Ma 2024 június 21. Alajos, Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.
75ae7523d7e82e8f5ac3aeff447cc25d.jpg

Gárdonyi-év - Az egri remetéről szól 2013

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

90 éve halt meg Gárdonyi Géza, és januártól az író születésének 150. évfordulóját is ünnepeljük. Eger egész éves programmal készül az emlékévre, városrészt is elneveznének Gárdonyiról. Az emlékév programjaihoz bárki csatlakozhat.

Félig-meddig már elkezdődött a Gárdonyi Géza jövő évi 150. születési évfordulójára tervezett Gárdonyi-év. Egerbe legalábbis megérkezett októberben a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Gárdonyi-hagyatékot gondozó Dobó István Vármúzeum közös kiállítása. A láthatatlan ember arcai című tárlat múzeumpedagógiai programjai is elindultak, és szombaton szokás szerint megrendezték a Gárdonyi Emléknapot. A hivatalosan csak januárban kezdődő Gárdonyi-év L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára tájékoztatása szerint kiemelt projekt lesz a Nemzeti Kulturális Alapnál is.

Eger és Gárdony is megmozdul

Az év programjait a Gárdonyi Géza hagyatékát gondozó Dobó István Vármúzeum koordinálja, de sok más intézmény és civil szervezet is csatlakozott a Gárdonyi-évhez, amelynek Gárdonyban és Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban is lesznek eseményei. A most Egerben látható kiállítást több városba is elviszik a szervezők, és egy fesztiválsátorral is igyekeznek majd egész évben jelen lenni az országban. A sátor útitervében szerepel az ünnepi könyvhét budapesti helyszíne, így valószínűleg a fővárosban is találkozhatunk majd a kitelepült Gárdonyi-évvel. Maga Gárdony pedig adta magát helyszínként, hiszen itt van az író szülőháza, amely emlékházként működik, de Egerben is van külön emlékmúzeuma az írónak. Az emlékév honlapja és Facebook-oldala decemberben fog elindulni, ide töltik fel a szervezők a programokat, és itt várják mindazok jelentkezését, akik saját szakállukra szerveznének eseményeket a Gárdonyi-évben.

Új musical készül, és Bródy is téma lesz 2013-ban

Érdekes szelete Gárdonyi Géza munkásságának A bor című színmű, amellyel a maga korában újat hozott a szerző: elindult a paraszti élet hiteles ábrázolása felé. A borral sikerült kilépni a parasztábrázolás addigi kliséi közül és elindulni a későbbi móriczi realista látásmód felé. A Gárdonyi-emlékévben az egri Gárdonyi Géza Színház műsorra fogja tűzni A bort, valamint Bródy Sándortól A dadát. A legendásnak mondható Gárdonyi–Bródy barátság maga is megérne egy kanyart, most azonban legyen elég annyi, hogy mind a ketten a város íróinak számítanak, szobrot is közösen kaptak Eger belvárosában. A jövő évi programfüzet nemcsak Gárdonyi, hanem Bródy újraolvasására is biztat, a programok között gyakran felbukkan az íróbarát neve. 
A jövő évi Agria nyári játékokra új Gárdonyi-adaptáció, az Isten rabjai musicalváltozata bemutatóját is tervezik.

Gárdonyi írógépe most Egerben látható 

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

Nem csak egy évre szól

Egerben sok olyan változást terveznek az emlékév szervezői, amelyek hosszú távon emlékeztetnek a város írójára. A programok nemcsak a belvárosra koncentrálnak majd, sőt a szervezők éppen Eger egyik külvárosát, az Északi városrészt neveznék el Gárdonyi Géza lakótelepnek, és egy, remélhetőleg évente visszatérő panelfesztivált szerveznek itt, hogy erősítsék a városrész összetartozását Egerrel. Az emlékévben megújulna Gárdonyi vihar által megrongált síremléke, már elkezdődött egy Gárdonyi-kert kialakítása, és új közösségi tér létrehozását szintén tervezik.

mno.hu - rKissNelli

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (711) Mozaik (83) Heti lámpás (319) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Autómánia (61) Nézőpont (1) Történelem (18) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (11) Sport (729) Életmód (1) Tereb (146) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2817) Kultúra (9) Egészség (50) Mondom a magamét (7664) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>