Ma 2024 július 17. Endre, Elek napja van. Holnap Frigyes napja lesz.
f949359b372c76c5baba0e27f7d79f89.jpg

Újra itt a magyar viselettörténet nagylexikona

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Kossuth Kiadó jóvoltából jelent meg a napokban A magyar viseletek története című, 1900-ban készült kiadvány reprint verziója.

Az impozáns könyv – Nagy Géza, a Magyar Nemzeti Múzeum akkori régészének szövegeivel, a dekoratív illusztrációkat Nemes Mihály rajzolta és festette – több mint száz éve, 1900 márciusában jelent meg a Franklin Társulat gondozásában, a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium támogatásával. A magyar viseletek története a magyar történelem egészét átfogó, máig legaprólékosabbnak tekinthető viselettörténeti munka, amely elengedhetetlen művészettörténeti tudást tartalmaz. Mostanáig sem jelent meg ilyen, párját ritkító, összefoglaló mű: Nagy Gézáék könyve most is a legfőbb hivatkozási alapja jelmez- és divattervezőknek, tudományos kutatások munkatársainak. Éppen ezért nagyon is időszerű volt, hogy a Kossuth Kiadó jóvoltából nemrég megjelenhetett az egykori kiadvány leghűbb reprint verziója.

A dekoratív, lenyűgöző kiállítású könyvet negyven színes és hetvenegy fekete-fehér rajzolt és festett táblakép több mint ezerötszáz illusztrációja díszíti. A fekete-fehér rajzok nem véletlenül esetlenek, ahogy azt Nagy Géza is megfogalmazza bevezetőjében: munkatársa a leghitelesebb módon kívánta papírra vetni ezeket a tárgyakat. A színes, nagyméretű életképeknél azonban saját képzeletére hagyatkozott. A táblamagyarázatokon túl Nagy Géza egy vaskos tanulmányban sorra veszi a magyar viselet egész történetét a szkíta szarmata viselettől, a népvándorlás kori turáni, a honfoglalás kori, valamint a középkori viseleten át az újkori öltözékekig, egészen a XIX. század végéig.

„Régóta érzett hiány pótlására van hivatva ez a munka,  összefüggő képet igyekszik nyújtani a magyar viseletről a legrégibb időktől kezdve egész jelenlegi kialakulásáig” – fogalmaz Nagy Géza a száztizenkét évvel ezelőtt napvilágot látott mű bevezetőjében. Sajnos az azóta eltelt időszakról a mai napig nem született hasonló volumenű és tudásanyagú mű. Átfogóan csak a nemzetközi szakirodalomból lehet tájékozódni az 1900-as évek viselettörténetének alakulásáról. A múlt században a viselettörténeti kutatások még eléggé gyerekcipőben jártak, így később számos kritika érte Nagy Géza tárgyi tévedésekből adódó okfejtéseit, de mindezek ellenére alapműként kell tekinteni A magyar viselet történetére. A tudomány mai állása szerint több dolog ugyan már nem állja meg igazán a helyét, de mindezeket F. Dózsa Katalin az újra kiadott könyvhöz mellékelt tanulmánya világossá teszi. Nagy Gézát ennek ellenére korának sokoldalú, nagy tudású gondolkodójaként tartják számon: munkatársa volt a Székely Nemzeti Múzeumnak (1881–1889), majd a Magyar Nemzeti Múzeumnak, 1901-től pedig az MTA levelező tagjának is felvették, hosszú évekig volt az Archaeológiai Értesítő szerkesztője.Történelmi, régészeti, oklevéltári kutatásokat folytatott egész életén keresztül.

Nemes Mihály, a fiatal illusztrátor lelkesen vetette bele magát a munkába, rajzait hosszas kutatómunka előzte meg: végigjárta a lehetséges helyszíneket, de számos forrásanyagot, lexikonban fellelhető adatokat alapul véve készítette el az ősök öltözködési szokásait bemutató munkáját. Képein a kosztümök mellett megjelennek a különböző korok legfontosabb díszítő motívumai, a királyi jelvények, fegyverek, sisakok. Részletesen bemutatja a paraszti és a főúri osztály öltözködésének jellemvonásait. De a nagy tudásanyagot összegző mű részletes képet fest nem csak a magyarság öltözékkultúrájáról, de az itt élő kisebbségekről, szórvány nemzetségekről is. Nagy Géza ezekhez a képekhez igazítva írta meg elemző szövegeit a viseletekről. Az egyes képeket magyarázataként lebilincselő részletességgel elemezte, pontosan megjelölve azok lelőhelyét, a róluk fellelhető publikációikat.

Forrás: Kossuth Kiadó

 A könyv megjelenéséhez kapcsolódva Képek a történelmi Magyarországról – Tájak, viseletek címmel kiállítás nyílt az Országos Széchényi Könyvtárban A tárlat olyan metszetekkel – külföldi viselettörténeti munkák, krónikák, főnemesi galériákból származó képek vagy éppen honfoglalás kori ékszerleletek – találkozhat a látogató, amelyek inspirálhatták a kötet készítőit. A kiállítás első tematikus része az Ereklyetérben november 6. és november 22. között, második része pedig a VII. szinti katalógustérben január 12-éig látható.

A Kossuth Kiadó hetven darab bőrborítású díszalbumot is megjelentetett a közelgő ünnepekre készülve. Az első számú bőrkötéses díszalbumot az Országos Széchényi Könyvtár kapta ajándékba.

(Nagy Géza – Nemes Mihály: A magyar viseletek története – reprint kiadvány, Kossuth Kiadó, 2012. 242 oldal, 9990 forint)

mno.hu - Makrai Sonja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (322) Politika (1582) Nagyvilág (1310) Mozi világ (440) Vetítő (30) Kultúra (9) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7713) Flag gondolja (36) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Egészség (50) Gazdaság (713) Jobbegyenes (2825) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Sport (729) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Autómánia (61) Belföld (11)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>