóval és Patkánnyal együtt menekülnie kell. Szerencsére segítségükre van egy pap és egy misszionárius, így könnyedén el tudnak rejtőzni az üldözőik elől - de nem sokáig. A nyomok a városi temetőbe vezetnek.

A könyv alapötlete nagyon tetszik, ezért is került fel pár hete a várólistámra Nem tudom, miért, de akkor utópisztikus regénynek tituláltam - hibásan. Bár Behala képzeletbeli város, ahogyan az író is nyilatkozta, a történetet egy maniliai élmény ihlette, ahol tényleg egész nap túrják a szemetet a gyerekek és a felnőttek. A nevek és az Amerikához való közelség miatt könnyen beazonosítható a helyszín - én Mexikóra tippelek -, ahol tényleg akkora a szegénység, hogy akár igaz is lehetne az egész.

Gyerekkönyvről lévén szó, nem az a kötet célja, hogy bemutassa, mennyire rossz ezeknek a kölyköknek, az elején nekem mégis kissé összeszorult a szívem. A folytatás jóval vidámabb és akciódúsabb - lenne, ha az üldözés valóban üldözés lenne. Sajnos számomra a történet az erős kezdés után ugyanilyen erejű lejtővel folytatódott, amin csak kicsit emelt a kötetvégi csavar. A sztori legtöbb helyen kiszámítható és a legnagyobb baj, hogy Mulligan nem igazán erőltette meg magát, hogy egy kicsit is feldobja. Nem tudom, tizenévesként mennyire tetszett volna, de most jó pár részt untam. Hiányoltam azt a fajta akciót, amit a fülszöveg ígért, a legtöbb fordulatot mondvacsináltnak éreztem.

És ez még a kisebbik baj, ugyanis történet elmesélése engem nagyon idegesített. Nem a váltott nézőponttal van bajom - sőt, ha ügyesen csinálják (Picoult), akkor nagyon is bejön. De vártam volna egy kis stílusváltást a különböző személyeknél, mert nekem nem attól lesz többoldalú a történet, hogy a fejezet elején bejelenti a mesélő, hogy "Itt Gardo.". Másrészt nem igazán tudom hova tenni, hogy a szerző mit akart ebből kihozni: a három jó barát, meg az a pár személy, aki "megszólal", mennyivel a cselekmény történése után írta meg az eseményeket, valamint, ha már felnőttek, akkor Patkány miért nem írta meg a saját részeit? Vagy például hogyan találták meg a nővért, aki visszatért a szülőhazájába, miután fél vagyonát a kölykökre költötte?

Előnyként az igényes magyar kiadást és az erős kezdést tudom összességében kiemelni, de a folytatás és a lezárás számomra csalódást okozott. Azért kíváncsi vagyok a filmre, hogy mit tudnak kihozni belőle.

Értékelés: 10/7

]]>http://konyvkritika.freeblog.hu]]> - Chris

Szerző: Andy Mulligan
Cím: Trash - Sosem tudhatod, mit találsz a SZEMÉTben (Trash)
Fordító: Cseicsner Otilia
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 232A könyv megrendelhető az alábbi címen:
]]>
]]>
]]>http://kiadok.lira.hu/kiado/athenaeum/index.php?action=konyv&id=139409297]]>

Andy Mulligan: Trash

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Sport (729) Mondom a magamét (7654) Egészség (50) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Gazdaság (711) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Belföld (11) Történelem (18) Mozi világ (440) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2815) Kultúra (9) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Heti lámpás (319)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>